0228 irán kriptopénz állami kriptopénz kriptovaluta illiberális

Irán is saját kriptovalutát indít

És talán Törökország is. És úgy néz ki, a Marshall-szigetek is. Akkor Irán miért ne? Vajon 2018. az állami kibocsátások éve lesz? Rövid bejegyzésben megnézzük az iráni híreket, és spekulálunk kicsit az okokról és várható következményekről.

Az előzmények

2018. február 20-án elindult a venezuelai kormány és Maduro elnök által életrehívott kriptovaluta, az El Petro elővásárlása. Az értékesítés első napján – állításuk szerint – 735 millió dollárnyi, kb. 190 milliárd forintnyi valutát és kriptopénzt szedtek be a befektetőktől. Egy Petro ára egy hordó venezueleai olajéhoz van kötve, összesen pedig 100 millió darab kerül kibocsátásra belőle.

0228 irán kriptopénz állami kriptopénz kriptovaluta illiberális 2

Arról nem igazán van infó, hogy most akkor ERC-20 token-e a Petro, vagy a befektetői kézikönyvben írt módon, inkább az egész projekt a NEM blokkláncon fut-e. A kormány állítása szerint céljuk a szankciók kikerülése és a gazdaság talpraállítása egy olyan országban, ahol idénre 13000%-os inflációt várnak. A bírálók szerint az egész az elnyomó rezsim pénzszerző akciója, az egészhez semmi köze a népnek.

Érthetően más országok is felkapták erre a fejüket, van köztük illiberális és szankciókkal sújtott is. Hamarosan egy bővebb bejegyzésben foglalom össze a jelenséget, együtt a nagyhatalmak induló blockchainversenyével együtt.

Irán – újabb nemzeti kriptopénz

0228 irán kriptopénz állami kriptopénz kriptovaluta illiberális 3
Azt hiszem mindannyian csak egyetérthetünk a Miniszter úrral

A tweet nagyjából annyit tesz, hogy az iráni Post Bank, az Információs Minisztérium felkérésére, “felhő alapú digitális valutát” fejleszt. A felhő gondolom blockchain akar lenni, csak még nem sikerült megszokni a nevezéktant.

Azért nem teljesen meglepő ez a fejlemény, mert Irán – Venezuelához hasonlóan – az USA és szövetségeseinek szankcióit szenvedi, ami lefojtja a kereskedelmet és az egész gazdaságot. Ha van más mód, mint hagyományos bankokon keresztül üzletelni, máris sokkal több az állam mozgástere, szankciók ide vagy oda. Emellett már csak hab a tortán, ha vannak olyan befektetők, akik valamilyen előnyök reményében még be is vásárolnak a nemzeti kriptovalutából.

Arról, hogy mi lesz a kriptopénz neve, technológiája, konszenzus protokollja, kibocsátott darabszáma, még semmit nem lehet tudni.

A következmények

Szeretném, hogy minél több állami kriptovaluta kerül a piacra, annál inkább jelentéktelenedik el a dollár, mint viszonyítási alap, és kerül előtérbe a Bitcoin, mint biztonsági, technológiai és bizalmi benchmark (viszonyítási alap).

Az a trend pedig, hogy meglévő blockchaineket és platformokat (pl. Ethereum) használnának ezek kibocsátásához, az alapul szolgáló technológiai megoldás felértékelődését is magával hozza, legitimizálja.

Mi a véleményed az állami kriptókról? Milyen szerepe lehet a Bitcoinnak a nemzetállami digitális pénzek korában? Beszéljük meg a bejegyzés alatt vagy a Facebook posztnál!

via GIPHY


Ez NEM befektetési vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős!

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül itt.

Kriptopénzek egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees