mi az a Q átverés initiative q kriptopénz cryptoguru

Mi ez a Q? Átverés vagy valóság?

Mi a szar ez az Initiative Q? – kérdeztem magamtól többször is, Facebookon és kriptós oldalakon megosztott ajánló linkeket, és gyanúsan soktízezer dollárnyi “ingyen pénz” összeget látva. Az ingerküszöbömet a “ha túl szép, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem az” ideológia vonalai mentén csak számos megkeresés után ütötte át a kezdeményezés.

Most, azonban, hogy megnéztem a weboldalt és a bemutatkozó videójukat, már értem, hogy mi ez a nagy hype. Szépen összerakott oldal, logikus és jól felépített érvelés, a “nem kell a pénzed”, “nem átverés”, “nem piramisjáték” nyugtató üzenetek folyamatos súlykolása. Nem kell nekik semmi, csak a neved, meg az e-mail címed, amit verifikálnod kell. Ja és mellesleg hívjál meg 5 embert, ha nem akarod elveszteni az esélyt az összes Q pénzre.

Minek nevezzelek Initiative Q?

Mert a Q bizony világpénz készül lenni, méghozzá úgy, hogy a tyúk-tojás problémát feloldva sokmillió potenciális felhasználó toborzásával kezdi az építkezést. A weboldalon többször és keményen leírják, hogy ez nem kriptopénz, hanem egy privát, nem állami, kizárólag digitális formában elérhető pénz lesz. A kriptopénzek szerintük egy nem létező problémára adnak megoldást, lassúk, energiapazarlók, nem felelnek meg a való világ igényeinek, stb.

Ezzel szemben a világ globális fizetési megoldásai valóban elavultak, pedig a tech rendelkezésre állna. Csak hát az új megoldásokat a meglévők mellett – hiába lassúak, drágák – nem használják elegen a kritikus tömeg eléréséhez. Angolul tudóknak érdemes megnézni a hivatalos magyarázó videójukat, ugyan túl sok nem derül ki belőle az alap felütésen kívül:

A piramisjátékos kritikára a válaszuk az, hogy a piramisjáték definíciója szerint befizetésre van szükség, itt pedig erről szó sincs. Csak meghívás van, a pénzből pedig bevallottan lehet, hogy nem lesz semmi, de ha lesz is, az is csak évek múlva. A Q alapítója egy közgazdasági/blockchain blog elemzésére küldött válaszában kifejtette, hogy a regisztrálókból épített adatbázis lehetne az egyetlen dolog, amivel vissza tudnának élni. Hülye lenne megtenni, hisz ezzel a saját és csapatának nevét, valamint perek sorozatát kockáztatná pártízezer dollárnyi bevétel miatt. Mindent törölnek, ha nem járnak sikerrel, *így* görbüljön meg.

A feliratkozók “hozz 5 embert” toborzása az alapító szerint semmiben sem különbözik a tech cégek (AirBNB, DropBox, Uber) bevett gyakorlatától, és ebben igaza is lehet, még a Revolut is 3 embert akar meghívatni velem, hogy bekapcsolják a kriptós funkciót.

Na oké, tegyük fel, hogy ezt elhittem. A tippem egyébként az, hogy emberünk a milliónyi előregisztrált érdeklődővel a zsebében sokmillió dolesznyi kockázati tőkét tud szerezni, hogy aztán a termék kidolgozásával és az érdeklődés szinten tartásával foglalkozzanak a következő években. Ez a valódi válasz a miértre. Mivel kíváncsi vagyok rá, hogy milyen lépést fognak a “beszervezettektől” kérni még a meghívások után, megcsináltam a reget:

Regisztráció és következő lépések

Na hol a 29.000 dollárom?

Kaptam linket, regisztráltam Tibor Cryptoguru névre, kaptam verifikáló mailt és beléptem a felületre. Itt egyelőre semmi mást nem látok azon kívül, hogy hogyan állok (sehogy) a még nem létező Q mennyiségemmel, illetve találhatók hasznos tippek is arról, milyen érvekkel győzzem meg az ismerőseimet arról, hogy ez milyen jó lesz nekünk.

0 esélyt látok rá, hogy lesz a Q-ból valami, ezért nem bíztatlak regisztrációra. Ha mindenképp regisztrálni akarsz, de nincsen meghívó linked, írj rám a bejegyzés megjelenéstől számított 14 napban mailben vagy Facebookon, és küldök. Javaslom, hogy ha regisztrálsz is, csak ritkán használt, vagy direkt erre a célra gyártott e-mail címmel tedd.

A felület alapján azt is lehet tudni, hogy valamit fognak még kérni a regisztráltaktól a jövőben, de egyelőre tippem sincs, hogy mi lesz az. Ha nem pénz, akkor valószínűleg ingyen reklám, további meghívás vagy további személyes adat lehet. Ha van egyéb ötleted, kíváncsian várom a kommentekben.

Ami gyanús az gyanús

  • LinkedIN-en nincs Q cégprofil, pedig anyagokban, interjúkban, blogokon többször szó esik a csapatról, munkatársakról és együttműködőkről. A CEO-n kívül sehol senki. Weboldalon dettó.
  • A Q oldalán található funkciók, előnyeik és azok tervezett megvalósítása nagyon bullshit szagúak vagy már léteznek
  • Több pszichológiai manipulációs technikát is bevetnek a toborzás során, pl. ismerős ajánlása, végesség látszatának keltése, 0 befektetéssel óriási potenciális hozam stb.
  • Nincs időbeli timeline a fejlesztésre, amiből azt sejtem, hogy nincs még egy vasuk sem
  • Az alapítót ex-PayPalosnak hirdetik (ez a ref link szöveg első sora), valójában csak akkor került oda, mikor a cégét felvásárolták
  • Az oldalon többször hangoztatott törvényi megfelelést és a funkciók felét csak úgy lehet megcsinálni, ha minden tranzakció személyhez lesz kötve
  • Bevallottan privát fizetési hálózatot hoznának létre, XRP 2.0 hello
  • Több száz “Q agent”, ügynök fogja a hálózat működtetését és a Q tulajdonosok kiszolgálását végezni. Ez meg bankok 2.0
  • 2 ezermilliárd Q lesz, de egy “Q monetary committee” – pénzügyi tanács, bocsáthat még ki, ha a stabilitáshoz ez kell. Jegybank 2.0

Tehát elég világosan kiderült a felszín megkapargatásával, hogy ez meglévő pénzügyi rendszer újracsomagolása. Állami pénz helyett legjobb esetben is csúcstechnológiás, szakértői, de mindenképp privát digitális pénzzel. A következő lépcsőfokra a mestertervükben mindenesetre kíváncsi vagyok, mert szerintem ilyen rövid idő alatt ennyi potenciális felhasználót még senki nem húzott be.

Ha van ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal! 


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról egy árösszehasonlító bejegyzést írtam, olvasd el azt is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, legfontosabb a biztonság. A Kriptopénz tárolás bejegyzésben hasznos infókat találsz.

Altcoin vásárlásra a Binance tőzsdét ajánlom, melynek használatáról és beállításairól a Binance használata bejegyzésben írtam.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees