tokenizáció jövő pénzügyi rendszere arany fiat kriptopénz bitcoin jövője cryptoguru

A tokenizáció, a kriptopénzek és a blokklánc a jövő pénzügyi rendszerének alapjai

A Bitcoin kivételével a legnépszerűbb kriptopénzek 80-90-95% mínuszban ülnek a csúcshoz képest, befektetői érdeklődés látszólag a béka segge alatt jár. A naponta érkező pozitív hírek ellenére kevés a vásárló, kevés az eladó. Az OTC (tőzsdén kívüli) ügyletek során azonban háromszor annyi kriptopénz cserél gazdát, mint az összes tőzsdén együtt, azért, hogy ezekkel ne befolyásolják az árfolyamokat. Az utóbbi 1-2 hónapban feltűnően sok hír érkezett piacvezető ingatlankezelők, befektetési alapok, kockázati tőke társaságok, sőt 7200 milliárd dollárt kezelő eszközkezelő-brókerek színre lépéséről. A bejegyzésben a tokenizáció, a felhasználói adopciót szerintem berobbantó új, kriptós pénzügyi szolgáltatások, és a közeljövő intézményi kriptopénz használatát segítő legfontosabb fejlemények kerülnek terítékre.

Ez a bejegyzés nagyjából egy hónapja érik bennem, de a halogatást mostanra lehetetlenné tette a pozitív történések lavinája. Akkor olvastam a hírt, hogy a világ egyik legfontosabb kockázati tőke társasága 15 millió USD-t fektet közvetlenül a Maker ökoszisztémába, a forgalomban lévő MKR tokenek (ERC20) 6%-ának felvásárlásával.

Az a16zcrypto iparági befektetései

Az a16zcrypto Maker befektetése okán jutottam a 300 millió dollárral rendelkező alap hitvallásához, mely leírja, miért is szórnak szét legalább ennyi pénzt a szektorban. Hogy miért számít ez? Mert ezek a világ legprofibb befektetői, amelyek a legígéretesebb projektekbe fektetnek, a portfóliójukat végignézve brutális sikerességgel. Ha tudsz angolul, olvasd el az eredeti hitvallást, imádni fogod.

A lényeg röviden és velősen az, hogy ennek az egész blockchain és kriptós forradalomnak egyetlen jól megfogalmazható sarokpontja van: a bizalom. Pontosabban az, hogy a hálózat alapvető tulajdonságai miatt a felhasználó feleknek nincsen többé szüksége bizalomra egymás irányába. Ezért cserébe a blokklánc tech bonyolult, nehezen használható és nehezen skálázható, pont mint a korai okostelefonok, amelyek lassúk és bénák voltak. A blokklánc bizalommentessége az az alap, amelyre az applikációk épülnek: ezek közül csak kettő a pénz és a digitális “okos” szerződések, melyek már most kezdik felforgatni a világot.

tokenizáció a16zcrypto befektetés jövő pénzügyi rendszere bitcoin jövője cryptoguru
Much future wow

Ahogy az előző három technológiai megatrend, a mobil, social és a felhő kéz a kézben járva erősítették egymás hatását, úgy fogja a következő három megatrend, a mesterséges intelligencia, a következő generációs okos eszközök (AR&VR, önjáró autók, drónok és IoT) és a kriptopénzek kiforgatni sarkaiból a világot.

A kriptopénzek hamarabb fognak áttörést elérni, mint sokak gondolnák, mert itt tisztán szoftveres mozgalomról van szó. Itt már nem kell kábeleket fektetni és adótornyokat építeni. A kódbázis a nyílt forrásnak és gyorsuló ütemben beáramló szürkeállománynak köszönhetően elképesztő iramban nő. Azoknak, akik évtizedek óta szoftverrel és szoftveres befektetésekkel foglalkoznak, olyan érzése van, mintha újra az internet vagy okostelefonok robbanásának korai szakaszát látnák.

Soha nem látott mértékű befektetési hullám zajlik a kriptoiparba, amelyet a részvénypiaci gyengélkedés tovább fokozhat a következő időszakban.

Az a16zcrypto így fektet be:
  • Hosszú távra, legalább 5 évre, de gyakran 10+ évre
  • Aktuális piaci körülmények figyelembe vétele nélkül folyamatosan helyezik ki a pénzt, nem számít, hogy bear vagy bull market van
  • 80+ fős csapattal real-time támogatást nyújtanak a cégeiknek
  • Teljesen rugalmasak azzal kapcsolatban, hogy milyen fejlettségi szintű projektekbe fektetnek, raknak ETH és BTC-be, de induló, prototípussal rendelkező startupokba is. Vesznek részvényt, részesedést vagy konkrét is, mint a Maker esetében.
  • A nem spekulatív projektekre fókuszálnak, nem az árfolyamnövekedés elcsípése a céljuk, hanem hogy olyan protokollokba, amelyekre épülő alkalmazásokat százmilliók, majd milliárdok fogják használni.

Ki vagyok én, hogy a techvilág legnagyobb hatású/hatalmú befektető által vizionált jövőre azt mondjam, hogy ez egy baromság? Ezek az emberek jobban értenek technológiához és annak potenciáljához, mint én tíz élet alatt tudnék.

A tokenizáció forradalma

tokenizáció technológia ethereum okos szerződés bitcoin cryptoguru

A blokklánc és a bitcoin nem csak a felek közötti bizalom szükségtelenségét hozta el, hanem a digitális hiánycikk fogalmát is. Amíg korábban egy film, egy dokumentum, egy kép végtelenszer másolható volt, egy blokklánc token nagyon nem az. Megmásíthatatlan, hamisíthatatlan és meghatározott rend szerint alakuló darabszámú.

A fizikai dolgok és pénzügyi termékek azért fognak digitalizálódni, mert ezt diktálja a gazdasági törvényszerűség. Miért szenvednél az épülő luxus lakóparkod lakásainak értékesítéséhez szükséges párszáz gazdag ember költséges megnyerésével, a hiteleikkel való szenvedéssel, ahelyett, hogy akár többtízezer befektető rendelkezésére bocsátanád, akik automatikusan részesülhetnek majd a bérleti díjakból és a feltérkelődésből? Véletlenül olvastam a napokban a Duna House Magyar Ingatlan befektetési alapjáról talán a Forbesban, ahol azt írják, hogy a befektetés kivétele 2-3 hónapra lehetséges, mert hogy (nagy összeg esetén) értékesíteniük kell hozzá a bérlemény portfóliójuk egyik lakását. Ha a befektetési jegyek tokenjei egy kriptotőzsdén kereskedhetők lennének, eladhatók lennének a következő érdeklődőnek, miközben a lakások maradnak a bérlők segge alatt.

Az ingatlan csak az első fecske a sorban, aztán következnek a részvények és más pénzügyi termékek, majd a műtárgyak, végül minden, amit az ember csak ki tud találni. New York-i ingatlanfejlesztők mellett a világ legnagyobb ingatlantanácsadó cége is tokenizációs projektekbe kezdett idén, többmillió dollár értékben. A gazdaság először lassú, majd egyre gyorsuló tokenizációja nem kérdéses, csupán idő kérdése. A szabályozók haladni fognak, mert aki nem nyitja ki a kaput a történelmi átalakulás előtt, annak – a szomszédéval ellentétben – ledönti a házát a cunami.

A témában egy atom izgalmas medium bejegyzés és kommentek ezen a linken érhetők el, érdemes elolvasnod.

Megérkeztek a nagyok: Bakkt

jeffrey sprecher new york stock exchange bakkt ceo kelly loeffler bitcoin világpénz adopció cryptoguru
Szimpatikus középkorú pár New Yorkból

Nem gondolnád, hogy a banki középvezetőnek kinéző faszi és csakazértis magassarkút hordó partnere igazi Wall Street-i cápák. Jeffrey Sprecher a New York-i Értéktőzsdét is tulajdonló cég vezérigazgatója, a felesége, Kelly Loeffler pedig ugyanitt volt igazgató, míg nem a szolgáltatásaival hamarosan induló közös szerelemgyerek, a Bakkt nevű startup CEO-ja nem lett.

A Bakkt (“backed”) 16 hónapja épül a háttérben, a koncepción 5 évet dolgoztak együtt. Céljuk nem más, mint hogy átvegyék a bankoktól a nemzetközi utalások piacát, ehhez pedig a bitcoint tennék az első világpénzzé. A mostani rendszer túl drága, jobb kell, amiből a birodalmuk szépen fog profitálni. Ez nem a kriptósok fantáziájából pattant ki, Sprecher mondta egy Fortune interjú során. Az általuk kitalált mesterterv több lépésből áll, ezek közül az első, hogy az egész világ számára lehetővé fogják tenni a bitcoin kereskedést. Egy következő bejegyzésben kifejtem majd a hamarosan induló szolgáltatás előnyeit és hátrányait.

A Bakkt éles üzeme 2018.december 12-én indul.

Kriptopénz hitel és a decentralizált tőzsdék

compound kriptopénz hitel tokenizáció cryptoguru

Számomra az összes felhasználási terület közül a legizgalmasabb talán a hagyományos pénzintézeteket megkerülő kriptós pénzügyi szolgáltatásoké. Ezek közül a legszembetűnőbb a hitelezés. Beadod a letétbe a kriptopénzed, megkapod a bankszámládra a fiat pénzed vagy a kriptotárcádba a kriptódat, amit szabadon felhasználhatsz és csók. Nincs hitelképesség baszakodás, meg jövedelem ellenőrzés. Ha nem fizeted vissza a részleteket, a lekötött kriptóidat nem kapod vissza, és ennyi. Ha van kriptopénzed, hitelhez is juthatsz.

Az általam legismertebb szolgáltatók jelenleg a Salt, az Ethlend, a Nexo. A világ legnagyobb kriptopénz brókere, a Coinbase, nem rég fektett be a Compound projektbe, amely a hitelezés mindkét oldalát lehetővé tevő alkalmazások alapjául szolgáló protokollt épít. Fentebb már volt szó a Maker-ről, amely a Dai stabil kriptó (stablecoin) árfolyamát szabályozza. A Dai szintén működhet hitelként, hiszen Ethereum letétbe helyezésével szabadon felhasználható Dai-t kapunk alacsony kamatra. Mikor legutóbb néztem, 3 ethereum lerakása mellett járt 1-nek megfelelő Dai, ami rosszul hangzik, de egy emelkedő piacon ez ingyen 33% plusz tőkét jelent. A szükséges letét mértéke változik, nem marad mindig 1 a 3-hoz.

A decentralizált tőzsdék használatakor a saját tárcánkból kereskedünk, nem kell félnünk attól, hogy egy hack vagy meghibásodás során a tőzsdén tárolt javaink elvesznek. Legutóbb a Stellar blokkláncon futó Stellarx tőzsdét próbáltam, és lenyűgőző a felhasználói élmény, a sebesség és a kinézet is. Terveik között szerepel a “minden kereskedhetővé tétele”, ami a fent taglalt tokenizáció berobbanásával fog majd megszaladni csak igazán. Egy hagyományos online bróker felülete és egy Stellax decentralizált tőzsde között fényévnyi technológiai és használhatósági különbség van.

Az árfolyamok

A nagy kérdés, hogy elindulnak-e végre az árfolyamok felfelé, vagy újabb leszakadás és egy újabb év tökölődés jön-e. Fogggalmam nincs, de nem is aggódom már emiatt. A legéletrevalóbb, a fenti folyamatok alakításában részt vevő legjobb, legminőségibb projektek írják a jövőt. Ilyenekbe érdemes, szinte kötelező befektetni egy kiegyensúlyozott befektetési portfólió részeként, mert egy korai Apple vagy Amazon részvényhez hasonló lehetőséget tartogatnak. Soha ne tarts azonban többet kriptopénzekben, mint amennyit el tudsz veszíteni szívroham nélkül.

A cryptoguru indulása óta írom, mostanra biztos is vagyok benne: A coinmarketcapen látott kriptopénz projektek 90%-a szemét, kuka, nincs hasznuk és ezért előbb-utóbb el fognak jelentéktelenedni. Számuk azonban nem fog csökkenni, sőt. Szerintem a következő években tízezrével jönnek a tokenek és kriptopénzek, melyek villám sebességgel válnak majd kereskedhetővé a decentralizált tőzsdéken.

Soha ilyen izgalmas még nem volt a kriptopénzek világa.

Ha van ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal! 


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról egy árösszehasonlító bejegyzést írtam, olvasd el azt is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, legfontosabb a biztonság. A Kriptopénz tárolás bejegyzésben hasznos infókat találsz.

Altcoin vásárlásra a Binance tőzsdét ajánlom, melynek használatáról és beállításairól a Binance használata bejegyzésben írtam.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees