0311 bitcoin misery index árfolyam pánik trend kriptopénzek cryptoguru

Innen csak felfelé megyünk? Bitcoin Szenvedés Index

Vissza 20.000$-ra vagy újra le 6000-re? Az, hogy én nagyon szenvedek az árfolyamok bizonytalanságától, az oké. Azt is tudom, hogy mások is így vannak vele. A Wall Street-en meg azt állapítják meg a nyomorunkból, hogy az utóbbi 7 év legjobb beszállójánál vagyunk.  A Bitcoin Misery Index rövid bemutatása következik.

Az eredetileg március 11-ei cikket frissítettem az azóta eltelt két hónap történéseivel. A fejleményeket alul találod!

Bitcoin Misery Index

0311 thomas lee bitcoin misery index árfolyam pánik trend kriptopénzek cryptoguru
Thomas Lee, Wall Street-i befektetési tanácsadó

Thomas Lee egy New York-i befektetési bankárt, aki rendszeresen nyilatkozik Bitcoin és várható árfolyamok témában, nyilván azért, mert ilyen befektetésekkel is foglalkozik, illetve mert ő maga is nagy mennyiségű BTC-n ül. Az ilyen körülményeket mindig érdemes figyelembe venni egy-egy jóslat vagy interjú értelmezésénél. Szerinte például egy darab bitcoin ára még 2018-ban átlépi a 25000 USD-t.

Lee alkotta meg a Bitcoin Misery Index-et, egy eszközt, amely a bitcoint tartók aktuális szenvedésének mértéket mutatja meg érdeklődő (és fizetőképes) befektetők számára. 0-100 közötti skála aktuális értékét több tényező – forgalom, volatilitás, nyereséges tradek aránya – alapján határozzák meg. Kicsit ködös az egész a cikkekben, amiket olvastam róla, de a lényeg az, hogy ha 27 alatt van az indikátor, az az eddigiek alapján nagyon jó vételi lehetőséget és jövőbeli megtérülést kínál.

Lee szerint a mostani, 2018. március elejihez hasonló “szenvedési” helyzetben várható a legjobb éves teljesítmény, ráadásul évente egyszer kínálkozik ilyen alkalom (a Bitcoin Misery Index alapján), mint ez a mostani.

0311 bitcoin misery index árfolyam pánik trend kriptopénzek cryptoguru 3
Az index alapján 2011. ősze óta a mostani a legjobb alkalom a vásárlásra

Felfelé is ad egyébként útmutatást: 67-es érték fölött túl “boldog” a piac, ilyenkor ideje profitot realizálni egy időre. Ezek is nagyjából beváltak, bár 2017. december végén, a brutális felfutásban épp, hogy bejegyzett az index (világoskékkel a képen).

Nagyon fontos megjegyezni, hogy semmilyen múltbéli esemény vagy minta nem garancia arra, hogy ugyanaz a jövőben is működni fog. Jelen esetben nem garancia, hogy nem történik az, mint ’11-ben:

2011-ben folytatódott a szenvedés

0311 bitcoin misery index bitcoin árfolyam 2018 pánik trend kriptopénzek cryptoguru
A BMI 2011-ben szeptember 6-án volt csúcson, ez után még harmadára (!) esett az ár.

Hogy azért ne vegyük teljesen készpénznek a fentieket, fontos megjegyezni, hogy 2011-ben a 6.5$ körüli jelzés után még 2$-ig esett egy darab bitcoin ára, és két hónappal később is még fele annyin volt. Az akkor 7 dolláron belevásárlóknak mondjuk valószínűleg azóta nem ez a legnagyobb problémája. Reméljük, hogy 1 év múlva mi is csak röhögni fogunk a mostani félelmeinken.

0311 bitcoin misery index bitcoin árfolyam 2018 pánik trend kriptopénzek cryptoguru 4
Bitcoin napos grafikon 2018.03.11-én

Ehhez először a már sokat emlegetett 11800-13000$-os sávot kellene megnyugtatóan áttörni. Az árfolyamok emelkedésével újra vissza fog térni a kriptopénzek iránti érdeklődés, mely a 70%-os esés hatására rekord alacsony szintre esett vissza.

Két hónappal később

A napokban újra a 200 napos átlag alá zuhant az árfolyam, úgyhogy eszembe is jutott Thomas Lee jóslata a tökéletes beszállóról. A feljebb írt “két hónappal később is fele annyin járt az árfolyam” helyzetnél azért most jobb a helyzet, mert nagyjából ugyanott vagyunk most, mint március második hetében voltunk:

0515 bitcoin árfolyam fundstrat tom lee kriptopénz befektetés kriptoguru cryptoguru
Bitcoin napos grafikon 2018.05.15-én. Vastag lila vonal a 200-as átlag. Katt a nagyobb méretért!

Spekuláljunk arról kicsit, hogy a közeljövőben milyen árfolyammozgást tudok elképzelni:

  • Az utóbbi pár napban az év legnagyobb kriptós eseménye, a Consensus konferencia zajlik, amely sokak szerint, a nagy hírverés miatt, a 10.000-ről történő lepattanás után helyreállítja a felfelé trendet → megyünk 11.800 után 20.000$ felé
  • Konferencia ide vagy oda, négy napja bizony “medve zászló” alakzat épül, amely letörése esetén 7000$-ig is eshet a BTC árfolyama. Vele együtt pedig a kriptopiaci kapitalizáció is visszatér 400mrd dollár alá.

Az utóbbi hónapok pozitív fejleményeiről és a bitcoin/kriptopénzek adopciós útjáról a “17.000.000 BTC – Befektessek?” bejegyzésben írtam. Az ebben bemutatott okok miatt én egészen biztos vagyok benne, hogy a mostani bitcoin és kriptopénz hype csak a kezdet. Éveken belül mindannyiunk életének részei lesznek, és a világ legtermészetesebb dolga lesz, hogy használjuk őket.

Számomra nem kérdés, hogy végül a mostaninál 50x-100x nagyobb összpiaci kapitalizáció mellett jön el a világ számára hasznos projektek tömeges adopciója és a csapkodó árfolyamok lenyugodása. Írtam olyan befektetőről, aki még idénre 25-szöröződést vár.

Te mit gondolsz? Ez a tökéletes beszállási pont vagy megyünk még lejjebb? Beszéljük meg a bejegyzés alatt vagy a Facebook posztnál!

Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős!

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése.

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees