0608 imf kriptopénz jelentés Christine Lagarde bitcoin cryptoguru kriptoguru 2

IMF: Leválthatják a kriptók a jegybanki pénzeket

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss, “Monetáris politika a digitális korban” címmel futó jelentésében kifejtik a kriptopénzek okozta kihívásokat, előnyeiket, hátrányaikat, potenciális jövőképüket, és arról is értekeznek, hogy milyen jegybanki hozzáállás szükséges, hogy az emberek ne forduljanak el az állami pénztől. Nagy számnak találom ezt a hírt, ezért jelen bejegyzésben röviden összefoglalom az IMF jelentésének lényeges pontjait, hátha te is találsz benne hasznosat vagy megnyugtatót!

0608 imf kriptopénz jelentés Christine Lagarde bitcoin cryptoguru kriptoguru
Katt a képre a jelentéshez!

A hiányosságok kezelve lesznek

Az internet térhódításakor már sokakban felmerült a kérdés, hogy vajon az információ korában tartható lesz-e a jegybankok monopóliuma, vagy paradigmaváltás következik. Aztán a 2008-as gazdasági világválság következményei, a kereskedelmi bankok bődületes pénzekkel történt mentése és a jegybankokkal szembeni szkeptikus hangok felerősödése életre hívta a Bitcoint és egyéb kriptopénzeket.

Ez a dolog aztán egészen a 2017-es nagy hype-ig viszonylag csendesen csordogált a maga medrében, míg nem egyszer csak a 800mrd dolláros kriptopiaci kapitalizáció kavicsokkal nem kezdte dobálni az ablakot. A jelentés szerint ugyan jelenlegi formájukban a kriptopénzek alkalmatlanok az állampolgári bizalom tömeges megszerzésére, a jövő fejlesztéseivel azonban a jegybanki pénzek valódi vetélytásaivá válhatnak. Ezért előnyeik ellensúlyozására van szükség, például úgy, hogy ellesnek néhány tulajdonságot a kriptóktól, így téve a fiatot (nemzetállami kibocsátású pénz) vonzóbbá a digitális kor számára.

Itt annyit jegyeznék meg, hogy szerintem abban a pillanatban, amint a tömegek szemében béna és régimódi lesz a fiat, amint a Twitch streamerek nagyobb arányban kérnek, aztán kapnak kriptót, mint dollárt, bukták a jegybankok a bulit.

Komoly előnyök

A defláció problémáját a volatilitás csökkenése és az adopció növekedése szerintük megoldhatja, inflációs kockázat pedig a véges darabszám miatt nincsen. A kriptopénzek legnagyobb előnyei:

  • praktikus oszthatóság – mikrotranzakciókra kiválók
  • készpénzhez hasonló anonimitás (ez nem teljesen helytálló)
  • határokon átívelő gyors értékküldés
  • peer-to-peer, közvetlenül a felek közötti küldés

Harmadik fél nélküli fizetés reneszánsza

A jelentés szerint a mostani “számla (account) alapú” fizetési rendszerek felől eltolódás indulhat a “token alapú” kriptopénzek felé. A számla alapú rendszer lényege, hogy fizikai csere nem történik, a felek közötti követelést egy harmadik, megbízható fél (a bank) jegyzi, aztán intézi, ha minden rendben van.

Token alapú fizetés például a söröskupakok cseréje, az arany vagy a papírpénz is, hiszen felek között egy közös megegyezéssel, értékkel bíró jelkép cserél gazdát, amely mögött a papírpénz esetében mondjuk az állam szava van. A kriptopénzek tokenjei mögött a közös megegyezés, hálózati stabilitás és a konszenzus algoritmusok állnak. Amennyiben az emberek ezt a megoldást vonzóbbnak, praktikusabbnak, transzparensebbnek fogják látni, megkezdődik a jegybanki pénzek hanyatlása és elértéktelenedése.

Hogyan reagáljanak a jegybankok?

…Teszi fel a millió dolláros kérdést a jelentés. A kriptopénzek elterjedésével az a probléma, hogy ha az állami pénz veszít szerepéből, mint elszámolási egység a gazdaságban, a csökkenéssel párhuzamosan a jegybank intézkedéseinek hatása is egyre kisebb lesz. Pont, mint ahogy egyes fejlődő országokban, ahol dollárt használ a lakosság, és a jegybank vaktölténnyel lövöldöz.

A jelentés utolsó fejezete konkrétan azt javasolja, ami az utóbbi időszak híreit tekintve talán nem is meglepő, hogy a kriptók unfair előnyeinek pl. tranzakciós adókkal történő faragása mellett, a jegybankoknak el kell gondolkodniuk saját digitális pénz kibocsátásán, hogy megőrizhessék a nyilvánosság bizalmát a digitális, megosztáson és decentralizált szolgáltatásokon alapuló gazdaság korában is.

Ez az egész nekem nagyon pozitívnak tűnik a kriptopénzek jövője szempontjából.

 

via GIPHY


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős!

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése.

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees