department of justice vizsgálat piaci manipuláció kriptopénzek bitcoin ethereum cryptoguru kriptoguru

USA: Kriptopiaci manipuláció után nyomoz az Igazságügyminisztérium

Az Egyesült Államok Igazságügyminisztériuma vizsgálatot indít a Bitcoin és Ethereum árfolyamának gyanús mozgásaival kapcsolatban. Arra próbálnak választ kapni, hogy vajon egyes piaci szereplők illegális eszközökkel befolyásolták-e az árfolyamok alakulását. Ha tippelnem kéne, akkor a válasz egy erős igen lesz, viszont azt is sejtem, hogy senkit nem fognak elkapni a manipulációval kapcsolatban.

A kriptopiaci manipuláció

pump and dump p&d manipuláció kriptopiac cryptoguru kriptoguru
Klasszikus példa egy altcoin pump&dump-ra

Pont tegnap került ki az egyik kötelezően követendő kriptós YouTube-os csatornájára egy videó amely az illegális piaci manipulációs eszközökkel foglalkozik. Ha tudsz angolul, érdemes megnézni, tanulságos. A kriptós körökben leggyakrabban emlegetett módszer a pump&dump, ami nagyjából azt jelenti, hogy egy befektetői csoport közösen elindít egy komoly árfolyammozgást egy alacsonyabb kapitalizációjú kriptónál, majd mikor a piac felkapja az emelkedést, az eredeti szervezők még a csúcs előtt kiszállnak, biztosítva maguknak a komoly profitot.

Ez egyébként, mint számomra mostanra kiderült, totál illegális, ennek ellenére rengeteg kriptós követ telegramon-slacken olyan közösséget, ahol ilyen mozgatásokat szerveznek. Anno (és azóta sem) azért nem kezdtem ilyesmivel, mert úgy éreztem, hogy valószínűleg én azok között lennék, akik beragadnak a végén és megszívják.

A mostani vizsgálat nem ilyen csoportok felgöngyölítésére, hanem sokkal komolyabb tétekkel és cinkelt kártyákkal játszó nagyhalak megcsípésére van kihegyezve. Nagyon kevés embernél ugyanis olyan bitcoin/ETH mennyiségek vannak, amellyel tényleg lehetőségük van nagyobb piaci hullámok keltésére is. Többször volt hír egyébként az utóbbi fél évben, hogy már a 2017-es nagy felfutás is annak lehetett köszönhető, hogy egyesek mesterségesen, nagyobb kereslet látszatát kelthették, mint valójában volt, ezzel gerjesztve a világméretű kriptopénz hypot.

Véleményvezérek reakciója a nyomozásra

Többször volt már a szó a blogon Winklevoss-ékról és 320.000$-os bitcoin jóslatukról, Thomas Lee-ről és Mike Novogratzról is. Mindannyian nyakig érdekeltek az árfolyamcsökkenés befejeződésében és a kedélyek megnyugodásában, ezért a reakciójuk érthető: Mind a négyen örülnek a vizsgálatnak, hiszen szerintük a piac egészséges fejlődéséhez és gyarapodásához szükség van arra, hogy a csalókat elcsípjék és visszaszoruljon a manipuláció.

A személyes véleményem az, hogy akkor indulhatnak meg a korábbinál komolyabb pénzek bankoktól, befektetési alapoktól és nagybefektetőktől, ha azok biztonságban érezhetik az ügyfelek pénzét. Ez pedig akkor fog megtörténni, ha például az ICO csalásoknak és az ilyen illegális befolyásolási kísérleteknek a hatóságok keményen utánamennek. Több nehézség is lesz azonban ezzel, például egy-egy nagyobb mennyiség (lásd Mt. Gox coinok újbóli felbukkanása okozta pánik) piacra kerülésekor induló eladási hullám színtiszta pszichológia, nem (csak) manipuláció. Ráadásul ez egy globális piac, a nemzetállami szervek lehetőségei pedig végesek.

A kisbefektetők valódi tömegei csak akkor fognak elindulni, ha egy sokkal magasabb értéken stabilizálódik a piac és a mostaniaknál sokkal felhasználóbarátabb alkalmazásokkal egyszerűvé válik a félretett pénzek tárolása, küldése kriptopénz formájában.

Államok hozzáállásának lassú változása

Fontos előrelépés egyébként az utóbbi hónapokból, hogy míg korábban folyamatosan országok tiltásaival volt tele a mainstream és kriptós média, az utóbbi időben megszaporodtak a szabályozással kapcsolatos pozitív hírek is. Legutóbb például Lengyelországban kaszálták el a tervezett – egyébként nevetséges feltételekkel rendelkező – kriptóadót, a tegnap pedig a hiperinflációtól szenvedő Zimbabwe Legfelsőbb Bírósága meszelte el az ország jegybankjának kriptopénzes és tőzsdés tiltó határozatát.

via GIPHY


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős!

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése.

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees