whatsapp crypto trendek facebook kriptopénz banki kriptovaluta mizuho japán cryptoguru kriptoguru

2019-es Crypto Trendek (1): Tech óriások és bankok kriptopénzei

A BTC árfolyama az év végére a tavaly nyári szintre korrigált vissza, ráadásul sokak szerint a legrosszabb még hátra van. Napi szinten érkeznek a piacot temető bejegyzések a mainstream gazdasági médiában, az érdeklődés a béka segge alatt jár, és valószínűleg fog is még egy fél évig-évig. A látszólagos érdektelenség közben a háttérben izgalmas (vagy inkább félelmetes?) projektek készülnek, melyek a 2019-es crypto trendek megalapozói lesznek.

Újabb stablecoinok, valamint tech óriások és bankok kriptopénzei érkeznek az újévben. Nem tűnik épp halottnak a kriptopénzek eszméje. 2019 végére akár százmillió felhasználóval is rendelkező, egyelőre privát kriptopénzeket fogunk használni, melyeknek hatását az általunk ismert publikus kriptók piacára egyelőre nehéz megjósolni.

Facebook – WhatsApp kriptopénz

A cryptoguru blog előző bejegyzése pont arról szólt, hogy gyanúsan megszaporodtak a blokklánc fejlesztői pozíciók a Facebook háza táján. Aztán karácsony előtt jött a hír a Bloomberg jóvoltából: A WhatsApp kezdésként az indiai piacot célozva saját kriptopénzt fog kibocsátani, mellyel az országba irányuló nemzetközi pénzküldések 69 milliárd dolláros piacából vágnának maguknak egy nagy pofányi szeletet.

A WhatsAppnak és Facebooknak csak annyi köze van egymáshoz, hogy a Fb 2014 őszén 19 milliárd dollárért vásárolta fel az akkor 600 millió felhasználóval rendelkező, népszerű csevegő appot és fejlesztőit tokkal, vonóval együtt. Az azóta eltelt 4 évben a WhatsApp másfél milliárd havi, és egymilliárd napi szintű (!) felhasználóig jutott, akik 65 milliárd üzenetet küldözgetnek egymásnak minden egyes nap.

Ilyen forgalom mellett rengeteg, ráadásul folyamatosan növekvő számú ember nyilván szívesen küldözgetne pénzt is, hiszen mennyivel praktikusabb lenne az 1500 forintos póker tartozásomat egy másodperc alatt átdobni, mint netbankba belépve tökölni, számlaszámokat írogatni, meg miegymás.

Szintet lép a Facebook?

A fent linkelt Bloomberg cikk kifejti, hogy nem holnap fogják még élesíteni a funkciót, hiszen egy dollár árfolyamhoz kötött stabil kriptopénzről beszélünk, amelynek a mostani stablecoinokhoz hasonlóan lesz valamilyen fedezete. Ezt a fedezetet valakinek szabályozott módon, biztosítva kell tárolnia.

Nem lenne vajon kézenfekvő, ha maga a Facebook tárolná? Tényeg
lerakják egy-másfél milliárd ember kriptóinak fedezetét valakihez, ahelyett, hogy vennének/csinálnának maguknak egy bankot? A mobilos küldés mellett természetesen adja magát a mobilfizetés is. Szinte bizonyos, hogy a WhatsApp Coin előbb-utóbb a kínai WeChathez hasonlóan üzletekben is használható lesz majd. A különbséget az jelenti, hogy itt céges fabatkáról beszélünk, míg a WeChat esetében az állami RMB digitális változatáról. A tárcákhoz ott a banki partnernél vezetett számlák kapcsolódnak.

A Facebook idei adatbotrányai fényében én kizárt, hogy rájuk bízom
a pénzügyeimet . Csöbörből vödörbe, no thanks. A Facebook mellett egyébként a konkurens Telegram is gőzerővel dolgozik a saját kriptóján, melynek fejlesztésére 1.7milliárd dolesz tőkét vontak be zárt ICO során.

Bankok saját kriptopénzei – Mizuho csoport, Japán

A 2019-es crypto trendek következő nagy csoportja a kereskedelmi bankok saját kriptopénzei lesznek.

Még tegnap találtam a hírt, hogy a Mizuho, Japán második legnagyobb kereskedelmi bankja saját márkás kriptopénzt bocsát ki, melyet az ügyfelei a banki appon keresztül tudnak majd egymás közötti ingyenes értékküldésre és üzletekben történő mobilos fizetésre használni.

A Facebookos fejleménnyel szemben ez már kézzel fogható közelségben van: 2019 márciusában indul az éles üzem a szigetországban. A bankcsoport várakozásai szerint 60 regionális bank is csatlakozni fog a kezdeményezéshez, amely szintén stabil kriptopénzt – ezúttal a japán jenhez kötve – használ. A technológiáról egyelőre semmilyen hír sincs.

A bolti vásárlások során ingyenes lesz az app/kriptó használata, ráadásul mivel nem használnak fizetési szolgáltatót (MasterCard/VISA) a tranzakciókhoz, a szolgáltatók számára is lényegesen olcsóbb lesz. A Mizuho kezdeményezésének sikere esetén tömegével fognak érkezni a banki kriptók.

Ha van kriptós ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal!


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése.

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees