0222 hodl hodor bitcoin árfolyam ripple ethereum litecoin neo vásárlás kriptopénz kriptovaluta cryptoguru 2

HODL vagy nem HODL, ez itt a kérdés

Tudom, hogy sokunkat érdekel a HODL vagy nem HODL kérdésköre, ezért mikor tegnap egymás után jött velem szemben egymásnak teljesen ellentmondó tartalom, úgy gondoltam ez megér egy bejegyzést. Megnézzük a kriptopénzek hosszútávú tartásának érveit, aztán nekifutunk az ellenérveknek is.

A HODL -ról

A HODL jelentése “Hold On to Dear Life”, nem is tudom hogy lehet fordítani, kb. “tartsd az életed árán is”. Eredetileg egy részeg reddit posztból indult útjára a hold – tartás szó elírásával, mostanra pedig minden kriptóval foglalkozó szótárában szerepel a szó. Azt a mentalitást jelenti, hogy nem adjuk el fiatért (euróért, dollárért, forintért) a bitcoinunkat, mert kitartunk addig, míg százezer vagy egymillió dollárt ér egyetlen darab. Vagy akár egyenesen azt, hogy átvegyék a kriptopénzek az állami valuták szerepét.

Folyamatosan javasolják is nekünk (és mi egymásnak) a HODL-t, mondván így tudjuk mentesíteni magunkat a periodikus piaci pánik alól, és így tudjuk kiküszöbölni, hogy ezen az elképesztően volatilis piacon nagyokat bukjunk (ha másban nem, hát mennyiségek tekintetében).

0222 hodl tim draper bitcoin árfolyam ripple ethereum litecoin neo vásárlás kriptopénz kriptovaluta cryptoguru 5
Ez a kép kerül a falamra, ha még egy 6000$-es BTC árfolyamot túlélek szívroham nélkül.

Ez így mind szép és jó, de be kell vallanom, hogy a lassan másfél éves kriptós pályafutással a hátam mögött még mindig brutálisan nehéz ezt be is tartani. Hiába írok a kriptopénz pszichológiáról, hiába láttam rengetegszer a piaci pánik működését, én egyszerűen nem tudom tartani magam se a HODL-hoz, sem a stratégiához, amiről később lesz szó.

Azt azért ki kell mondani: Nincsen garancia arra, hogy valaha visszamegy még a BTC 20000$-re, vagy az ETH 1400$ fölé. Lehet ez egy új, második internet jelentőségű technológia, de maguk az árfolyamok ebből a szempontból sajnos teljesen jelentéktelenek.

Van még egy fontos dolog, amiről beszélnünk kell. A hangzatos ígéretekkel operáló szimpatikus altcoin, amiből jó drágán bevásároltál és most hónapok óta szenved, nem biztos, hogy valaha magához fog térni. Miért? Mert lehet, hogy egy kamu projektbe fektettél. Bővebben a shitcoin felismerése bejegyzésben találsz infót.

A nagykutya megmondja

Rendszeresen olvasok cikkeket, sőt írok is róluk, amikben a Bitcoin, és így az egész piac jövőbeli alakulására találunk jóslatokat. Ezek a jóslatok legtöbbször olyanoktól jönnek, akik hosszú évek óta benne vannak a buliban és komoly, akár több százmillió dolláros zsák van a seggük alatt.

A legutóbbi ilyen cikk Tim Draperrel, a Forbes kriptós gazdaglistáján is szereplő befektetővel készült. Tim minden alkalommal, mikor megkérdezik tőle, hogy eladja-e egy bizonyos áron a Bitcoinjait, azt válaszolja:

“Miért adnám el a jövőt a múltért?”

Jól mondod, Tim!

0222 hodl tim draper bitcoin árfolyam ripple ethereum litecoin neo vásárlás kriptopénz kriptovaluta cryptoguru 3
Tim Draper, a multimilliomos cryptoguru

Ugyanígy tesz az összes kőgazdag kriptós, mivel nekik, ahogy nekünk is, elemi érdekük, hogy a bizalom megmaradjon, sőt tovább erősödjön a piacban, technológiában és annak lehetőségeiben. Ha jóslatokat olvasnál, olvasd ezt, a Winklevoss fivérek 320.000$ BTC-jéről, vagy ezt, David Drake 2018-as 25-szöröződéséről.

HODL Alternatívák

Spend and replace – Költsd el és vedd vissza

A napokban láttam ezt a videót a Bitcoin Cash fejes, svéd kalózpárt alapító és általánosságban blockchain+kriptopénz evangelista Rick Falkvinge-gal, aki azt fejtegeti, hogy mekkora f*szság a hodl, mert hogy teljesen szembemegy a bitcoin eredeti szellemiségével.

A javaslata, amit végtelenül szimpatikus stílusban (nem) oszt meg velünk, az, hogy folyamatosan költsünk a kriptóinkból, ezzel támogatva a bitcoint és társait elfogadó szolgáltatóhelyeket. Ez aztán folyamatosan dagasztja az adopció hógolyóját, ami egy idő után letarolja a status quo-t:

Jól hangzik, de a baj ezzel az, hogy sokan még a mostani árszintnél is lejjebb vették a coinjaikat, költéssel a jövőbeli profittól szabadítja meg magát az ember. Értem amúgy az érvelést, csak sajnos az általa javasolt 1% költéssel például az én esetemben nem fog fellendülni a kriptopiac, az biztos. 😀

Sell high, buy low – Add el drágán, vedd vissza olcsón

A klasszikus, mindenki által ismert és csak nagyon kevesek által betartott stratégia ez, ugyanis van vele egy nagy probléma. Lehetetlen megmondani, hol a teteje, aztán hol az alja. Mutatok két példát:

0222 hodl tim draper bitcoin árfolyam ripple ethereum litecoin neo vásárlás kriptopénz kriptovaluta cryptoguru 4
A fehérrel jelölt nyilaknál megvolt a stratégiám, mégis a kapzsiság nyert.

Az első fehér nyíl 16500$ környékére mutat, ahol a gyertya mérete (egy nap alatt 3000$ emelkedés) árulkodó jel volt arra, hogy ez itt épp egy hype gyertya, ami után órási összeomlás szokott következni. Van tőzsdei múltam, számítottam rá, de nyilván nem adtam el, mondván, mi van akkor, ha elszáll harmincezerre és ott is marad? Hát nem nyert, Tibi.

A második fehér nyíl 13000$ környékén a támasz és trendvonal letörésénél teljesen egyértelművé tette, hogy lesz lejjebb. “De mivan, ha mégse?” Mondta Tibi, majd 6000-nél a körmét rágta az idegességtől.

“Félj, mikor mindenki kapzsi, legyél kapzsi mikor mindenki fél.” Mondta Warren Buffett és ez akár működhetne is a kriptopiacokon, ha nem lennénk emberek. Ha 13000-nél eladtunk volna, lejjebb – 2018. február 5-6-án, mikor a pánik egész elképesztő méreteket öltött és szinte tudható volt emiatt, hogy máris fordul az árfolyam – a korábbi mennyiség dupláját lehetett volna bezsákolni. De nem tettük, mert nem merünk hinni sem a grafikonnak, sem az eszünknek. Pedig kinek higgyen az ember, ha nem magának?

Hodl stratégiával

Valószínűleg mind közül a legkifizetődőbb az, ha konkrét stratégiát követünk és nem engedjük, hogy a kapzsiság kitoljon velünk. Saját tapasztalatból mondom, nagyon nehéz a dolog, miután az ember agyába befészkelte magát a százezer dolláros darabonkénti ár.

Azok, akik nálam jobban értenek ehhez, legalább a kezdeti befektetett összeg kivételét javasolják, ami fölött már minden ajándék, legyen az tíz, száz vagy ezer százalékos hozam. Ha bízol a kriptopénzek világmegváltó erejében, akkor pedig a portólió egy részét érdemes elfelejteni, hosszú évekre “hidegre tenni”, hogy ne tudj hozzájuk férni egy-egy érzelmi hullámvasút során.

A kereskedésről azért nem írok, mert ahhoz bizony robot érzelmek és sok idő szükséges. Ennek ellenére sokan sikerrel cserélnek kriptót kriptóra tőzsdéken, és növelik napi szinten a portfóliójuk BTC-ben számított értékét. Én meg így vagyok vele:

via GIPHY

Ha van ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal! 


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, legfontosabb a biztonság. A Kriptopénz tárolás bejegyzésben hasznos infókat találsz.

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről is.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees