0218 telegram ico ton kriptopénz kriptovaluta bitcoin ethereum vásárlás cryptoguru

Telegram ICO – 500 milliárd forintos GIGA ICO

A cég az elővásárlás (pre-sale) során 850 millió dollárnyi GRAM tokent értékesített nagykutya egyéni befektetők és kockázati tőke társaságok részére. A pénzt hivatalosan a TON Blockchain fejlesztésére és a népszerű Telegram üzenetküldő szolgáltatás fejlesztésére vonta be. A következő, nyilvános körben a kisbefektetőknek is lehetősége lesz “beszállni”, úgyhogy átnézzük a projekt hátterét, céljait és hatásait a piacra, aztán elmélkedek kicsit azon, hogy érdemes lehet-e részt venni benne.

A bejegyzéshez egy rakat kisebb cikk és a Whitepaper mellett a Techcrunch írásait (1) (2) használtam fel.

Telegram ICO

Az eredetileg 600 millió dollárosra tervezett elővásárlás során kedvezménnyel tudtak a nagybefektetők a Telegram majdani Gram kriptopénzéből előre betárazni. Aztán akkora volt az érdeklődés, hogy 850m $ (213 mrd forint) lett belőle. Márciusban a nyilvános ICO során még további 1.2 milliárd dollárnyit fognak értékesíteni a majdani tokenjeikből. Kereskedhetővé csak valamikor 2019. január-március között fognak válni a befektetők Gram coinjai. Ez a kriptopénzek piacán egy brutálisan hosszú várakozásnak számít.

A whitepaper alapján 5 milliárd darab körüli Gram tokent bocsát ki a cég, ráadásul évi 2% körüli inflációt építenek a rendszerbe, amelyet a “validátorok” fognak megkapni a hálózat stabilizálásáért cserébe. Egy token áráról és potenciális áremelkedéséről lejjebb lesz szó.

A Telegram whitepaper (TON Whitepaper) elemzése pedig úgy látom, megér egy külön bejegyzést is, mert a srácok nem szarral gurigáznak, konkrétan egy mindent tudó platformot készítenek, ami az Ethereum babérjaira tör. Ha elkészül a bejegyzés, ide fogom linkelni. Nézzük röviden:

Ambíciózus célok

0218 telegram ico pavel durov ton kriptopénz kriptovaluta bitcoin ethereum vásárlás cryptoguru 2
Pavel Durov, Telegram vezér straight outta Russija

Fontos tudni, hogy mi ez a Telegram egyáltalán és kik állnak mögötte. Az egyik leggyorsabban növekvő üzenetküldő szolgáltatásról van szó, amely a cikk írásakor 200 millió körüli aktív userrel rendelkezik. Alapítója Pavel Durov, aki testvérével az “orosz Facebookot” a Vkontakte közösségi hálózatot létrehozta. 2014-ben valamilyen balhé miatt le kellett lépniük Oroszországból, ezután alapították a Telegramot, ami azóta világsiker lett.

Ezt a sikert fogják kihasználni a blockchain 3.0 projektjük alapjául. A következőket – nagyjából lefednek vele úgy szerényen mindent – akarják megvalósítani a TON blockchain segítségével:

  • Elosztott tárolási megoldás fejlesztése a centralizált felhős tárolás kiváltására
  • Decentralizált VPN és TOR-szerű, biztonságos, “lehallgathatatlan” böngészési élményt kínáló szolgáltatások fejleszésére alkalmas környezet létrehozása a blokkláncon
  • dAppok és okos szerződések létrehozására és kibocsátására alkalmas felület létrehozása, mely az Ethereuménál sokkal modernebb technológiát, 1 fő láncot és rengeteg mellékláncot (2 a 92-en darabot) és a NEO-éhoz hasonló BFT POS protokollt fog használni, és így várakozásaik szerint egymillió tranzakció per másodperces terhelést is bírni fog. A NEO terveiben 100k tranzakció/sec elérése szerepel 2020-ra.
  • Mikrotranzakciókra és egymás közötti pénzküldésre (peer-to-peer payments) alkalmas rendszer, gondolom a Telegram appba kapcsolt tárcával.

A Telegram Wallet 2018 végén jöhet, a TON blokklánc már tesztelhető verzióját pedig a második negyedévre ígérik.

Hatásai 

Ha mindezt, amit meg akarnak valósítani, meg is tudják 2019. első félévére, komoly konkurenciát fognak jelenti az Ethereum, NEO és más dApp, okos szerződés platformoknak. 2018 során ráadásul a Telegram felhasználói bázisa tovább fog növekedni, akik mind potenciális használói a beépített kriptopénznek és az itt induló decentralizált applikációknak, szolgáltatásoknak.

A lehetséges Facebook ICO -ról volt korábban szó, most pedig konkrétan lépéskényszerbe pörgőrúgta őket a kompetitor Telegram. És itt már nem csak appon belüli fizetésről van szó.

Növekedési potenciálja

A márciusi nyilvános ICO végére közel 1$ lesz egyetlen Gram token ára, amihez aztán 2019. elejéig nem lehet majd hozzáférni. Nyilván előre nem lehet látni, hogy egy év alatt mi fog lezajlani a kriptopénzek piacán, mi lesz a Bitcoinnal és a mostani vezető kriptókkal. Ha az egész piac neadjisten 10-szereződik az év során, a Telegram tokenek kereskedővé válásakor azok nagyon olcsónak fognak számítani, így borítékolható lesz az ugrásszerű áremelkedés.

Ha a piac stagnálni, vagy csökkenni fog, a Gram tokenek ára is zuhanórepülésbe fog kezdeni abban a pillanatban, hogy kereskedhetővé válnak.

0218 telegram ico pavel durov ton kriptopénz kriptovaluta bitcoin ethereum vásárlás cryptoguru 3
Beépített áremelkedés az ICO során. 850m dollárért értékesítettek már tokent.(forrás: whitepaper)

Én még egyelőre nem tudom eldönteni, hogy részt vennék-e a nyilvános ICO-ban. Olvasnom kell még a cégről, a fejlesztési kapacitásukról és a tervekről. Ha megtettem, írni fogok belőle bejegyzést, hogy mire jutottam.

Ahogy hozzászólásokban is jeleztétek, valóban furcsa egy kissé, hogy egyetlen szűkszavú twitter bejegyzésen kívül nem találni hivatalos nyilatkozatot a Pre-Saleről vagy nyilvános ICO-ról. Cserébe viszont van milliónyi kamu weboldal és átverésre szakosodott twitter fiók. A normális kommunikáció hiánya szerintem nagy probléma, ami gyanússá teszi az egész projektet. Remélhetőleg változni fog a helyzet a következő hetekben. A Forbes cikke például rögtön pénzszerző scam-nek minősítette a mutatványt.

via GIPHY

Ha van ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal! 


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, legfontosabb a biztonság. A Kriptopénz tárolás bejegyzésben hasznos infókat találsz.

Brave vásárlására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről is.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees