bitcoin adózása kriptopénz adózás nav kriptovaluta adó cryptoguru

Bitcoin adózás 2018-ban

Kriptopénzek adózásával kapcsolatban mindenkinek van véleménye. De hogy mi a hivatalos álláspont, az egy sokkal nehezebb kérdés. Árfolyamnyereség? Bányászat? Bitcoin elfogadás? Magánemberként vagy céggel? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöm az általam olvasott tudnivalókat bitcoin adózás témában. A bevallás határideje: magánszemélyeknek május 22-ig, cégeknek május 31-ig.

Nagyon fontos, hogy mielőtt beadod a bevallásod a kriptós nyereségeidről, konzultálj adótanácsadóval! Én nem vagyok az, a lentieket azért szedem össze, mert csomóan kérdeztétek és én sem voltam eddig tisztában a dologgal. Vannak a témában valódi szakértők, hozzájuk fogsz linket találni lejjebb.

Kell egyáltalán adózni?

Ha bányászol, vagy ha forintra szeretnéd váltani a korábban megvásárolt kriptopénzeidet, akkor kell. 

A legnagyobb magyar kriptós Facebook csoportban rendszeresen megjelennek posztok, amiben arról érdeklődnek, hogyan érdemes elkerülni az adózást, melyik országban kell kivenni a pénzt a legkedvezőbb feltételekkel, stb.

Azért nem foglalkozom ilyen kérdésekkel, mert a dolgok jelenlegi állása szerint Magyarországon szeretnék maradni, így meg kell felelni a törvényeknek és kész. A szabályozás pedig jelenleg úgy néz ki, hogy a NAV-nak még hivatalos állásfoglalása sincsen. Mivel az adóhatóság csak a meglévő törvényeket tudja betartatni, azokban pedig egy szó nincsen kriptopénzekről vagy bitcoinról, ezért annyit tudnak tenni, hogy javasolják a meglévő, háromszög alakú formába beleerőltetni a fakockát.

0306 bitcoin adózás szabályozás kriptovaluták adózása cryptoguru
Ez vagyok én a mostani szabályokat látva

Na, akkor mély levegő és nézzük a medvét:

Bitcoin adózás a jelenlegi helyzet szerint

A bitcoin jelenleg nem pénz, nem értékpapír, nem tőzsdei termék, nyilván nem fizikai ingóság vagy immateriális jószág. Emiatt nyilván adózási szempontból sem kezelhető ezek szerint. Viszont a magánszemélyek bevételei jövedelemnek számítanak, ezért sejtem, hogy a kriptós eredmények is azok. Egészen katasztrofális hír, hogy emiatt a mostani elb*szott helyzet miatt, a NAV-os válaszok alapján “egyéb jövedelem” kategóriába esik a kriptopénzekből származó jövedelem.

100.000 Ft “egyéb jövedelem” után fizetendő: (100000 x 0.82) x 0.15 + (100000 x 0.82) x 0.22 = 30340 Ft. A nyereség egyharmadát lehet lecsengetni állambácsinak, ha realizálod, azaz kiveszed forintba. A 15%-os tétel a személyi jövedelemadó, a 22%-os pedig az egészségügyi hozzájárulás, ami szerintem bicskanyitogató, de ne menjünk bele. 2019-ben változás lesz: már a jövedelem 84%-a után kell befizetni 15+19.5%-ot.

Ez sokkal több, mint amit például az értékpapírok vagy tőkepiaci ügyletek után kell fizetni. Egyelőre így jártunk. Nézzük kategóriánként is:

Árfolyamnyereség (befektetési céllal vásárolt kripto forintosítása esetén)

0305 bitcoin adózása kriptopénz adózás nav kriptovaluta adó cryptoguru 2
Várja, hogy újra 6000$ legyen a BTC árfolyama

A korábban vásárolt bitcoin és egyéb kriptopénzek tartása magában elméletileg nem adóköteles. Ha öt év múlva az egész életünket mondjuk bitcoinban fogjuk bonyolítani (nem valószínű a folyamatos drágulása miatt, ami nem ösztönzi a költést), akkor ezt a részét megúsztuk.

Minden egyéb esetben, mikor a korábban magánszemélyként vásárolt kriptopénzeidet nemzeti valutára váltod és visszautaltatod a bankszámládra, a fent bemutatott 30.34%-ot kell befizetni a NAV-nak. A lent linkelt novemberi cikkben olyat olvasni, hogy ha spekulációs céllal tartunk kriptót, adóelőleget is kell(ene) fizetni önbevallás útján, a törvény szerint, viszont az agyam egyelőre nem fogadja be, hogy mi alapján.

Fontos megemlíteni, hogy a Szja tv. 1. melléklet 7. 4. pont; 67/A. § értelmében a nem üzletszerű tevékenység keretében például a valutaváltás adómentes. Ha a német fejleményeket tekintjük, talán nálunk is törvényes fizetőeszköz lesz a jövőben a bitcoin, ami esetében a nem üzletszerű forintra váltás adómentessé válhat.

Kereskedés 

Magyar nyelvű forrásokban azt találtam, hogy a tőzsdei vagy forex kereskedéssel ellentétben, jelenleg a kriptopénzek esetében a veszteségeinket nem vonhatjuk le az adóalapból (ami után adózunk), viszont minden nyereséges ügyletünk adóköteles. Minden ilyen trade után a fent mutatott 30.34% adó megfizetése szükséges, tehát elméletileg még mínuszban is kell adózni a nyereség után, ami vicc.

Hogy ezt mégis hogyan fogja az ember visszamenőleg bizonyítani, vagy hogy a hatóság honnan fogja tudni, hogy mit vált az ember vissza, az nem tudom. Akkora oltári nagy szívás tehát kereskedés utáni adózás, hogy van még egy érvünk a HODL mellett. 😀

Bányászat

bitcoin adózása kriptopénz adózás nav kriptovaluta adó cryptoguru 3
Amerikai BTC bánya

A bányászat esetében annyival jobb a helyzet, hogy a költségek levonására itt van lehetőség, vagy tételes költségelszámolás, vagy 10%-os költséghányad használatával.

Van viszont egy komoly probléma: Jövedelemszerzésnek itt az számít, amikor megkapja a bányász a block rewardból a töredékét. Ezt a mostani törvények szerint abban a pillanatban és azon az árfolyamon számít, amikor az a pool címén (vagy a saját walletbe kiküldve?) jóváíródott. Igen, minden egyes kis jelentéktelen, szir-szar összegre.

Bányászatnál magyarul a jövedelem megszerzésekor is kellene egyszer, aztán a forintra váltáskor, ha van árfolyamnyereség, mégegyszer adózni. Szuper, ugye?

Bányászat cégként

Bármilyen más cég adózásának megfelelően a bevételeket a költségekkel és egyéb adóalap korrekciós tételekkel kell csökkenteni. 9% társasági adó fizetendő. Ez csak a jövedelem szerzésére vonatkozik és ha forintosítani akarja a cég, akkor gondolom abból is kell adózni, viszont arra nem találok számokat, hogy mennyit.

Értékesítés Bitcoinért

Ha bitcoint fogadunk el valamilyen szolgáltatásért vagy áruért cserébe, úgy kell kezelni, mintha pénz lenne. Könyvelni a tranzakció pillanatában aktuális BTC középárfolyamon (coinmarketcap árfolyamot fogja a NAV elfogadni?) kell forintként és arról adni a számlát is. Az így szerzett bitcoin tartása így adómentes egészen addig, míg forintra nem akarjuk váltani, mert akkor megint a feljebb bemutatott számokat kell alkalmazni.

Ha a használt tévédet adod el bitcoinért, nem kell semmit befizetned addig, míg át nem váltod forintra.

Jogászosabb, pontosabb és érthetetlenebb kifejtésért javaslom a digitalcash cikkét elolvasni. Ugyan 2017. novemberben íródott, de a poszt alatti kérdések és válaszok talán segítségedre lesznek. Kiderül belőlük azonban, hogy nagyon hézagos és tarthatatlan a mostani állapot.

Mikorra várható valódi szabályozás

0305 bitcoin adózása kriptopénz adózás nav kriptovaluta adó ngm nemzetgazdasági minisztérium cryptoguru 3
Etgazdasági Miniszté

A NAV és a Nemzetgazdasági Minisztérium már legalább fél éve egyeztet az ügyben, érdemi előrelépés nem történt. Március 20-a környékén fognak a G20 csúcs keretében összeülni a világ legnagyobb gazdaságainak pénzügyminiszterei és jegybankárai. Tudjuk, hogy az egyik napirendi pont a kriptopénzek szabályozásának ügye lesz.

Az utóbbi hetekben az USA-ból és Oroszországból is pozitív hírek érkeztek, Németországban pedig minisztériumi szinten kimondták, hogy a kriptós fizetés – abban az esetben, ha az eladó megtartja a kriptót – adómentes. Kíváncsian várjuk, hogy milyen lesz a magyar megközelítés.

Mi a véleményed a jelenlegi helyzetről? Szerinted Magyarországon milyen szabályozás várható? Beszéljük meg a bejegyzés alatt a témát! Ha pedig hibát vettél észre, kérlek jelezd! 

via GIPHY

A cikkhez ehavi offline Forbes írását és a digitalcash.hu-t használtam forrásként. Érdemes megjegyezni, hogy a Forbes jónéhány fontos kérdést direkt vagy véletlenül kihagyott a cikkből.


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős!

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése.

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees