cheyenne wyoming usa kriptopénz szabályozás bitcoin kriptoguru cryptoguru

USA kriptopénz szabályozás: Történelmi előrelépés Wyomingban

A cryptoguru bloggal kicsit belelazsáltam az év első heteibe, viszont cserébe most egy olyan hírt hoztam, amelynek reményeim szerint fontos, ha nem meghatározó szerepe lesz a kriptopénz szabályozás globális alakulásában.

Egy, a forbes.com hasábjain megjelent írás gyönyörűen összefoglalja a napokban elfogadott “Digitális javakról” szóló, 2019. július elsején életbe lépő, állami szintű törvény lényegét, ezért ennek lényeges pontjaira térünk ki jelen bejegyzésben.

Miért éppen Wyoming?

A legalacsonyabb lélekszámú állam napjaink amerikájában szinte példátlan összefogással, demokrata és republikánus képviselők, valamint a kormányzó összeborulásával, önkéntes blokklánc szakemberek (mint a Wyoming Blockchain Coalition részéről a Wall Street-i veterán Caitlin Long) iránymutatásával készítette elő, és fogadta el a törvényt. A cél pofonegyszerű, megelőzni a nagyobb, befektetési és cégalapítási szempontból vonzóbb államokat, és olyan szabályozást alkotni, amely az eddig felmerült problémákra végre a való világ követelményeinek megfelelő, nem elnagyolt, komplex megoldást ad. (Pl. forkok kezelése adózáskor vagy intézményi tárolás esetén)

A wyomingi “kriptós törvény”

Két fő témában ad hivatalos iránymutatást az új törvény:

  • Lehetővé teszi, hogy bankok legyenek a kriptopénzek vagy egyéb tokenek letétkezelői az erre szakosodott “pénzügyi szolgáltatók” helyett
  • Tisztázza a digitális javak jogi státuszát, három csoportba sorolja őket, a kriptopénzeket jogilag pénzként ismeri el

A bankos részbe nagyon nem másznék bele, a lényeg az, hogy a helyi bankok alapból rendelkeznek szövetségi (!) letétkezelői jogosítványokkal, és csak a folyamataik megfeleltetésével kell foglalkozniuk. Ezzel szemben az olyan pénzügyi szolgáltatók, mint a Coinbase vagy a Bakkt, szenvednek a hatóságok (SEC és CFTC) meggyőzésével arról, hogy például egy csőd vagy bírósági eljárás során mi történne a tárolt javakkal. Ezen kívül még egy rakat egyéb eset (Fork esetén mi van? pl. NEO-hoz hasonló coin “osztaléka” hova kerül?) van, ezeknek a felét sem értem, de igyekszem kicsit jobban képben kerülni és a törvény életbe lépésével párhuzamosan újra írni a témáról.

A digitális javak/vagyontárgyak három csoportja

  • Digitális értékpapírok = dematerializált, tehát csak digitális formában létező értékpapír jogi állással rendelkező tokenek. Ilyen lesz mondjuk egy évtizeden belül a világ összes részvénye
  • Digitális fogyasztói/felhasználói tokenek, melyeket az általános immateriális javakra vonatkozó törvények alapján kell kezelni és tartani, amiket képtelen voltam kibogozni, hogy micsodák. Ide tartozik például a BNB token, amit a Binance felületén használsz. Kereskedési kedvezményt éppen ad, de nem biztosít semmilyen tulajdonjogot vagy osztalékot.
  • Végül a “virtuális pénzek”, a kriptopénzek, melyek július elsejétől pénznek számítanak. Ez sejtem, hogy adózási szempontból sem lesz utolsó, ráadásul egy csomó, pl. kriptós hitelezéssel foglalkozó cég (SALT, EthLend és társai) kikerülthet a szürkezónából.

Ennél bővebb információért javaslom a törvény angol nyelvű szövegének elolvasását, illetve a már említett Caitlin Long tweetfolyamát, melyben ugyan nagyon amerikaisan, sokat rövidítve, de lelkesen írja le, hogy miért nagy szám a dolog:

Miért fontos ez a szövetségi kriptopénz szabályozás szempontjából?

Egy novemberi interjú szerint a Cardano például átteszi a székhelyét Hong Kongból Wyomingba, köszönhetően a mostanra elfogadott új törvénynek. Az azért a dübörgő medve piac közepén is érezhető, hogy az iparági félistennek elfogadott Charles Hoskinson nevével fémjelzett, milliárd dollár kapitalizációjú (és még pár másik) projekt megnyerése elég erős reklám ahhoz, hogy más államok is komolyan vegyék a kriptós jogi keretrendszereik megalkotását, neadjisten a wyomingi példa átvételét.

Onnan pedig már csak idő kérdése, hogy mikor javul szövetségi szinten is a helyzet. Kíváncsian várom a fejleményeket és az eredményeket.

Ha van kriptós ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal!


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése.

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a platform használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees