1212 bitpanda coinbase litecoin bitcoin ethereum vásárlás kriptopénz kriptovaluta cryptoguru2

Coinbase helyett Bitpanda. Osztrák megoldás a leállásokra

Az amerikai Coinbase a világ legnagyobb – lassan 15 millió ügyféllel rendelkező – portálja, ahol kriptopénzeket tudunk beszerezni. A probléma ott kezdődik, hogy a brutális leheterheltség miatt képtelenek lépést tartani az igényekkel. Az általam használt osztrák Bitpanda rövid bemutatója következik, ami eddig még egyszer sem rohadt rám, ellentétben a Coinbase-zel.

Fontos információ, hogy 2018. májusában a cikkben bemutatott Bitpanda felére csökkentette a díjait (1.49% vásárlásnál, 1.29% eladásnál), ráadásul gyors, könnyen használható lett az oldal, rengeteg kényelmi funkcióval. Több, mint egy éve ők a kedvenceim, és mostanra magasan övék a legjobb árú és minőségű szolgáltatás a piacon. A hivatalos oldalon tudod kipróbálni őket. A hivatalos blog szerint verifikáció után jár 5 EUR minden új felhasználónak.

A Coinbase és bajai

2017. november közepére a Coinbase az amerikaiak és a fél világ default kriptopénz vásárló oldala. Mostanra napi százezerrel nő a felhasználóik száma, ami nagyon jó a kriptopénzek kapitalizációja szempontjából, viszont rossz maguknak a usereknek.

Sokan nem jutnak el addig, hogy kiküldjék a felületen megvásárolt Bitcoin, Litecoin és Ethereum coinjaikat, így valójában a Coinbase tárolja azokat helyettük. Amíg nem magadnak tárolod a kriptopénzeid, addig valójában nem te birtoklod őket!

Az oldal leterheltsége akkora, hogy minden komolyabb árfolyammozgáskor lehal az oldal és a felhasználók egy része nem fér hozzá a pénzéhez. Az üzemeltetők néhány nappal ezelőtt egy terjedelmes levélben fejtették ki a leállások és a késések okát, és azt, hogy milyen intézkedéseket tettek ezek megoldására.

Nagyon szimpatikusnak és korrektnek tartom, hogy kommunikálnak és cselekszenek, csakhogy tegnap megint órákra elérhetetlenné vált az oldal. Arról pedig hosszasan lehetne beszélni, milyen pánikot okozna a kriptopénz-ökoszisztémában, ha a Coinbase egy hack vagy más hosszú leállás miatt hosszú időre elérhetetlenné válna.

Egy ismerősöm “1000 Eurós Coinbase bukója” bejegyzésben mutattam be ugyanezt a problémát korábban, ha gondolod, olvasd el azt is.

A Bitpanda

Bitpanda kriptopénz vásárlás bitcoin vásárlás olcsó kriptovaluta cryptoguru kriptoguru

A Bitpandát egy éve használom bármilyen probléma nélkül, ezért merem ajánlani. Úgy találtam rájuk, hogy a Coinbase helyett európai alternatívát kerestem, hogy biztosan rendben legyek, ha egyszer a szabályozásra vagy adózásra kerül a sor.

A Pandán BTC, LTC, ETH mellett DASH, Bitcoin Cash, IOTA, Komodo és a Ripple vásárlás és eladás is elérhető, árakat tekintve mostanra magasan a legolcsóbb megoldás a piacon.

Még az első vásárlás előtt utánuk kutattam, megnéztem az alapítókat, rendezvényeket, ahol megjelentek. Írtam nekik érdeklődő mailt az árakról, amire azonnal válaszoltak is. Azóta talán 3 mailt írtam nekik, minden alkalommal napon belül érkezett a válasz. Ez a Coinbase és társainak hónapos hallgatásainak korában nagyon meggyőző.

És ami a hab a tortán, nem állt le az oldal egyszer sem az utóbbi hónapok nagy menetei során. A Bitpandához sajnos egyelőre nem tartozik tőzsde (mint a GDAX). 2018. február eleji hír, hogy a Bitpanda minden BTC tranzakcióhoz SegWitet és kötelegelést használ, így a kiküldési költségeink egyelőre 80%-kal kedvezőbbek lesznek, mint a többi platformon.

Vásárlási módok

bitpanda fizetési módok kriptovaluta vásárlás bitcoin ethereum ripple

Ha belépsz az oldalra fogod látni, hogy csomó vásárlási mód van, nekünk Magyarországról a bankkártyás opció és a SEPA utalás az érdekes. Az oldal átalakítása óta nem közvetlenül fizetünk a kriptopénzekért, hanem “Deposit”, azaz letét/befizetés lehetséges az oldalra. Így érik el, hogy a vásárlás maga villám sebességgel történjen meg később, már az oldalon lévő euró, dollár, angol font vagy svájci frank számlánkról. Így sokkal gyorsabban tudunk reagálni egy-egy komolyabb árfolyammozgásra, mint korábban.

A bankkártyás befizetési opció hátránya sokak számára, hogy csak 3D Secure bankkártyával tudsz vásárolni náluk. Itthon pl. a K&H-nál, Erste-nél biztos van ilyen szolgáltatás, OTP, CIB-nél tudom, hogy nincsen.

Kifizetés (withdraw) is közvetlenül a fiat (euró/dollár/angol font/svájci frank) tárcánkból történik. Vásárolni vagy eladni csak akkor lehetséges, ha a kötelező köröket lefutottuk:

Regisztráció és verifikáció

A bejegyzés elején említett 2018 májusi díjcsökkentés a weboldal újrahúzásának egyik eleme volt. Ennek keretében megszüntétték a több lépcsős verifikációt, immár Regisztráció után csak az okmányos-mobilos-webkamerás verifikáció van hátra, amelyet a Bitpanda partner cégeinél fogunk mindössze néhány per alatt lezongorázni.

E során okmányokat és magunkat fogjuk mobilappon vagy webkamerán keresztül bemutatni. Néhány kérdést tesznek fel angol vagy német nyelven, pl. ki vagy, hol laksz, magadnak csinálod-e az accountot. Az egész szenvedésre azért van szükség, hogy az EU pénzmosás elleni törvényeinek megfeleljen a cég. Angolul vagy németül alapszinten beszélőknek, vagy Google Translate-tel jól bánóknak ajánlom ezt a részt. A közeljövőben Bitpanda regisztrációs útmutatót készítek, amelyben végigveszem a verifikáció lépéseit magyarul, hogy angolul vagy németül nem tudók is végig tudják csinálni. 

A verifikáció elvégzése után a fiat (EUR, USD, GBP, CHF) tárcáinkba tudunk különféle befizetési módokon pénzt rakni, majd innen nagyon egyszerűen néhány másodperc alatt kriptopénzt vásárolni.

Ha nagyon nem tetszik ez a verifikációs eljárás, esetleg próbáld ki a CEX.IO-t ami ugyan valamivel drágább, de nincs szükség 3D Secure kártyára. Teszteltem ezt a felületet is, minden rendben ment.

Kiutalás

Szoktátok kérdezni, hogy próbáltam-e kivenni pénzt. Igen, próbáltam, az utalás 3 nap alatt a számlámon volt. A megfelelő fiat tárca withdraw gombját megnyomva indítható a folyamat.

Kérdéssel, észrevétellel írj rám a Facebook oldalon vagy dobj egy mailt, igyekszem segíteni!

via GIPHY


Ez NEM befektetési vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak Te vagy felelős!

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül itt.

Kriptopénzek egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Nagyobb mennyiségek vásárlása után érdemes valódi biztonságba helyezni kriptóidat! Erről bővebben itt írtam.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees