blockstock arany blocknote blockben aranyfedezet cryptoguru 2

Bottal se piszkálnám: BlockStock, a magyar, aranyfedezetű kriptopénz

Az erősre sikerült címadás után annyiban tompítanám a dolgot, hogy számomra, utánajárva és utánaolvasva a dolognak, nagyon gyanús a BlockStock buli. Ennek ellenére sejtem, hogy lesz olyan olvasó, akinek szimpatikus a termék, így javaslom, hogy mint az életben mindig, most is csak a saját kutatásodra hagyatkozz döntéseid meghozatala előtt, ne máséra. Célom ezzel a bejegyzéssel egyrészt a figyelemfelhívás, másrészt egy kis fejtágítás azzal kapcsolatban, hogy egyes projektek alapos megkutatásához milyen lépéseket érdemes tenni.

Még mielőtt belelendülök, leírom, hogy én hogyan nézek utána egy-egy projektnek:

  • weboldal általános kinézet, dokumentumok, social csatornák aktivitása
  • alapítók, korábbi tapasztalatuk, LinkedIn profil nagyon fontos a kredibilitás miatt
  • whitepaper
  • milyen problémát old meg a termék, van-e működő termék?
  • projekt YouTube csatorna és egyéb, megértést segítő vagy marketing tartalmak
  • szem előtt nem lévő részletek alapossága a weboldalon

“Ha tulajdonosok lesztek, akkor természetesen nem kevés pénzre is szert tehettek.”

Ez volt a lényege az üzenetnek, amit tegnap kaptam az oldal Facebookján. Egy bitcoin érme profilképű kamu accountról egészen pontosan ezt az üzenetet kaptam, érthető módon már ettől levert a víz nagyon felkeltette az érdeklődésemet a dolog:

blockstock 1

Több, mint másfél éves kriptós tapasztalattal olvasva azért ez így nagyon erős felütés, nem csak a direkt megkeresés miatt, hanem a kötelező buzzwordök és az egyértelműen FOMO gerjesztés célú megfogalmazás miatt is. Az, hogy nem kevés pénzre teszek szert, nyilván már csak hab a tortán.

Mivel még a projektről szerzett első benyomás előtt kaptam egy pre-launch (:D) benyomást az üzenet által, megnyitottam az oldalt és küldött YouTube linkeket is.

BlockStock Channel – YouTube tartalom

Egy YouTube videó megnézése kisebb munka, mint átnyálazni az egész oldalt meg a whitepapert, úgyhogy ezzel indultam. Az üzenetben kapott videó nem a hivatalos csatornájukról származik, hanem egy Nagyszücs Tamás nevű forma csatornájáról:

blockstock kamu átverés blocknote cryptoguru 1

Tehát anélkül, hogy bármennyit is meghallgattam volna a videóból, látszik, hogy a videó 2018.március 19-én került feltöltésre. Úgy, hogy a pre-launch event csak két hónappal később volt? Hogy is van ez, Tibi? A videó utolsó 15 perce egyébként a szintekről meg jutalékokról szól, a videó felütésében pedig a “disztribútori hálózat” nevében köszöntik a résztvevőket.

Az “ügyfélszerzési specialista” YouTube oldalán több remek videó is található, többek között egy, amiben egy piramisjátékos hálózati marketing analógiájú mesét mond, ezzel a leírással:

blockstock kamu átverés blocknote cryptoguru kriptoguru 2

Oké.

Nincs nagyon értelme a BlockStock hivatalos YouTube-ját elemezni, mivel a négyből három videó a referral jutalékokról szól, egyben viszont olyan, a kriptopénzek világában fontos szavak is előkerülnek, mint blockchain, smart contract, platform, virtual wallet és végtelen számban skálázható üzleti partnerek, akik majd el fogják fogadni a kriptójukat. A videóból kiderül, hogy egy BlockBen nevű platform készül, amely nem csak egy blokklánc, de adatbázis is (?), meg e-tárca is (ez a wallet neve?). Egyelőre nem teljesen értem, de a weboldal nyilván segítséget fog nyújtani.

Weboldal és whitepaper

blockstock kamu átverés blocknote blockben cryptoguru 2
A www.blockstock.gold/hu oldalon találod a magyar változatot, a linket kivettem a kép alól

Magyar és angol változat is elérhető, úgyhogy nézzük a magyart. Az oldal pofás, a projekt értékajánlata az, hogy a kriptók árfolyamingadozása kiküszöbölhető, ha aranyfedezet áll mögöttük, ráadásul a BlockNote (a másik kritpójuk) tranzakciós költségek egy része automatikusan egy arany pool-ba vándorol, ami így folyamatosan növeli a BlockStock kriptó értékét. A BlockNote, mivel elméletben 100%-ban aranyfedezetű, a közeljövőben átváltható lesz hagyományos devizára és közvetlenül aranyra is, valamelyik partnerüknél.

Minden elküldött BlockNote után a cég 0.01 gram aranyat helyez letétbe, idézem, “egy, az LBMA (London Bullion Market Association) tagszervezeteként működő letétkezelőnél és egy banknál vezetett arany számlán vagy egy ETF (Exchange Traded Fund) árutőzsdei szolgáltatónál.” Mi a letétkezelő neve? Mi a bank neve? Mi az ETF neve?

Csapat

A vezetőségről egy általános szöveg található az oldalon, az emberek LinkedIn-jeire vezető linkek nincsenek bekötve. Ennek ellenére megtalálhatók LinkedIn-en, a CEO ingatlanos területről érkezik de a tapasztalatairól nincsen leírás, a Director úr profilja pedig töküres. Általában egyes projektek esetében az a megnyugtató és elvárható, hogy visszakövethető és releváns szakmai múlttal rendelkezzenek, hiszen a pénzünket készülünk rájuk bízni.

Whitepaper

Mielőtt kattintana az ember az oldal alján, ezzel találja szembe magát:

blockstock kamu átverés blocknote blockben cryptoguru 3
Nem minősül jognyilatkozatnak, mert az az ÁSZF.

Rendben, nyilván csak a vízióról van szó, nézzük az ÁSZF-et az oldal jobb alsó sarkában. Csakhogy mind az ÁSZF, mind az ADATKEZELÉS linkek egy “http://lorem/” üres oldalra visznek. Kellemetlen. Nagyjából ez az a rész, amikor az ember bezárja az ablakot és örökre elfelejti a projektet.

Én azért megnyitottam a whitepaper-t mert kíváncsi voltam, hogy vajon milyen felületen tároltatják majd a megvásárolt BlockStock és BlockNote kriptókat. A dokumentum 10. oldala szerint – amiből egyébként annak ellenére sincs magyar változat, hogy már magyar fejlesztői hálózatot építenek legalább két hónapja – a projekt harmadik fázisában a saját felületükön (!) lehet majd kereskedni a javainkkal, tranzakciónként 1% díjért és 5% aranyalap-növelési hozzájárulásként. Tehát nyilvános kereskedelemről szó sincs, nyilván az a kérdés is felmerül, hogy van-e (lesz-e) egyáltalán blokklánc, platform és a többi.

Szintén a 10. oldal szerint a tárca a PIGwallet, mely a PigWallet.io-n érhető el. A weboldalon kívül itt is lehet regisztrálni és vásárolni. Az oldalra érve ez fogad:

pigwallet blockstock blockben blocknote ico scam

A bevezetőben azt írtam, hogy kicsit erősre sikerült a felütés. Mostanra rájöttem, hogy nem az, jelenlegi formájában ez a projekt vállalhatatlan.

Annyit el tudok képzelni, hogy nem direkt átverés a BlockStock, hanem még csak nem készültek el az összes anyaggal, nem foglalták le a megfelelő domain-eket (?), és tényleg létezik a technológia, tényleg lesz aranyfedezet. Ebben az esetben viszont nagyon sokat kellene még ezen faragni, nem pedig direktben emberekre írkálni, hogy vegyenek a semmiből és még népszerűsítsék is.

Nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre a témában! Van amire nem figyeltem a bejegyzésben, pontatlan voltam, vagy egyenesen hibáztam a BlockStock-kal kapcsolatban? Jöhet kommentben vagy a Facebook poszt alá és szívesen javítok!

 

Ha van ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal! 


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, legfontosabb a biztonság. A Kriptopénz tárolás bejegyzésben hasznos infókat találsz.

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről is.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees