kriptopénz átverések átverés crypto scam bitconnect carlos matos védekezés twitter cryptoguru 1

Kriptopénz átverések – Hogyan ne szívd meg?

Ahogy egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kriptopénzek és özönlenek az új vásárlók, úgy szaporodnak gombamód a különféle átverések. Ezek legtöbbször az emberek kapzsiságát használják ki, nagy sikerrel. A bejegyzésben megnézünk néhány példát, aztán szolgálok néhány tanáccsal, hogyan tudod ellenőrizni a gyanús ajánlatok vagy akár ICO-k valódiságát.

Az átverési módokat, melyekre figyelned kell, két bekezdéssel lejjebb találod. Előtte kicsit elmélkedek azon, mi a háttere annak, hogy hajlamosak vagyunk később nyilvánvalónak tűnő átveréseket beszívni.

2018 végén sokan olvassátok a bejegyzést, ezért frissítem néhány, idő közben előkerült átveréssel a listát.

Kriptopénzeid biztonságba helyezése

ledger nano s kriptotárca hardveres tárca tárolás bitcoin cryptoguru
A legnépszerűbb hardveres megoldás: Ledger Nano S Kező lépések itt.

A kriptopiacra mindenki befektetési vagy kereskedési céllal érkezik. Az egyik legfontosabb dolog, ha ezzel hosszú távon is foglalkozni szeretnénk, az, hogy tisztában legyünk a tárolási lehetőségeinkkel és azok veszélyeivel. Egy korábbi bejegyzésben három, általam használt tárolási megoldást mutatok be. Ha még csak most ismerkedsz a területtel, érdemes elolvasnod, aztán tájékozódj más forrásokból is!

Azért muszáj beszélni a tárolásról, mert ha megfontoltan tárolod el a kriptopénzeidet és nem is kereskedsz velük, a blockchain technológiának hála a javaid nem tudnak elveszni, azokat nem lehet ellopni, mennyiségük nem csökkenhet.

A legnagyobb veszély, ami fenyeget, hogy pánikba esel. Ha a 2018. januárjában látott módon 70%-os mélyzuhanásba kezd a piac, a befektetésed máris csak 2/3-át, felét, vagy még kevesebb részét éri, függően attól, hogy hol vásároltál. Azok, akik nem tapasztaltak tőzsdepszichológiában vagy kriptopénz pszichológiában, ilyenkor pánikolnak, eladnak és máris komoly bukót könyveltek el.

A kapzsiságról

0220 bitcoin kapzsiság átverés kripto kriptopénz kriptovaluta scam carlos matos bitconnect twitter
Ez a kislány vagyunk mindannyian, +100% nem elég.

Ebben bűnös vagyok. Szerintem te is.

Valahol ott kezdjük mindannyian, hogy hallunk arról, mások milyen kevéssel kezdték és mostanra sokmillió dolláros kriptopénz vagyonnal rendelkeznek. Zseniális lenne pártízezer forint befektetésével 10.000.000-t behúzni. B*ssza nyúl még hajlandó lennél adózni is belőle! Nem akarom a kedved nagyon letörni, de kriptóban ennek az időszaknak valószínűleg vége, hacsak nem találod el az 2000+ altcoin közül az aktuális új csillagot. Minden alkalommal mikor nem találod el, mások BTC-t kapnak a neked eladott altcoinért.

2019-nek már csak stratégiával vágj neki!

0220 bitcoin erik finman átverés kripto kriptopénz kriptovaluta scam carlos matos bitconnect twitter
Erik Finman. A nagyitól kapott párszázezer forintnyi zsebpénzét rakta Bitcoinba. Mostanra nagyon gazdag ember.

Arra próbálok kilyukadni, hogy el akarjuk hinni, hogy esély van a brutális meggazdagodásra, a túlélői elfogultság (survival bias) miatt azonban csak a sikersztorikat halljuk. Aztán a tíz meg százszorozódások nekünk meg nem nagyon jönnek.

Jönnek viszont kamatos kamat profit reklámok, hangzatos nyereményjátékok, pump&dump csoportok és ezerszereződéssel kecsegtető ICO-k:

Kriptopénz átverések 2019-ben

Zsarolás – Utalj bitcoint, különben tönkremegy az életed

A látszólag magad által küldött emailben tudatják veled, hogy meghekkeltek, komprommitáló videókat csináltak rólad és/vagy tudják, hogy megcsalod a párod, ezeket az infókat pedig elküldik minden kontaktodnak és tönkretesznek, hacsak nem fizetsz. Bitcoinban.

Hatásos és egyre gyakoribb átverés, amit főleg a technológiát nem ismerők szívnak be. Bővebben a bitcoin zsarolás bejegyzésben írtam róla.

Meggazdagodhatok-e a Tron-ból néhány hét alatt?

Többen kérdeztétek üzenetben, hogy igaz lehet-e amit valamilyen hirdetésben láttatok: Egy hét alatt százszorozható-e TRON kriptopénzzel a befektetett tőkétek. Nem százszorozható, ha bármikor, bárki, biztos nyereséget ajánl kriptós befektetéssel, az hazudik nektek. Aki százszorost ajánl biztosan, rövid idő alatt, pénzért, az pedig egy bűnöző. Jelen esetben valószínűleg soha nem is volt a képben kriptopénz, ez egy alattomos átverés.

Egy kriptó létezését legegyszerűbben az adott kriptó tickerjével, azaz tőzsdei rövidítésével tudod ellenőrizni a coinmarketcap.com oldalon.

A TRON (TRX) aktuális adatait ide kattintva találod. Az árfolyama a piac többi részéhez hasonlóan egész évben szenvedett. Az itt bemutatott oldal “Markets” füle abban is segítséget nyújt, hogy bármilyen kriptopénz hivatalos vásárlási helyeit megismerd. A listában azok a tőzsdék szerepelnek, ahol valódi TRX vásárlásra van lehetőséged. A most futó itthoni TRX-es átverés után mindig lesz egy következő, lényeg, hogy tájékozódj a projektről és az adott kriptopénzről, és/vagy kérj segítséget.

Ripple csomag – Ripple befektetés egy hét alatt egymilliót hoz

Egész bejegyzést szenteltem a témának egy megkeresés után, ezt itt tudod elolvasni. Röviden: Nem, nem hoz.

Népszerű itthoni YouTube-os ember szerint ez egy nagyon jó befektetés

Akár sokszorozódhat is a pénzem, és csak x eurót kell befizetnem erre az ellenőrizhetetlen weboldalra egy nem létező kriptopénzbe, mely egy teljesen felesleges projekt várható világsikere után gazdaggá fog tenni. Tehet, csak 0-hoz erősen közeli esély van rá. A többit lásd feljebb.

Bitcoint vettem, nem érkezett meg

Több dolog történhetett:

  • még nem érkezett meg
  • nem küldték el
  • rossz helyre küldték
  • te adtál meg rossz címet.

Ahhoz, hogy biztosan tudhasd, hogy a másik fél tényleg elküldte a mondott összeget, el kell kérned tőle egy Transaction ID-t, melyet a saját tárcájából, az adott tranzakció adai közül kimásolva fog tudni rendelkezésedre bocsátani. Ezt a kódot egy blockchain explorerbe kell beírnod, hogy lásd a tranzakció adatait, köztük azt, hogy létezik-e, jóváhagyta-e már a hálózat, és hogy valóban arra a címre ment-e, amit te megadtál.

Arany-olaj-és-egyéb fedezetű kriptót vegyek-e

Tényleg kriptopénzt kínálnak, vagy csak egy ígéretet egy weboldalon? A kriptopénzek technológiájáról, víziójáról nemrég írtam egy kellemesen hosszú bejegyzést. Ha valami nem használ blokkláncot, csupán egyetlen weboldalon kereskedhető, onnan ki nem küldhető, akkor nem kriptopénzről van szó, hanem egy játékpénzről, melyet ráadásul a weboldal leállásával, vagy a te kitiltásoddal azonnan elbuksz.

Hiába az elméleti arany vagy gyémánt fedezet, ha az egész csak valaki más weboldalán létezik.

Bitconnect és társai

A Bitconnect egy mostanra összeborult piramisjáték volt, ami napi 0.9-1.1% hozamot igért egy (nem létező) kereskedő robot hozamából. A számok annak fényében változtak, hogy mennyit raktál bele és mennyi ideig kötötted azt le. Ez már magában gyanús, de a valódi csavart az adta, hogy ezt a napi bevételt vagy rögtön, vagy összevárva, de vissza lehetett forgatni, és a kamatos kamat miatt (egyszer kiszámoltam) olyan számok jöttek ki, hogy 100$ befektetésével másfél év után már 12000$ pörgött volna a rendszerben, amit csak darabonként, késleltetéssel lehetett volna kiszedni.

Nyilván totális képtelenség, viszont komoly referral programmal, népszerűsítő youtuberekkel megtoldva fenntartották a pénz beáramlását, ráadásul a BTC árfolyama is száguldott (ebben fizettek be az emberek). Aztán a 70%-os esést nem igazán bírták, borult a bili.

0220 bitcoin cryptonick átverés kripto kriptopénz kriptovaluta scam carlos matos bitconnect twitter
A 17 éves CryptoNick egymillió dollárt(!) csinált 7 hónap alatt a referral linkekből. A BCC összezuhanása után törölte a csatornáját, gondolom a halálos fenyegetések miatt most jobb dolga is van, mint videókat csinálni.

Számtalan új változata van és lesz. Egy közös bennük: pénzért, BTC-ért vagy más, “értékes” kriptóért cserébe kapsz egy igéretet egy weboldalon, ami szerint a kevés pénzedért ők neked majd egyszer rengeteget adnak vissza. Így lefordítva már kifejezetten szarul hangzik.

Phising

2018 elején került ki a lentebb említésre kerülő csoportba ez a kép, mely látszólag a legnépszerűbb kriptotőzsde login oldalát mutatja:

0220 bitcoin kapzsiság átverés kripto kriptopénz kriptovaluta scam carlos matos bitconnect phising twitter
A két “n” alatti alig látható pontok jelzik a turpisságot

Ez bizony kérem egy “phising” vagy magyarul adathalász oldal, egy Binance klón, ami azért létezik, hogy a csapdába sétálók belépési adait ellopják. Legtöbbször csoportokba vagy fórumokba kerül megosztásra az ilyen link, melyet előbb-utóbb lekattint valaki.

Védekezni ez ellen úgy tudsz, hogy könyvjelzőbe rakod az általad használt kriptós felületeket, illetve hogy (nyilván) nem kattintasz le random emberektől random linkeket.

Twitter botok

Azt általam követett nagyjából összes fontos kriptós személyiség minden egyes tweetje alá bekerültek a “küldj 0.2 Ethereumot erre a címre és visszaküldök 20 Ethereumot, mert meg akarom jutalmazni a támogatóimat” stílusú, kamu fiókokról küldött automatikus üzenetek. Pár hét alatt már nem csak az üzenetek, de nagyszámú, like-olt komment is került alájuk, amiben köszönik szépen a segítséget a csalóknak.

0220 bitcoin crypto nick átverés kripto kriptopénz kriptovaluta scam carlos matos bitconnect twitter 4
A scam üzenetek mintájára az Ethereum atyja megmondta a tutit.

Rengetegen küldtek pénzt a csalóknak, mielőtt vagy a Twitter, vagy a követők kapcsoltak és elkezdték rommá jelenteni ezeket a fiókokat. Ha bármikor ilyesmit látsz a jövőben, biztos lehetsz benne, hogy kamu a dolog. Soha senki nem fog neked ingyen pénzt küldeni. :\

Pump&dump csoportok

Nagy rakat kérdést kaptam tőletek az utóbbi két hónapban Telegram és Slack csoportokra vonatkozóan, amelyek “tudják melyik coin fog kilőni”. Nincs velük tapasztalatom, mert mikor először végiggondoltam ezek működését, eszembe jutott az a pókeres mondás, hogy

ha nem tudod ki a balek az asztalnál, akkor te vagy az

Simán el tudom képzeni, hogy a csoportok szervezőin kívül is nyernek néhányan azon, hogy közösen elkezdenek vásárolni egy adott, kis market cappel rendelkező kriptót.  Az árfolyam is nyilván megugrik, és sokszoros haszonnal lehet eladni a következő baleknak, aki aztán majd beleragad.

0220 bitcoin crypto nick átverés kripto kriptopénz kriptovaluta scam carlos matos bitconnect twitter 5
Klasszik pump&dump: 9 óra alatt 24-szeres emelkedés

Erősen kétlem azonban, hogy egy-egy eset kivételével ezeket fenntarthatóan lehet csinálni. Hiszen a csoportok szervezői azok, akik először kiszállnak, valójában ők adják át neked a zsákot. De mivel nincs benne tapasztalatom, nem akarok tovább okoskodni a témában. Ha ki tudod egészíteni hasznos infókkal az itt leírtakat, örömmel várom hozzászólásban alul!

ICO scam-ek

A Cointelegraph cikkében olvastam a legnagyobb ICO csalásokról, amelyek során felszívódtak (vagy megpróbálták) az alapítók. Az is lehetséges, hogy az ICO során olyan projektbe fektetsz, ami a büdös életben nem fog “elszállni”, mert a csapat nem elég jó, vagy az ötletet nem sikerült előre validáltatni a piaccal.

0220 bitcoin crypto nick átverés kripto kriptopénz kriptovaluta scam carlos matos bitconnect twitter 6
Agresszív ICO hirdetések mindenhol, ez például a Coinmarketcap-en.

Néhány lépésben azért le tudod ellenőrizni őket:

  • profi-e a weboldaluk, van-e csapat, alapító (LinkedIN profillal!) megnevezve, szerinted van-e elég szakértelmük a megvalósításhoz
  • a csapat képeit érdemes google képkeresőben leellenőrizni, hogy nem kamu képek-e
  • profi-e a whitepaper, és megmagyarázza-e, hogy mi szükség a tokenre
  • ICO minősítő weboldalak hogyan értékelik a projektet
  • vannak-e nyilvános csatornáik, redditen, discordon van-e aktivitás, más lelkes befektetni vágyók
  • használ-e egyáltalán blokkláncot a projekt, vagy egy weboldalról ki nem küldhető “kriptopénzt” készülsz venni, ami valójában nem az

Már a legapróbb kétely esetén is érdemes lehet hagyni az egészet a francba. Száz és száz ICO fog indulni 2018-ban is, nem érdemes kockáztatnod a pénzed egy bizonytalan vagy kamu projekttel.

Mit tudsz tenni az átverések ellen?

Nagyon nehéz a kriptovilágba frissen érkezve felfogni az eseményeket. Olvass rengeteget, nézz videókat. Használd sokat az adott szó+” scam” keresést Googleben. Ha bármiben nem vagy biztos, nyugodtan írj rám Facebookon és igyekszem segíteni, vagy legalább megosztani veled, hogy én mit tudok az adott dologról.

Lépj be a legnagyobb magyar kriptós Facebook csoportba és használd az oldalsó keresőt. Tapasztalatom szerint a tagok már kicsit unják, hogy ugyanazt a 20 kérdést teszik fel folyamatosan az újak, ennek ellenére még mindig jobb, ha valaki beszól a kérdés miatt, mintha elbuknád a pénzed egy átveréssel.

Ne tedd olyan kriptóba, ICO-ba, platformra meg végképp ne, a pénzed, amit nem kutattál meg alaposan, angol nyelven is. Sokszor leírtam már az utóbbi bejegyzésekben, de nem lehet elégszer mondani: ha valami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, érdemes ezt válaszolni rá:

Ha van kriptós ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal!


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése.

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees