okosszerződés tanulás smart contract képzés solidity javascript c++ cryptoguru kriptoguru okos szerződés blokklánc programozás blockchain

#2 – Bevezetés, Alaptábor – Tanuljunk okosszerződést programozni!

Egy korábbi bejegyzésben már kifejtettem, hogy miért kezdek el egy okosszerződés programozó kurzust. Első alkalommal az alaptábor következett: az első oktató elmondta, hogy mi a kurzus felépítése, a felépítés értelme, megnéztük a forum.toshitimes.com oldalt, a kurzushoz tartozó forummal, aztán pedig a hagyományos és blockchain programozás általános különbségeiről esett szó.

smart contract programming okosszerződés programozás ivanontech solidity cryptoguru 3
7%-ig jutottam a bevezető és a legalapabb alapok meghallgatásával

A programozáshoz és a kurzushoz való hozzállással kapcsolatban azt a javaslatot kapjuk, hogy ne feszüljünk nagyon rá. Sok olyan helyzet lesz, amikor valamilyen műveletetet, feladatot nem fogunk teljesen érteni. Ennek ellenére a működését fogjuk látni, az eredményeit tudjuk reprodukálni. Ha tudjuk használni, ráérünk használat közben, idővel rájönni arra, hogy pontosan mi miért történik. Így nem akadunk meg, és nem töltünk feleslegesen túl sok időt a mélységi megértéssel.

Kíváncsian várom, hogy működik ez a gyakorlatban, mert korábbi prog tanulások alkalmával ezzel volt problémám.

Programozás és blokklánc programozás különbségei

A mai adag vége felé szó esett a Javascript és C++ különségeiről, főleg arról, hogy mennyivel egyszerűbb a Javascript megtanulása, mellyel főleg a böngésző számára értelmezhető kódot írunk majd. Míg a hagyományos programozás során egyetlen számítógép processzora számára akarjuk értelmezhetővé tenni a parancsainkat, addig a blokklánc esetében a hálózaton futó összes számítógépnek tudnia kell futtatni a Solidity-ben megírt, csopópontok EVM-jei (Ethereum Virtual Machine) által értelmezhető programot. A különbség tehát elméletileg a hálózati futtatás.

Ezt egyelőre nagyon kevéske magyarázatnak éreztem. Azért HTML és Javascript oktatással indul a kurzus, mert az okosszerződésekhez és decentralizált alkalmazásokhoz is szükség van felhasználói felületekre, amit nem fogunk tudni csinálni, ha nem vagyunk tisztában az alapokkal. Hogy ez így van-e, vagy csak tölteléknek rakták bele például a html-t, a következő hetekben kiderül.

A következő részben szakirodalmakról, tanulásmódszertanról és fejlesztői környezet installálásról lesz szó, jelen bejegyzésnél bővebb terjedelemben.

Ha van kriptós ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal!


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

Az oldalon rengeteg tartalmat találsz kriptopénzekről és a piac aktuális állapotáról, híreiről. Ezeket a főoldalon és a fenti menüben éred el.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees