okosszerződés tanulás smart contract képzés solidity javascript c++ cryptoguru kriptoguru okos szerződés blokklánc programozás blockchain

Na végezzünk el egy okosszerződés kurzust!

Mondjuk úgy, hogy az utóbbi hónapokban egy kicsit kiégtem a kriptós fejlemények (és árfolyamok) folyamatos követésével, a piaci manipulációval, és a látszólag soha el nem érkező új, vásárlói piac várásával. A 2016 őszi, első komoly kriptós ébredésem óta érdekel az okosszerződés, mint a jövő egyik, szerintem meghatározó technológiája.

Mi ez egyáltalán? Hogy működik? Én is tudok készíteni? Milyen felhasználási lehetőségei vannak? Hogyan tudnék belőlük profitálni, vagy csak jobbá tenni velük a környezetemet? A legjobb (vagy legrosszabb) az egészben, hogy a koncepción kívül szinte semmit sem tudok a dolog gyakorlati oldaláról. Okosszerződést “élesben” egyszer láttam, egy budapesti BME-s rendezvényen, de ott sem sikerült nagyon átadniuk a lényeget. A jó programozók sajnos ritkán jó előadók.

Tibi elvégez egy okosszerződés kurzust

smart contract programming okosszerződés programozás cryptoguru

Ivan on Tech a néhány, általam követett és kedvelt kriptós csatorna egyike, napi videókkal, rendszeres interjúkkal, érdekes témákkal és viszonylag értékelhető technológiai magyarázatokkal. Összességében egy egyenes, terkótól és nagyotmondástól mentes tartalomgyártó(nak tűnik) a tag.

Talán valamikor nyár elején indult az előre profin beharangozott, akkor még 100 dollár alatt elérhető Smart Contract Programming kurzusa. A dolog azért is keltette fel az érdeklődésem, mert tartalmaz JavaScript és C++ gyorstalpalót, valamint az Ethereum platform okosszerződéseinek programozásán kívül az EOS és a NEM rendszerével is képbe lehet kerülni. (NEO sajnos itt nincs)

Több célom is van a tanulással:

  • Unom, hogy a technológiának csak a felszínét kaparászom, mélységi tudást akarok egy számomra érdekes, kriptós témában
  • Fenn akarom tartani az érdeklődésem a piaccal és technológiával kapcsolatban
  • Sokszor elkezdtem programozni, de feladat vagy kihívás híján mindig elhalt a dolog. Na itt most van kihívás
  • Vannak gyakorlati felhasználási ötleteim, valami saját, béna kis rendszert össze akarok dobni a kurzus végére
  • Olyan tudás alapjait szeretném megszerezni, ami a világ fejlett részein értékkel bír
  • Érhetően be fogok tudni számolni a tech fejlődéséről itt és a Kripto Akadémián

Te pedig velem tarthatsz

A saját motivációmat úgy fogom fenntartani, hogy hetente egyszer (mondjuk így, vasárnaponként) blogbejegyzést írok a tanultakról és megvalósításukról. Készítek GitHub fiókot, ahol nyomon lehet majd követni a haladást, illetve a posztok alatt majd kérdezni/beszólni is tudtok, ha valamit rosszul csinálok. Remélem lesz majd olyan olvasó, aki ki tud javítani, vagy adalékokkal segíteni.

smart contract programming okosszerződés programozás ivanontech solidity cryptoguru

Itt a cryptoguru.hu-n létrehozok egy, a fenti menüből is elérhető Tanulás kategóriát, amely az összes okosszerződés programozós posztot tartalmazni fogja.

A fenti tervekkel a legnagyobb probléma az, hogy ránézésre a kurzus kb. 60 százaléka JavaScript és C++ tartalom. Ezek elsajátítása feltétlenül szükséges a Solidity és tsai megértéséhez. Muszáj lesz ezzel kezdenem, mert ha nem értem a Solidity-t, nyilván abba fogom hagyni a picsába, ezt pedig nem szeretném. Valószínűleg unalmas lesz olvasni ezeket a részeket, de ez van. Ja, és sokáig is fog tartani :[

Azzal is tisztában vagyok, hogy a kurzus végére nem leszek programozó. Viszont talán érteni fogom mi ez az egész, és tudni fogom, hogy hová nyúljak, ha mélyebbre ásnék és tovább fejlődnék a témában.

Az általam vett kurzust egyelőre nem merem ajánlani, mert még nem érkeztem meg a sűrűjébe, nem tudom, hogy jól érthető, követhető és szórakoztató-e. Ha kicsit jobban belemászok, és tetszik a dolog, akkor ki fogom írni, hogy hol tudsz nekikezdeni, ha akarsz. Azt is látom már most, hogy okosszerződés programozós rész nagy része ingyenes videók formájában is előrhető itt-ott, úgyhogy ezeket linkelni fogom majd, ha odáig jutok.

Na toljuk neki!

 

Ha van ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal! 


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról egy árösszehasonlító bejegyzést írtam, olvasd el azt is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, legfontosabb a biztonság. A Kriptopénz tárolás bejegyzésben hasznos infókat találsz.

Altcoin vásárlásra a Binance tőzsdét ajánlom, melynek használatáról és beállításairól a Binance használata bejegyzésben írtam.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees