tim draper jóslat bitcoin kriptopénzek vízió

Tim Draper: Lesz itt még piaci 400-szorozódás (!)

Egy kis álmodozás vasárnap délutánra: Tim Draper milliárdos befektető és kriptós megmondóember szerint a világ 15 éven belül kriptóra áll át. Az általa várt 80 ezermilliárd dollár körüli kapitalizáció már csak egy délibáb lesz, hiszen mire ez a forgatókönyv megvalósul, már nem lesz értelme dollárban (vagy más állami kibocsátású pénzben) mérni a kriptók értéket, mivel az értéktelenné válik a folyamat során.

Draper egyike a komolyabban vehető kriptós véleményvezéreknek, 2014-ben 10.000$ fölötti BTC-t vizionált 2017 végére. A korábban startup befektetőként milliárdossá váló Tim Draper 2014-ben vásárolt be 30.000 bitcoint egy amerikai hatósági árverésen. A piaccal és kriptopénzekkel kapcsolatos hozzáállásáról a HODL vagy nem HODL bejegyzésben írtam bővebben.

400-szorozódás, tehát 80 billiárd (ezermillárd) dollár

Ennyi pénz fog ülni szerinte 15 éven belül kriptopénzekben. Itt már nem az arany vagy a dollár lenyomásáról van szó, melyek időről-időre előrekerülnek a várt növekedés mértékével kapcsolatban. Tim Draper azt mondja, hogy a kriptók át fogják venni az eljelentéktelenedő fiat pénzek helyét a világban. Napjainkban a világon 7 ezermilliárd dollár ül készpénzben, a csak digitálisan létező mennyiséggel együtt pedig globálisan 90 ezermilliárd dollár értékű pénz létezik.

Na, nagyjából ezek helyét fogják a kriptopénzek átvenni, csak hogy tudd.

A hogyanról viszonylag kevés szó esik az ehhez hasonló jóslatok során. Jelen esetben szerinte azért alakulnak majd így a dolgok, mert a kriptopiac és a technológia növekedési pályája az internetéhez hasonló. Ott is volt jópár, egyre nagyobb, megugrás-megzuhanás ciklus, ennek ellenére a háttérben olyan fejlesztőmunka zajlott, melynek hatására ma már az egész világ az internet köré rendeződik.

Akkor milliárd dolláros, főleg az információ terjesztéséhez, kezeléséhez és fogyasztásához kapcsolódó iparágakat darált be az új technológia. A bitcoin és a kriptopénzek most olyan, akár évszázadok óta kevés valódi változással üzemelő, és nagyságrenddel nagyobb “iparágakat” fordítanak fel, mint a pénzügy, a személyi és befektetési bankolás, a biztosítások és a kormányzás.

Az esélyek

Jelenleg mindez totális spekulációnak hangzik, egy olyan embertől, aki harmincezer bitcoinon ül, és a fenti forgatókönyv megvalósulása esetén a világ egyik leghatalmasabb emberévé válna. Az én véleményem az, hogy kriptopénzek globális fizetőeszközökké válásához a Bitcoin először általánosan elfogadott értéktárolóvá kell, hogy váljon. Mire ez megtörténik, a terület a korai internethez hasonlóan óriási fejlődésen fog keresztül menni, amely már lehetővé fogja tenni a tömegek számára a praktikus, biztonságos, és egyáltalán felfogható használatot.

Bármekkora is legyen a következő emelkedő hullám és borítékolható hisztéria során egyetlen BTC ára, mindaddig össze fog újra és újra zuhanni az árfolyam, amíg biztonságosabbnak számít dollárba visszaülni. A dollár összeomlását ugyan sokan vizionálják, de egyrészt el sem tudjuk képzeni, milyen globális kavarodással járna a dolog, másrészt egyelőre nem mutatkozik a gyengeség.

Ezért egyelőre azt javaslom, hogy ha még bízol is a kriptopénzek fent vázolt jövőjében, az óvatos, alkalmanként kis mennyiségű és átgondolt vásárlást válaszd, ne pedig a nagy összegű bevásárlást.

Ha van ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal! 


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról egy összehasonlító bejegyzést írtam, olvasd el azt is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, legfontosabb a biztonság. A Kriptopénz tárolás bejegyzésben hasznos infókat találsz.

Altcoinok vásárlására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről is.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees