0612 andreas antonopoulos blockchain blokklánc bitcoin nélkül cryptoguru adopció kriptoguru

Nincs blokklánc Bitcoin nélkül

A mai bejegyzésben egy kellemesen ellentmondásos témát fogunk kivesézni Andreas Antonopoulos segítségével: elkülöníthető-e a blokklánc és a bitcoin, vagy inkább általánosságban a blokklánc és a kriptopénzek? Annyit elárulok rögtön az elején, hogy aki szerint ennek az elkülönítésnek van létjogosultsága, az nem érti a technológiát. Legalábbis szakértőnk szerint.

Ha még nem ismered Andreast, ő az egyik legismertebb Bitcoin evangelista, ráadásul zseniális előadó a digitális pénzek, blockchain és decentralizáció témakörében. Bővebben ebben a bejegyzésben írtam az esetről, mikor a közösség 150BTC-t küldött neki pár nap alatt.

Blokklánc vs. Bitcoin

Az erősre sikerült felütés után a bejegyzésben az itt látható videót fogom kivesézni, amelyben a kérdések kérdésére (42?) ad választ. A most számunkra érdekes rész 2:58-ig tart.

Hogyan lehetne meggyőzni embereket arról, hogy a blokkláncnak csak Bitcoinnal (értsd kriptopénzekkel) együtt van értelme? – szólt a kérdés a videó elején. A választ röviden annyi, hogy nem kell meggyőzni senkit róla. A 2014-es nagy esések és kiábrándulás óta terjedt el a Bitcoin nélküli blokklánc narratívája, amelyet manapság is rengeteget lehet hallani, főleg állami és banki vezetőktől, általában szabályozási kérdésekkel kapcsolatban.

Számomra a legemlékezetesebb ilyen kijelentés Jack Ma-tól, az Alibaba alapítójától származik, aki bevallotta, hogy nem érti a bitcoint, nem is nagyon érdekli, de a blokklánc az zseniális és kell a világnak. Ezzel konkrétan Jack Ma ki is mondta azt, amit Andreas is említ a fenti videóban: Ezek az emberek nem értik a blockchain technológia lényegét.

A blokklánc ugyanis egy alacsony hatékonyságú adatszerkezet

Amelynek a lényege a decentralizáció (és az általa nyújtott biztonság), mely során nincs szerver, nincsen központi vétó vagy autoritás. Ennek alapvető problémája, hogy ennek ellenére a tranzakciókat validálni kell, a szerver nélküli validációra pedig a versenyen alapuló konszenzus algoritmus a megoldás, legyen az Proof-of-Work vagy Proof-of-Stake. A versenyben akkor hajlandók szereplők, a bányászok vagy PoS esetén a stake-elők, részt venni, ha van anyagi jutalmazás és tervezhető kockázat.

Jutalmazás pedig az adott hálózat belső, értékkel rendelkező, tokenjével (BTC-vel, ETH-mal, VEN-nel, stb.) lehetséges, arányosan a hálózatt stabilitásában végzett “munkával”. Ha nincs jutalmazás, nincs biztonságos validáció, ha nincs biztonság, központi ellenőrzésre van szükség. Ha központi ellenőrzés van, nincs decentralizáció, és így nincs értelme a blokkláncnak, hiszen egy többforrású replikációs adatbázissal sokkal nagyobb hatékonyság érhető el.

A blokklánc célja a decentralizációval elérhető biztonság, a cenzúrázhatatlanság, emellé pedig jön még a Bitcoin olyan utópisztikus célkitűzése, mint világszintű, semleges, nyilvános hálózat, mely a résztvevők közvetlen tranzakcióit (legyen az pénzküldés, üzenet vagy bármi) és a harmadik felek kizárását kínálja.

Ha a technológia tényleg megváltoztatja a világot, ahogyan milliónyian hiszünk benne, akkor hosszú távon az árfolyamokkal sem lesz probléma, sőt. Ha sem az utópisztikus világpénz, sem a platformok (ETH, NEO, EOS), sem a specializált projektek (lásd VeChain dübörgő adopciója) nem érnek el áttörést a következő években, akkor legalább elmondhatjuk, hogy megpróbáltuk jobb hellyé tenni a világot.

Várom a véleményed kommentekben vagy Facebookon! 

via GIPHY


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős!

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése.

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees