0211 neo vásárlás neo tárolás neo gas gas osztalék neo kriptopénz bitcoin ethereum ripple neon wallet kucoin cryptoguru kriptovaluta

NEO vásárlás, tárolás és GAS osztalék

A NEO Útmutató Sorozat első részében átvettük a NEO és a GAS alapjait, beszéltünk a technológiáról, a Neo ökoszisztéma céljairól és potenciáljáról. Jelen bejegyzésben átvesszük a Neo vásárlás és tárolás legoptimálisabb módjait, és számolgatunk a NEO tartása után járó GAS “osztalékról” is.


A NEO az utóbbi fél évben 8$-ról 160$-ig is emelkedett a remek terméknek, vezetésnek, fejlesztőknek és befektetői bizalomnak köszönhetően.  Annyi minden történik az ökoszisztémában, hogy úgy gondoltam, leveszem a válladról az előről kezdés terhét és összegyűjtöm a számomra legérdekesebb és legizgalmasabb kérdéseket egy sorozatba. Jelen bejegyzés az 2. rész.

Neo Útmutató Sorozat

ahogy készülnek az új részek, rakom be a linkeket

TL;DR

Azok kedvéért, akik nem szeretnek sokat olvasni, gyorsan címszavakban összefoglalom a bejegyzést: A megvásárolt NEO coinjaid megfelelő eltárolása után, folyamatosan GAS osztalékot kapsz a hálózat okos szerződéseinek futtatási költségeiből, a birtokolt coinjaid arányában. Ennek mértéke évi 3-6%, amiben nyilván nincs benne az idő közben bekövetkező potenciális árfolyamemelkedés.

Kriptopénz vásárláshoz az osztrák Bitpandát javaslom, ahonnan a megvásárolt Ethereumot a Binance tőzsdére érdemes kiküldeni. A Binance tőzsdén a NEO/ETH párt választva közvetlenül tudunk váltani. Binance használata ebben a bejegyzésben. A megvásárolt NEO-kat javaslom a Neon walletben, Ledger Nano hardver pénztárcán, esetleg a KuCoin tőzsdén (lejjebb írom, hogy miért) tárolni, cél és lehetőség függvényében.

Most pedig nézzük mindezeket sokkal bővebben:

NEO vásárlás

0211 neo vásárlás neo tárolás neo gas gas osztalék neo kriptopénz bitcoin ethereum ripple neon wallet kucoin cryptoguru 4

Ha nem rendelkezel semmilyen kriptopénzzel, amelyekből váltani tudnál, akkor először Ethereum váltását javaslom, (egyelőre) ez a legolcsóbb és leggyorsabb opció, ahogyan NEO-hoz juthatsz.

#1 lépés: a Panda

Saját tapasztalatból mondom, hogy 2018. elején az osztrák Bitpanda felületén érdemes Ethereumot venni több okból is: megbízható oldal, EU szabályoknak való megfelelés, remek support, átlátható kezelőfelület és kezelési költségek tekintetében az egyik legolcsóbb a piacon. Hátránya a viszonylag problémás appos vagy webkamerás verifikáció. Bővebben a Bitpanda vs. Coinbase bejegyzésben olvashatsz. Ide kattintva tudsz regisztrálni.

Hónapokkal ezelőtt csináltam egy, a kriptopénz vásárlási lehetőségeket és költségeiket összehasonlító elemzést. Ebben minden általam valaha próbált opciót megtalálsz.

#2 lépés: a kriptotőzsde

Az utóbbi hónapokban több tőzsdét is próbáltam, közülük a legstabilabb és legmegbízhatóbb(nak tűnő) a Binance, ezért főleg ezt használom és ezt is ajánlom másoknak. Február elején volt egy egy napos, komoly leállásuk, amely közben végig korrekt módon kommunikáltak és profi módon helyreállították először az oldalt, aztán a kereskedést, és végül az okozott kellemetlenségekért cserébe még a kereskedési díjaikat is visszafogták egy darabig.

A Binance használata bejegyzésben lépésekben találod meg, hogy hogyan tudsz kriptopénzt (pl. a korábban megvett Ethereumot) beküldeni és NEO-ra váltani a felületen. A NEO/ETH pár kell majd keresned a kereskedési felület keresőjében.

Miután megvolt a váltás, sajnos ki kell küldjük Neoinkat az oldalról. Erre több okunk is van: hosszú távon soha nem az igazi tőzsdén tárolni a kriptóinkat, hiszen azokat egy hack vagy más probléma esetén örökre elveszíthetjük. Másik ok, hogy a Binance felülén tárolva nem jár automatikusan a feljebb beharangozott GAS osztalék.

#3 lépés: a kiküldés

0211 neo vásárlás neo tárolás neo gas gas osztalék neo kriptopénz bitcoin ethereum ripple neon wallet cryptoguru
a NEO kiküldési (Withdraw) felülete. Csak egész és nyilván minimum 1 küldése lehetséges

A kiküldés erről a tőzsdéről ingyenes, azonban tudnod kell, hogy a NEO csak egészben küldhető, tehát például nem küldhető 2.5 NEO, csak 2. Ezt a vásárlás és a beküldött mennyiség eldöntésekor kalkuláld majd bele. Ha bármilyen túlcsordulás történt, érdemes lehet a maradékot a hálózat másik kriptopénzébe, GAS-ba rakni, ennek ára a NEO-ével együtt emelkedik és szabadon osztható.

A Neo Withdrawal Address-t, a címet, ahova a kriptóidat kiküldöd a tőzsdéről, a választott tárolási megoldásod fogja szolgáltatni.

A NEO-nk után járó GAS begyűjtése

Az teljesen egyértelmű, hogy aki NEO-t vesz, be akarja gyűjteni az osztalékát. Azért az osztalék szót használom, mert nem nagyon tudok jobbat kitalálni rá. Mivel jelenleg a hálózaton nincsen tranzakciós díj, így a GAS nem ebből származik, hanem a NEO ökoszisztéma Utility tokenje, az okos szerződések készítéséhez és működtetéséhez szükséges “fűtőanyag”.

A Neora készülő decentralizált applikációk ezzel fizetnek a rendszer használatáért, mely fizetség szétosztásra kerül a hálózat stabilizálásában résztvevők, a NEO tulajdonosok között. Az útmutató sorozat első részében már a protokollról egy kevés szó, bővebben pedig a NEO vs. Ethereum bejegyzésben olvashatsz róla.

0211 neo vásárlás neo tárolás neo gas gas osztalék neo kriptopénz bitcoin ethereum ripple neon wallet cryptoguru 2
A képre kattintva a neotogas oldalon tudod számolgatni az osztalékot

Látszik, hogy nem ezzel az osztalékkal fogsz bankot robbantani, viszont passzív jövedelemnek azért nem rossz, főleg ha belevesszük, hogy közben a NEO és a GAS árfolyama is emelkedhet.

Néhány példa:

  • 10 NEO esetén évi 1-1.5 GAS termelődik: ez mai árfolyamon 10-15ezer HUF/év
  • 50 NEO esetén évi 5-8 GAS termelődik: mai árfolyamon 50-80ezer HUF/év. Valaha volt legnagyobb GAS árfolyam mellett már 100-160k-ról beszélünk, igaz ez már komoly befektetést igényel.

2017 során legtöbbször 1:2 arányt láttunk a két kripto árának tekintetében, és általában nem esik 1:3 alá. Több helyen olvastam, hogy 1:3 aránynál már el kell gondolkozni a GAS vételen, mert 1:2 környékére emelkedéskor a különbözeten kellemeset lehet keresni. Én még nem próbáltam, de ráció van benne.

Ahhoz, hogy járjon ez a szépen lassan csordogáló GAS, semmi mást nem kell tenni, mint a megfelelő felületek egyikén tártani a NEO-t és nem mozgatni.

NEO tárolás

Három tárolási módot mutatok és ki is fejtem, hogy melyiket miért van értelme választani:

Neon Wallet

A Neon a leggyakrabban ajánlott Neo tárca, melyet a számítógépedre tudsz telepíteni. Fejlesztői a City of Zion nevű feljesztőcsapat, akik az egyik fontos oszlopa az ökoszisztémának. Itt tudod a klienst letölteni.

Telepítés után egy kellemesen puritán képernyő fogad, ahol a Create a new wallet gombot válaszd, ha nem helyreállítani szeretnél egy másikat.

0211 neo vásárlás neo tárolás neo gas gas osztalék neo kriptopénz bitcoin ethereum ripple neon wallet kucoin cryptoguru 5

Az új tárca készítése során kapni fogsz egy public és egy PRIVATE key-t, kulcsot. A private kulcs a hozzáférésed a pénzedhez a blokkláncon, ezt a kódot írd fel, rakd el biztonságos helyre és ne veszítsd el, mert nélküle nem tudod máshol helyreállítani a tárcád egy lopás vagy meghibásodás esetén!

Ha elkészült a tárcád, a következő (vagy verzió függvényében hasonló) kép fog fogadni:

0211 neo vásárlás neo tárolás neo gas gas osztalék neo kriptopénz bitcoin ethereum ripple neon wallet kucoin cryptoguru 6
a Neon Wallet felülete, pirossal jelölve a token lista, melyekkel rendelkezünk

A felületre a RECEIVE gomb megnyomása után kapott címre tudjuk beküldeni NEOinkat, melyek azonnal elkezdik termeli a GAS-t. A Claim gomb megnyomása után az addig felhalmozódott GAS jóváíródik és kiküldhető a tárcából a SEND gomb megnyomása után.

Nagyon szimpatikus, hogy közvetlenül a tárcából tudunk NEP-5 tokensale-ben, NEO ICO-ban részt venni és a vásárolt mennyiség jóvá is íródik a tárcában, amelyet aztán a küldési felületen kiválasztva tovább is tudunk küldeni, mikor kereskedésre kerül a sor.

Az ICO-ban való részvételről egyelőre nincsen tapasztalatom, de a NEX decentralizált tőzsdéében tervezek részt venni, így biztosan fog születni több bejegyzés is a témáról.

Ledger Nano hardver tárca

A Ledger Nano hardver tárca a legbiztonságosabb módja a kriptóink tárolásának, egy rettentő felhasználóbarát, praktikus (és drága) kis eszköz. Ha hosszútávra szeretnéd biztonságba helyezni a kriptóidat, és ez vonatkozik nyilván BTC-re vagy más coinokra is, akkor ez lesz az optimális a megoldás. Vásárlást csak a hivatalos oldalról javaslom! Itt olvashatsz bővebben a Ledger Nano beállításáról, kezdeti lépésekről.

A Ledger egyik nagy előnye, hogy a Neon Wallethez is hozzáférsz (tehát a GAS-t be tudod gyűjteni) vele, így a számítógéped esetleges fertőződése esetén is biztonságban vannak a javaid. Bővebb infókat itt találsz a beállításhoz.

KuCoin tőzsde

0211 neo vásárlás neo tárolás neo gas gas osztalék neo kriptopénz bitcoin ethereum ripple neon wallet kucoin cryptoguru 3

Általában biztonsági okokból nem érdemes tőzsdén tárolni a kriptóinkat, azonban jelen esetben valamennyit mégis az lehet. Tapasztalatom alapján a KuCoin az a tőzsde, ahol az új, feljebb említett NEP-5 (tehát a NEO hálózatán futó) coinok először kereskedhetővé válnak. Az itt tárolt NEO-nk után ráadásul megkapjuk az osztalékot, tehát elméletben akár a becsorgó GAS-t is tudjuk új, nagy növekedési potenciállal rendelkező kriptókba forgatni anélkül, hogy a küldözgetéssel bajlódni kellene.

A tőzsde felületén az Assets – Overview megnyomása után a keresőbe NEO-t írva a sor DEPOSIT gombjára kattintva kapjuk a címet, amelyet a Binance fent bemutatott mezőjébe kell másolnunk. Egy február 7-ei tweetben a Binance alapítója megerősítette, hogy hamarosan náluk is kereskedhetők lesznek a NEP-5 tokenek. Hozzászólásban “dgt” jelezte, hogy a Binance is jóváírja havonta a GAS-t, aminek utánaolvastam és valóban így van. Bővebben erről itt olvashatsz.

Ezen az oldalon tudod megnézni, hogy mely projektek indultak és indulnak a NEO ökoszisztémában.  Az érkező ICO-król bővebben a Neo Útmutató Sorozat (4). részében olvashatsz.

Mikor aktuális a NEO vásárlás

Erre nyilván nem tudok válaszolni. Ha hosszútávra tervezel és nem érdekel az ingadozás, akkor valószínűleg egy nagyobb esést érdemes megvárni, hogy azonos összegért több coint tudj bezsákolni. 2018. februárjában azt látom, hogy se a NEO, sem egyik másik kriptopénz nem független a BTC árfolyamától, így a kilövéshez biztosan szükség van a pozitív piaci hangulatra és a bikák újbóli megjelenésére.

Ha még nem tetted, vásárlás előtt olvasd el a (1) Neo alapok bejegyzést és tájékozódj több forrásból! A sorozat következő (3) részét ide fogom linkelni.

via GIPHY

Ha van ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal! 


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, legfontosabb a biztonság. A Kriptopénz tárolás bejegyzésben hasznos infókat találsz.

Brave vásárlására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről is.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees