Ripple vs. Stellar – Tech, árfolyam és potenciál

*A BEJEGYZÉS FRISSÍTÉS ALATT A 2018 augusztusi állapotra! Míg elkészülök, olvasd el a januári összehasonlítást:

Rengeteg kérdést kaptam tőletek Stellar és Ripple ügyben. Érthető, csak az utóbbi két hétben mindkettő 300% körüli emelkedést produkált. És nem ez lesz az egyetlen hasonlóság közöttük. Kivesézzük mindkettőt, megnézzük az utóbbi időszak fejleményeit velük kapcsolatban, aztán belebújunk a grafikonokba és esik pár szó a Ripple / Stellar vásárlás témájáról is.

A bejegyzéshez ezt az összehasonlító cikket, videókat, a cégek hivatalos oldalait, redditet használtam, aztán pedig kicsit elvesztem a youtubon, azért tartott ilyen sokáig.

Ripple

A Ripple vezérigazgatója

A Ripple, mint banki kriptopénz pozícionálja magát. Kettős technológiájuk a nemzetközi, bankközi vagy nagyvállalatok közötti, nagy összegű pénzküldések gyorsítására és olcsóbbá tételére született. A Ripple elméletileg 1500 tranzakciót tud kezelni másodpercenként, a Bitcoin 7, azaz hét darab / másodpercével szemben. Ha igaz, már 100 fölötti a partnereik száma olyan nevekkel, mint a Bank of America, RBC, Standard Chartered és a UBS. Ma olvastam valahol, hogy épp egy rakat ukrán bank is bejelentkezett hozzájuk.

A Ripple egy 2012-ben alapított, for-profit cég 200 körüli alkalmazottal. A coinmarketcapen látható mennyiség csak egy része az összes, 100 milliárd darab forgalomba hozható XRP-nek. Ez a mennyiség idővel folyamatosan csökken, mert a Ripple működési elve alapján elégeti – az egyébként minimális – tranzakciós díjait.

A Ripple technológiájáról és mások árfolyamvárakozásairól már írtam egy részletesebb bejegyzést, amit ide kattintva tudsz elolvasni. Még ennél is léteznek gyorsabb, nagyjából azonnali coinok is, például a szintén brutálisat dráguló Raiblocks (amit hamarosan átneveznek NANO-ra).

Stellar (ex Lumens / Stellar Lumens)

A Stellar (XLM) és a mára 20 fős, non-profitStellar Development Foundation a Ripple egy 2014-es forkja után indult útjára. A céget alapító Jed McCaleb konkrétan a Ripple alapítója (!), aki  – ugyan nem kutattam meg – de ha tippelnem kéne, összeveszett a többi vezetővel a cég jövőbeli irányán és inkább úgy gondolta, mint az egyszeri Blender a Futuramaból:

A Stellar mára technológiájában és filozófiájában teljesen különbözik a Ripple-től.

Óriási hír volt októberben, hogy az IBM és a Stellar együttműködésében egy banki hálózatot hoznak létre 12 “folyosóval” a Dél-csendes-óceáni térségben. Egy hónappal ezelőtt pedig már 30 bank csatlakozott a két cég kezdeményezéséhez. 2018 első felében fog teljes gőzzel futni a dolog, érdemes lesz nyomon követni a fejleményeket.

Ja még valami, a Stellar inflációs valuta, minden évben 1%-kal nő a forgalomban lévő coinok száma, a tranzakciós fee-k pedig nem elégetésre kerülnek, hanem visszakerülnek a kalapba (nincs bányászat, ami során kiosztásra kerülnének a XLM coinok).

Ideológiai különbség

A Ripple célja a bankok segítése a folyamataik gyorsabbá és olcsóbbá tételében egy új technológia alkalmazásával. Az összes Ripple 60%-át maga a cég tartja, ebből 17% az egyik alapítóé, amellyel 3 napja a világ leggazdagabb 5 embere között találta magát. Az XRP kódja nem nyílt forráskódú.

A legnagyobb különbség a célközönségben és elérni kívánt hatásban van.

A Stellar a felhasználókra fókuszál, célja minden ember számára elérhetővé tenni az alacsony költségű pénzügyi szolgáltatásokat, a szegénység elleni küzdelem és az egyén potenciáljának fejlesztése érdekében. Magyarra fordítva ez azt jelenti, lehetőséget akarnak adni annak a több milliárd embernek a pénzügyek területén, akik a hagyományos banki követelmények szerint “nem bankolhatók”, nem nyithatnak bankszámlát.

Egy okostelefon és egy e-tárca. Itt a bankod barátom.

Árfolyamok és a jövő

Jöjjön a jó öreg varázsgömbös spekuláció. Több forrásból tájékozódj mielőtt befektetsz és legyél tisztában azzal is, hogy akár 80-90%-os csökkenés is lehet egy pánik esetén!

A grafikonok és az árak értelmezéséhez fontos adalék, hogy azonos coinszámra vetítve a Ripple (2. legnagyobb kriptó) csak 5-6x magasabb kapitalizációnál jár, mint a Stellar (8.).

A Ripple 1 órás grafikonja január 7-én késő este (tradingview)

A Ripple árfolyama a 3 nappal ezelőtti csúcsról egy komoly zuhanás során 35%-ot zuhant vissza, ami egész kellemes és egészséges korrekció. Az áfolyam már egy ideje sávban mozog, amiből ha sikerül felfelé kitörni, a korábbi 3.10$ környéki csúcs lehet a következő megálló, ami után már ATH (mindenkori legnagyobb csúcs) támadás következhet.

Szerintem sávból lefelé való kitörés a kriptó piac kapitalizációjának stagnálása vagy emelkedése mellett nagyon valószínűtlen. FRISSÍTÉS: A coinmarketcap okozta pánik során látszólag zuhant egyet az árfolyam ami tömeges eladást indított, így 3 nappal később már csak 2$ körül van egy Ripple.

A Stellar 1 órás grafikon 01.07-én késő este

A két konkurens majdnem megegyező pályát futott be az utóbbi két hétben, leszámítva az utóbbi egy napot. Sajnos ez technikai szempontból nekem nem igazán tetszik. Ha a 0.69 letörik (3x tartott eddig, ezért fontos szint), 0.58$ jöhet.

Ugyanaz, ami a Ripplenél, itt is érvényes, ha marad a mostani brutál optimizmus, kétlem, hogy 0.58 alá benézne az árfolyam, főleg, hogy mindkét coin a Top10-ben található. Hosszú távon a kriptopénzek piacának további fejlődésével a Stellar szerintem feljebb jut a létrán, akár a 4-5. helyig.

Vásárlás és tárolás

A vásárlás sajnos most nem egyszerű, a Bittrex és a Binance ideiglenes lezárása után mindenki ott vesz, ahol tud. Sötét szűk sikátorokban vagy épp éjjel a 13. kerületben. Sajnos nincsen tapasztalatom a kisebb tőzsdékkel, így nem tudok tanácsot adni róluk.

FRISSÍTÉS: Úgy néz ki, a Binance 01.08-án újraindította a kereskedést. Itt tudsz regisztrálni.
2018. január eleje óta a Bitpandán is lehetséges a Ripple vásárlás ! ← a cikkben találod a részleteket

Ripple tőzsdéi itt. Stellar tőzsdéi itt.

Ripple tárolása : egyértelműen a Ledger Nano harveres tárca a legbiztonságosabb. A Ripple-lel való használatot segédlet mutatja a Ledger hivatalos oldalon. A hardver tárca kézhezvétel utáni első beállításairól itt írtam. Sokan tárolják tőzsdéken illetve javasolnak papír walleteket, de nem találok épkézláb infót róluk. Köze lehet a dolognak ahhoz, hogy a Ripple nem egyéneknek, hanem bankoknak készül.

Stellar tárolása : alig ötszáz fokkal egyszerűbb, a hivatalos oldalon találni egy rakat javaslatot, köztük az előbbi hardveres megoldást is. Mobil appot, asztali és böngészős változatot is találsz közöttük. Ha kíváncsi lennél valamelyik használatára, írj rám Facebookon és igyekszem kipróbálni, aztán írni róla!

Mi a véleményed a Ripple vs. Stellar csatáról? Melyikre fogadsz hosszú távon? Beszéljük meg a kommentek között vagy a Facebook poszt alatt!

Ezt a képet én csináltam és büszke vagyok rá, szóval most nézd meg még1x

0107 ibm stellar vásárlás stellar lumens ripple vásárlás altcoin vásárlás kriptopénz vásárlás kriptovaluta coinbase bitpanda cryptoguru 2

😀

Ha van ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal! 


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, legfontosabb a biztonság. A Kriptopénz tárolás bejegyzésben hasznos infókat találsz.

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről is.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees