pánik bitcoin ethereum neo ripple kriptopénz vásárlás bear market panic altcoin árfolyam cryptoguru

Elesett az idei Bitcoin alj. Mi történt és mi következik?

Na ez most nagyon rosszul esett. Ma késő délutánra egy összpiaci összeomlás/pánik során 1000 dollárt zuhant a BTC árfolyama, mellyel kegyetlenül letörte az egész éves támaszként szolgáló 5800$ körüli szintet. De mi a franc történt itt hirtelen és mi lesz ezután? Gyorsan próbálom összefoglalni, mert ki kell írnom magamból lefekvés előtt ezt az ideget.

Mivel nekem fogalmam nem volt, hogy mi történt, folyamatosan jönnek a jobbnál-jobb hírek, így nyilván nem a kriptopénzek potenciáljával történt hirtelen valami. Gyorsan olvastam pár cikket és néztem videókat, ezek az okokat döntően három tényező egyikében határozzák meg.

A bitcoin alj elesésének okai

  • 3 órás grafikonon “Death Cross” alakzat alakult ki az 50-es és 100-as mozgóátlagok bearish (eladói) kereszteződésével, amit lereagáltak először a kereskedő botok, aztán a piac
  • Összehangolt bálna támadás, hogy a BitMEX tőzsde tőkeáttétes felületén óriásit kaszáljanak
  • A Bitcoin Cash szoftverfrissítéssel kapcsolatos hatalmi harcban mindkét oldal nagykutyákat vonultatott fel, akiknek hatalmában áll BCH-ra átállítani egy rakat számítási kapacitást (lásd a kínai Bitmain-t), ezzel pedig a Bitcoin hálózat hashrate-je csökkenni fog. Ez a nehézség állításakor azonnal olcsóbbá teszi a gyártást a bányászok számára, amiből következik, hogy olcsóbban is el tudnak majd adni a mostaninál, hogy még profitjuk legyen. A várható árcsökkenést megelőzve most azonnal dumpolnak a bányászok, erre pedig reagált az egész piac.

Az első verziót elvetném, mert erről nincs mit írni. A második verzió esetünkben a jobb helyzet, amely ugyan katasztrófális, de legalább holnapután ugyanilyen hevességgel vissza is térhet a már ellenállásként funkciónáló szint fölé. Ebben az esetben azért zajlik a mostani mészárlás, hogy a nagyok be tudjanak vásárolni a hegymenet előtt. A manipuláció sokkal durvább méreteket ölt a piacon 2018-ban, mint amire tavaly bárki is számítani mert.

A harmadik verzió

…az igazán szívás, és sajnos attól tartok, hogy ez lesz itt a hunyó. A mai (november 15.) BCH hard fork után ki fog derülni, hogy ki nyeri ezt a mindannyiunk pénzével, és ami még rosszabb, lelkesedésével visszaélő cicaharcot. A legborzasztóbb az egészben az, hogy ha valóban a BCH körüli őrület a mostani, több mint 10%-os összpiaci esés oka, jó időre búcsút mondhatunk annak, hogy a kriptopénzeket a jövő pénzügyi rendszerének alapjaiként tarthassuk számon. Milyen alap az, amit két csoport kiforgat a helyéről?

A két idegbeteg szívből gyűlöli egymást, az egyik azt állítja (Craig Wright) magáról, hogy ő Satoshi, és programozási ismereteinek hiányát kőkemény ortodox bitcoin maximalizmussal kompenzálja, a másik pedig Bitcoin Jesusnak hívatja magát (Roger Ver), és egy fröcsögő szájú szociopata, aki mindenféle borderline illegális módszerrel igyekszik az új felhasználókkal elhitetni, hogy az ő forkolt coinja a valódi Bitcoin. Roger Ver és Bitmain-alapító barátja, Jihan Wu próbálták meg egy éve átvenni a BTC helyét egy félelmetes árfolyam pumpálással, mígnem elfogyott a BCH-ra váltható BTC-jük.

Wright, Wu és Ver

A trónkövetelő Craig Wright bicskanyitogató stílusát, és egyébként egész érdekesen agresszív megközelítését ebben a ma készült videóban (felvétel nem tudom mikori, lehet mai) tudod meghallgatni. Azt állítja, hogy a BCH chain nem fog holnap kettéválni. Mellesleg szerinte a BTC-nek is vége, nem csak a Roger Ver féle BCH-nek. Ahogy hallgatom a videót, olyan érzésem van, hogy a faszinak valami olyan mesterterve van, mint nekem szokott a Trónok Harca társasjátékban. Akkor pedig bajban vagyunk. Azt mondja, hogy még ha hosszú évekig is tart, a holnap induló BCH SV lesz az egyetlen világpénz, nem számít a BTC név. Brutális a csávó.

Mi jöhet most?

Okádék ez az ügy, amely jó időre visszavetheti a közösség kedvét, hogy ezzel az egésszel foglalkozzon. Ezt érzem most én is, és lehet, hogy ez a mostani helyzet fogja csak elhozni az igazi medve piacot, és megvalósul az általam már januárban vizionált 30-as RSI érték elérése a heti BTC grafikonon, akár jóval alacsonyabb bitcoin alj elérésével. Ha tovább folytatódik a medve piac a következő hónapokban, az aktív felhasználással nem rendelkező altok nagy része meghal, értékük közel 0-ra csökken.

Apropó medve: A bejegyzés borítóképét február másodikán, a korábbi idei alj elérése előtt néhány nappal készítettem, posztolása után erős, közel 100%-os visszapattanás kezdődött. DE! Nem javaslom most az olcsóság miatti bevásárlást. Iszonyatos bizonytalanság van. Áttörtük lefelé az egész éves támaszt. Vásárláshoz legalább egy napos grafikonon látható trendváltás kellene, mellé nagyon magas forgalom. Ha ez megtörténik, fogok róla írni a blogon.

Ha van kriptós ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal!


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése.

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees