Bitcoin hashrate: A bányászokat nem zavarja az árfolyam

A Bitcoin hashrate, az a hálózat teljes számítási kapacitása az árfolyamok gyengélkedése ellenére folyamatosan és meglepő gyorsasággal nő. A bejegyzésben a jelenség okait boncoljuk, megnézünk néhány grafikont, és lesz néhány szó a piaci kilátásokról is.

Mi az a Bitcoin hashrate?

bitcoin hashrate hálózati számítási kapacitás kriptovaluta bányászat cryptoguru kriptoguru 2
Az utóbbi két év növekedése: Harmincszorozódás

A blockchain.com oldalon a bitcoin tranzakciók ellenőrzésén kívül a hashrate, a hálózati össz-számítási kapacitás alakulását is nyomon tudod követni. A kék görbe a hálózati tranzakciók ellenőrzését végző számítógépek “erejét” mutatja. A grafikonon látható két év alatti harmincszorozódás azért nagy szám, mert január óta bizony eladói piac van, ami a pillanatnyi megtérülést nagyban befolyásolja.

Itt csak a Bitcoin hashrate szerepel, a BCH és egyéb altokéi nem. A hashrate növekedésével a bányászat nehézsége automatikusan növekszik, így egyre kevesebb bitcoinhoz lehet jutni egységnyi idő alatt, ugyanakkora hardverrel.

A növekedés üteme pont decemberben váltott meredekre, aminek az okán gondolkodva arra jutottam, hogy valószínűleg a kriptopénzek árfolyamának sokszorozódása miatt 2017 mondjuk nyarától kezdték el tervezni, majd kivitelezni a nagyszabású, akár ipari méretű kriptobánya projekteket, amelyek pont januártól kezdték meg a termelést.

A bányászat megtérülése és fenntarthatósága

Még hónapokkal ezelőtt találtam egy listát arról, hogy egyes országokban mennyi egyetlen bitcoin előállítási költsége bányászat által.

bitcoin előállítási költség bányaszat megtérülés cryptoguru

A lista szerintem több sebből is vérzik, mert azt veszi figyelembe, hogy mennyi az áram ára az országban, de egyéb tényezőket (például az azóta nagyon durván növekedett nehézséget) nem. Ha azonban csak ezeket a számokat nézzük, az azt jelenti, hogy jópár országban már hónapokkal ezelőtt is totál pénzkidobás volt bányászni, mert több áramszámlát termeltek egységnyi időalatt, mint bitcoint.

A másik nagy tanulsága a nehézség növekedésének, hogy a kishalaknak esélyes sincs az óriási gépparkkal és specializált hardverrel játszókkal szemben. A folyamat valahogy úgy néz ki, hogy az árfolyamok csökkenésével a kicsik nem tudják vállalni a veszteséges működést és leállítják a gépeiket vagy átállnak más kriptóra. A fent említett ipari beruházási hullám pedig láthatóan ellensúlyozza a kiszállókat.

Piaci kilátások

Sok helyen olvasni, hogy a bányászok biztosan jobban tudják és nem fektetnének dollármilliárdokat a szektorba, ha nem tudnák, hogy újra lesz még 20.000$ a BTC. A másik oldal meg azt mondja, hogy itt már a Wall Street átvette az irányítást és csak játszanak velünk, a büdös életben nem lesz már 10k sem az árfolyam, a bányászok pedig beszívták.

Én innen nézve, ahol ezt a bejegyzést írom, sajnos pont nem látom a faltól a jövőt. Szerintem inkább arról van szó, hogy a bányászok reménykednek abban, hogy a piac ciklikussága nem pont most hagyja őket cserben. Ha igazuk lesz, akkor brutálisan jól fognak járni a most kibányászott javaikkal. Ha nem lesz igazuk, akkor ők (vagy a bank) bukják a pénzüket és a világ megy tovább. A személyes véleményem az, hogy az első verziót fogjuk látni.

Ha van ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal! 


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, legfontosabb a biztonság. A Kriptopénz tárolás bejegyzésben hasznos infókat találsz.

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről is.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees