0701 bitcoin etf árfolyam 2018 cryptoguru kriptoguru kriptopénzek befektetés

Bitcoin ETF: Mi az és mi köze a 35.000$-os árfolyamhoz?

Egy gyors bejegyzés mielőtt egy hétre leteszem a lantot. Kriptós hírek között a határidős ügyletek december végi startja óta rendszeresen előfordulnak a Bitcoin ETF indulásáról vagy nem indulásáról, szabályozásról, kilátásokról szóló találgatások is. Ebben a bejegyzésben gyorsan megnézzük, mi az, hogy Bitcoin ETF és spekulálunk egy kicsit a lehetséges hatásokról.

Bitcoin ETF

Az ETF jelentése Exhange Traded Fund, magyarul tőzsdén kereskedett befektetési alap. Lényege, hogy mindig egy meghatározott termék árát vagy árfolyamát követi. Követheti egy ETF tehát például az arany vagy ezüst árát, egy tőzsdeindexet, vagy bármit, amit engedélyeznek a hatóságok. A befektetőnek tehát elég megvenni az adott termék ETF-ét, nem kell például fizikailag aranyat vásárolnia, mert mégis hova rakná, aztán hogy adná el, kész szenvedés az egész.

Az egészben a mi szempontunkból az a legfontosabb, hogy ezek a tőzsdén kereskedett befektetési alapok általában rendelkeznek az eszközökkel, amiket követnek, a tulajdonosok pedig valójában az ETF javaiból vásárolnak részesedést. Ha végre engedélyeznék a Bitcoin ETF-ek indulását, az azt jelentené, hogy hagyományos befektetési alapok és kisbefektetők is tudnának bitcoinba fektetni anélkül, hogy törődniük kellene azzal, hogy mégis hol vegyék, hogyan tárolják biztonságosan a megvásárolt kriptopénzt.

Ez kritikus engedélyezési folyamat az, amit a Reuters híre szerint végre egyszerűsíteni fog az Amerikai Értékpapír-és Tőzsdefelügyelet.

Hatás az árfolyamokra

Az Ironwood Research Group kutatócsapat vezetője egy medium bejegyzésben arra világít rá, hogy a Bitcoin ETF-ek indulása brutális mértékben megkönnyítené az online brókercégek ügyfelei számára, hogy felugorjanak a kriptó vonatra. A befektetők hallottak a 20.000$-ról és még akkor is kíváncsiak, ha a nagy részüknek fogalma sincs róla, hogy mi a franc ez az egész. A linkelt bejegyzés az amerikai piacra vonatkozik, de a benne leírtaknak globális hatásai lesznek.

0701 bitcoin etf árfolyam 2018 cryptoguru kriptoguru kriptopénzek befektetés fidelity 2
Egy ETF vásárlása ilyen egyszerű lesz. Illusztráció (forrás: Ironwood RG)

A befektetés egy ETF esetében úgy néz ki, hogy emberünk belép a brókerének online felületére, ott kiválasztja, hogy Bitcoin ETF és nyom egy BUY vagy egy SELL gombot.

A legnagyobb amerikai brókerek és általuk kezelt vagyon:

5.4 ezermilliárd dollár— Fidelity
2.7 ezermilliárd  dollár— Charles Schwab
800 milliárd  dollár— Edward Jones, a mai napon a teljes kriptopiac 255 milliárd dollár
800 milliárd  dollár— Ameriprise Financial
600 milliárd dollár — TD Ameritrade

Az amerikai felnőtt lakosság 54%-a rendelkezik részvényekkel. Idén januárban, egy kutatás alapján, az amerikai felnőtt lakosság mindössze 5%-a rendelkezett kriptopénzzel, ez az 5% pedig átlag 3500$ értékben fektetett be. Ebből egyenesen jön a feltételezés, hogy hát bizony a maradék 49% potenciális BTC/kriptopénz ETF befektető.

Ha ezeknek az amerikaiaknak csak az ötöde úgy gondolja, hogy a korábban tapasztalt átlag befektetési összeggel Bitcoin ETF-et vásárol, és a világ a korábban látott arányban követni fogja őket, akkor az összesen 58 millió új befektető, a megnövekvő market cap alapján, 26.000-44.000 USD-ig emelheti egyetlen darab BTC árát. A két szélsőérték átlaga a címben említett harmincötezer dollár, mai árfolyamon közel tízmillió forint. Innen nézve, ahol én ülök, ez nagyon messzinek tűnik.

Mindez csak az amerikai ETF indulások hatására történik a gondolatkísérlet szerint. Azt pedig már tudjuk, hogy a BTC megindulásával megindul minden más is, ekkor pedig várhatóan kezdődik a hisztéria előről.

Fontos megjegyezni, hogy rengetegen várják már a közel tíz éve tartó tőzsdei bull market (vásárlói piac) végét és egy komolyabb, akár éveken át tartó korrekciót. Ha ez megtörténik, márpedig előbb-utóbb meg fog, kiszámíthatatlan, hogy menekülő befektetők miként fognak vélekedni a megfoghatatlan kriptopénzekről. Összeomláskor a klasszikusan biztonságot jelentő készpénz-arany-ingatlan szentháromságot szokás előnyben részesíteni.

Ha van kriptós ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal! 

 


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése.

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees