0228 poloniex kriptotőzsde circle goldman sachs felvásárlás

A Goldman Sachs vette meg a Poloniex tőzsdét?

Az utóbb napok legfontosabb híre volt, hogy felvásárolták a híres-hírhedt Poloniex kriptotőzsdét. A dolognak már magában is komoly jelentősége van, és mivel a különböző médiumok mindenfélét összehordtak a vásárlóról és a vásárlásról, érdemes bővebben is tisztába tenni a dolgokat. A piac egyébként pozitívan reagált a hírre, szerintem összességében jól fogunk járni a Poloniex tervezett fejlesztéseivel.

Hírek a Poloniex megvásárlásáról

Nem, nem a Goldman Sachs vette meg. A tények: A vásárló a Circle nevű cég, amely az egyik befektetési kör során, többek között a Goldman-tól is, kapott kockázati tőke befektetést. A mostani üzlet 400 millió USD-ért köttetett meg.

A közzététel utáni órákban a kriptós, de főleg a mainstream médiában olyan cikkek jelentek meg, hogy vagy egyenesen a Goldman Sachs, vagy pedig a Goldman-backed, azaz a Goldman által támogatott cég vette meg a Poloniexet. A félelmekkel ellentétben a banknak köze nincs ahhoz, hogy megszabja a Circle és így a Polo fejlesztési irányait. Részesedéssel rendelkeznek a projektben, aminek nagyon fognak majd örülni, ha a Circle a jövőbeli terveit meg tudja valósítani.

A Goldman Sachs-en kívül a következőknek van még tulajdonjoga most már a Poloniexben is:

0228 poloniex felvásárlás goldman sachs circle kriptotőzsde cryptoguru
Úristn még a kínaiak keze is betette a lábát a cégbe!!!4

A Circle

A Circle jelenlegi értékajánlata

A Circle Pay küldetése, hogy a “pénz is úgy működjön, ahogy az internet”. Pénzküldés üzenetben, díjak nélkül. A képen lévő Requested szóról ugrott be a Request Network (REQ) kriptopénz, ami hasonlót csinál, csak blockchain alapon.

Az egyszerű halandóknak szánt szolgátatásuk mellett foglalkoznak a nagyhalakkal is: Circle Trade szolgáltatásuk havi 2 milliárd dollárnyi kriptopénz ügyletet kezel. A minimum vételi vagy eladási megbízás itt negyedmillió dollárnyi kriptót jelent, és leginkább korai befektetők (akik például rengeteg BTC-n ülnek), bányafarmok, ICO-k és kriptotőzsdék az ügyfeleik.

Harmadik lábuk pedig a hamarosan induló Circle Invest, ami az amerikai Robinhood befektető apphoz hasonlóan, kisbefektetők számára fogja lehetővé tenni, hogy kriptókba fektessék a pénzüket és nyomon kövessék a portfóliójuk alakulását.

A hab a tortán a Poloniex megvásárlása, ami a Fortune remek cikke szerint a közeljövőben átveheti magának a tortának a helyét is.

A hír hatása a piacra

Az általam követett CryptoPanic feedje nagyjából felrobbant a hírtől, és ahogy feljebb írtam, főleg a Goldman Sachs vonalat éreztem eleinte erősnek a főcímekben. Azért találom ezt furcsának, mert folyamatosan a bankok vs. kripto narratívában mozgunk a kriptopiacon, de mikor egy hír látszólag arról szól, hogy egy nagy bank beteszi a lábát a kriptotőzsdékre, hirtelen überpozitív a megítélése.

0228 poloniex felvásárlás goldman sachs circle pay kriptotőzsde bitcoin árfolyam cryptoguru 2
BTC árfolyam alakulása a 4 órás idősíkon, Bitfinex adatok (forrás: tradingview)

Mikor láttam a grafikonon kilőni a BTC-t, az első hírek kikerüléséig nem értettem, mi zajlik. Eddig úgy néz ki, pont jókor érkezett az optimizmus a piacra: Az árfolyam február utolsó napján épp a korábbi 20000-es csúcsról induló trendvonalat ostromolja, amely áttörése után végre magunk mögött hagyhatjuk ezt a ronda piros január-februárt.

Az én szerény véleményem az, hogy ez a hír, főleg a Circle jövőbeli terveivel együtt, bizony nagy szám. Sokkal többet terveznek vele tenni, mint pusztán rendberakni a felhasználói élményt és kivenni belőle a vastag profitot.

A Poloniex jövője

A már említett Fortune cikk is pedzegeti a “tokenization of everything” témáját, azaz hogy a fizikai dolgok digitális azonosságot (adatlapokat) fognak kapni, mellyekkel az emberek közötti adás-vétel és a nagyobb volumenű kereskedelem is új szintre fog lépni a világban.

Erről írtam egyébként sokkal bővebben a NEO által épített Okos gazdaság – Smart Economy – kapcsán. Ha érdekel a téma, és látsz benne fantáziát, olvasd el a Neo alapok bejegyzést.

A twitteren lettem figyelmes erre a bejegyzésre (katt a képre az eredeti posztért):

Egy belsős prezentációból származnak a Poloniex jövőjére vonatkozó tervek:

  • 80-100 új alkalmazottat vesznek fel a tőzsdéhez. A Circle folyamatainak alkalmazásával javítanak a működés minden területén. (rengeteg felhasználói panasz volt az utóbbi pár hónapban a tőzsdére)
  • Regisztrálják a platformot, mint tőzsde, az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) követelményeinek megfelelően, ami miatt a korábbi visszásságokat nem fogják feszegetni. Ezt nem tudom hogy érték el, de vsz. a SEC-nek is szüksége van rájuk, mint első, iparági tapasztalatra
  • A szabályozott tőzsdei státusz elérése után mindenféle tokennel tudnak dolgozni, köztük bizony részvény-jellegű tokenekkel is. Az USA-ban az ICO tokenek mind ennek minősülnek, és ha tippelnem kéne, ide fognak tartozni a digitalizált fizikai dolgok tokenjei is

Összességében remek hírek. Azt azért ne felejtsük el, hogy hiába szabályozott, hiába problémamentes a használata, ez azért egy centralizált tőzsde marad.

Szerinted vissza tudja az új tulaj juttatni a Poloniexet az legnépszerűbb tőzsdék közé? Beszéljük meg a bejegyzés alatt, vagy a Facebook posztnál!


Ez NEM befektetési vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős!

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül itt.

Kriptopénzek egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees