0426 bitcoin mennyiség maradék kriptopénz adopció ethereum ripple cryptoguru kriptoguru

17.000.000 BTC – Befektessek?

A mai napon átléptük a tizenhétmilliomodik kibányászott BTC-t, ezzel valaha létező bitcoin mennyiség 81%-a már gazdára talált. A bejegyzésben az egyik gyakran hangoztatott befektetési érvet nézzük meg alaposabban: a BTC ritkasága miatti “digitális arany” szerepet, és átvesszük az utóbbi hónapok szerintem legfontosabb kriptopiaci fejleményeit. A blog egyik első bejegyzésének (Túl késő-e már bitcoinba fektetnem?) néhány gondolata is előkerül.

Ma már úgy gondolom, hogy teljesen esélytelen, hogy vége legyen a Bitcoinnak vagy a kriptopénzeknek. Az illegálissá tétel egyedül a felhasználási területek számát növelné, de a világtrend, ahogy arról később szó lesz, valójában azt mutatja, hogy az országok, bankok és nagybefektetők pusztán anyagi érdekből inkább felkarolják a kripto-forradalmat, mint megpróbálnák azt elpusztítani.

Készült egy, a most olvasott cikkhez kapcsolódó, frissebb (2018 őszi) bejegyzés a bitcoin, kriptopénzek és tokenizáció szerepéről a jövő pénzügyi rendszerének épülésében. Olvasd el azt is!

A bitcoin mennyiség fontossága

A bejegyzésben azért a bitcoinra fókuszálok, mert ez az alfa és egyelőre az omega is, az első és egyetlen olyan kriptopénz, amelyet kellően robosztusnak érzek ahhoz, hogy továbbra is a hátán vigye a piacot, még akkor is, ha esetleg a dominanciája tovább csökken. Ha úgy tévedtél ide, hogy az alapokkal nem teljesen vagy tisztában, javaslom a Mi az a Bitcoin? Mi adja az értékét? elolvasását!

2009. januári indulása óta a Bitcoin hálózat leállás vagy hack nélkül működik, legnagyobb problémáit minden esetben valamilyen harmadik fél (például a Mt. Gox tőzsde vagy 2017-ben a Coinbase és társainak) hibája vagy tökölése miatt veszítettek bitcoinokat tulajdonosaik vagy lassult be a hálózat.

A 17.000.000 azért fontos, mert miközben az árfolyamok mozgásával vagyunk elfoglalva, a fennmaradó mennyiség szépen lassan csökken. 5 év múlva az össz mennyiség 5-7%-a lesz már csak kibányászható, miközben egyre többen ismerkednek meg a Bitcoin azon tulajdonságaival, amik miatt – az egyértelmű spekuláción kívül – most épp 8500$ lehet egyetlen darab ára. Korábban hosszasan értekeztem arról, hogy milyen egyenlőtlen a Bitcoin vagyon eloszlása. Mivel szerintem a bitcoint már nem lehet megállítani, a kérdés csak az, kapcsolunk-e időben és felhalmozunk, vagy majd hosszú évek múlva kezdjük használni a tömeggel együtt.

A digitális arany vagy fizetőeszköz?

0426 bitcoin mennyiség digitális arany maradék kriptopénz adopció ethereum ripple cryptoguru kriptoguru 2

Bitcoin protokoll a kezdeti internethez hasonlóan sokkal több és nagyobb lesz, mint aminek most tűnik. A bitcoin kriptopénz csak egy, az első felhasználási mód. A fejezetben azt a két utat és az őket támogató érveket nézzük meg, ami szerintem a BTC, a digitális értékhordozó bejárhat a következő években:

Digitális arany – értéktároló melyet nem használunk napi fizetésre

Az arany ritkasága, hamisíthatatlansága és egyetemes elfogadottsága (pedig nincs kibocsátója) és státusszimbólum volta miatt használatos a mai napig, főleg értéktárolóként, kisebb részben elektronikai alapanyagként. A bitcoin a fizikai tulajdonságokon kívül mindegyikkel bír, de sokkal többel is, hiszen sokkal könnyebben tárolható és mozgatható, és bárhonnan hozzáférhető.

Szokták emlegetni azt, az egyébként szerintem emberi okok miatt esélytelen, lehetőséget hogy az aranyban ülő 6-7ezermilliárd dollárnyi befektetés Bitcoinba költözik. Ebben az esetben a maximum darabszámot tekintve 1 BTC = 300-350.000$ lenne. Az aranyban ülő pénzeken kívül persze rengeteg egyéb forrásból is ömölhet be a vagyon, így nem véletlen, hogy a legvadabb jóslatok 500.000 és 1.000.000$ közé teszik egyetlen BTC árát tíz éven (!) belül.  A fizetőeszköz tulajdonságok így nem lennének fontosak, nem lenne szükség gyors és olcsó tranzakciókra, így az univerzális fizetőeszköz funkciót valószínűleg egy vagy több másik kriptopénz – amelyeknek még bizonyítaniuk kell –  töltené be.

Fizetőeszköz és világvaluta

Az értéktároló szerepet így is betölthetné, azonban akár egészen apró összegek küldésére, vagy egy presszókávé vásárlására is alkalmas lenne, de mindezt kibocsátó, felügyelő hatóság és bármilyen korlátozási lehetőség nélkül tudná. Elkerülhetetlen lenne ebben az esetben, hogy az egész világon elfogadott és használt világpénzzé váljon, pont ez előbb leírt tulajdonságok miatt. Nincs szükség fizetési szolgáltatóra vagy harmadik félre a pénzügyekben, csak és kizárólag a két félre és a mindenki által elfogadott technológiára. Ehhez mondjuk az egyelőre passzív központi bankoknak is lesz még egy-két-sok szava.

A rohamos tempóban fejlődő Lightning Network lehet az a fejlesztés, amellyel a Bitcoin képessé válik erre a szerepre közel azonnali tranzakciókkal és néhány satoshis költséggel. A fizetőeszközként való használat egyik leggyakoribb kritikája az, hogy hogyan lehetne már pénzként használni, mikor egyetlen BTC ilyen k*rva drága. Úgy, hogy 100.000.000 részre (satoshira) osztható egyetlen darab. Tehát, ha olyan tárcát használunk a jövőben, ami pl. 100 satoshikra osztja a pénzünket, akkor 0.1 BTC birtoklása esetén “százezrünk” lenne. Máris jobb, ugye?

A saját véleményem az, hogy nagyon nem bánnám, ha a Lightning Networkhöz hasonló második rétegű (second layer) megoldások sikeresek lennének (azok lesznek), mert attól még, hogy világvaluta a BTC, lehetne nyugodtan értéktároló is.

Az utóbbi hónapok fejleményei

Öt fontos területet emelnék ki az óriási hírdömpingből, melyek egyértelmű jelei az egyre gyorsuló fejlődésnek és népszerűségnek:

  • A magukat innovatívnak tekintő országok szabályozása egyre inkább támogató, ráadásul erre a cégek szinte azonnal reagálnak, ami felkelti más döntéshozók érdeklődését is
  • Áramlik a tehetséges munkaerő a kriptós/blockchain cégekhez a legnagyobb bankoktól, vezető multinacionális cégektől
  • Sorra vásárolják fel a kriptotőzsdéket százmillió dollárokért, nyílnak újak, illetve vesznek fel hagyományos tőzsdék, pénzintézetek kriptopénz kereskedési profilt a meglévők mellé
  • Nagybefektetők és befektetési alapjaik ügyfélnyomásra megkezdték a kriptós befektetések eszközölését
  • Közel lehet az első Bitcoin ETF elfogadása, mely a tömegek számára is megnyitná az utat kriptók hagyományos tőzsdei kereskedésére
  • +1: A világ legnagyobb kriptotőzsdéje 8 hónap működés után nagyobb profitot tud felmutatni, mint a százezer alkalmazottal rendelkező Deutsche Bank

Aktuális árfolyam ide vagy oda, nagyon pozitív a bitcoin és a kriptopénzek jövőképe és ebből mindenkinek a saját lehetőségeihez és vérmérsékletéhez képest érdemes kivennie a részét, há máshogy nem, a piaccal és a technológiával kapcsolatos fejlemények követésével!

Ha van ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal! 

 


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. Fogalmam sincs, hogy milyen árfolyam lesz holnap vagy az év végén. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról árakkal, összehasonlítással itt írtam, olvasd el azt is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése.

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– FACEBOOK napi fontos infókkal, hírekkel és atom mémekkel: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees