0207 christopher giancarlo usa szabályozás kriptopénz vásárlás bitcoin lufi pánik litecoin ethereum eos ripple neo vásárlás cryptoguru 10

Egy ember megfordíthatja a piacot? Chris Giancarlo a Bizottság előtt

Meggyőződésem, hogy 2018. február 6-a jeles napként fog bevonulni a kriptopénzek, de legalább a blockchain technológia történelemkönyvébe. Az USA Szenátusának “Commitee on Banking, Housing and Urban Affairs” szakbizottsága előtt ugyanis az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (CFTC) vezetője, Christopher Giancarlo és az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet vezetője, Jay Clayton egy kritikus időszakban bevédték a Bitcoint és más kriptopénzeket, hangsúlyozták a blockchain technológia jelentőségét, amely maguk a kriptók nélkül nem jöhetett volna létre.

A korábbi féligazságok és kamu hírek miatt elolvastam az eredeti nyilatkozatot, hogy biztos a tutit tudjam megírni magunknak. A bejegyzésben bemutatom főszereplőnket, Chris Giancarlo -t, kiemelem a meghallgatás szerintem legfontosabb részeit és a végén megnézzük, szerintem milyen hatása lehet hosszú távon a piacra (a világra?).

Christopher Giancarlo

0207 christopher giancarlo usa szabályozás kriptopénz vásárlás bitcoin lufi pánik litecoin ethereum eos ripple neo vásárlás cryptoguru 3
A választott képekből azért sejthető, hogy megkedveltem az embert 😀

Jogász és üzletember, klasszikos középosztálybeli amerikai családból származik, 59 éves, négy testvére van. Eddig egy teljesen átlagos hivatalnoki önéletrajz. Csakhogy a Wikipedia szócikkjéből és más forrásokból azért kiderül, hogy az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (CFTC) vezetése előtt technológiai cégek igazgatóhelyettesi pozícióit is betöltötte, illetve jogászként banki szolgáltatásokat nyújtó tech cégeknél ült igazgatóságban vagy volt tanácsadó.

Fontos még, hogy az egyik testvére a Cisco Systems (200 mrd $ market cappel rendelkező techcég) izgatója volt. A beszédéből kiderül, hogy személyes érintettsége van: a gyerekei és unokahúga is rápörögtek a Bitcoinra/kriptopénzekre.

A bizottsági meghallgatás

Február 6-án a Szenátus, rövidítve Banking (banki?) bizottsága kifejezetten a kriptopénzekről (“virtual currencies”) tartott meghallgatást a két fent említett, banki és tőzsdei szabályozást kidolgozó és azokat betartató Felügyeletek vezetőinek szereplésével. A meghallgatás során a teremben tartózkodó szenátorok (az istenadta nép választott képviselői) kérdéseket tesznek fel a szakembereknek, főleg azért, hogy jobban megértsék, egyáltalán miről van szó, másrészt pedig, hogy a szavazóik felől érkező kérdésekre vagy észrevételekre később válaszolni tudjanak.

A Bitcoin és a kriptopénzek aktuális haláltusája (lol) közepette sokan attól tartottak, újabb rossz híreket fogunk hallani, India és Kína után most az USA-ból, amelyek akár majd 4-5000$ környékére és taszíthatják az árfolyamot.

Február 5-én kikerült vagy kiszivárgott az egyik beszéd, amiből már lehetett sejteni a pozitív hangvételt, de aztán a valóságban egy személyes szállal megerősített, hatásos és maradandó felszólalást láttunk.

A lényeg: a beszéd

0207 christopher giancarlo usa szabályozás kriptopénz vásárlás bitcoin lufi pánik litecoin ethereum eos ripple neo vásárlás cryptoguru 4
A zöld asztalnál, nekünk háttal ülnek a meghallgatottak. Katt a képre a teljes meghallgatás videójáért!

Érdemes megnézni a videót is, hogy hogyan működik ez ilyen az USA-ban. A bevezetők előtt a Bizottság elnöke beszélt többek között arról, hogy milyen fontos a felügyelet, mert például a “nagy bankok” rendszeresen, az utóbbi évek hatvan valahányszor követtek el komoly szabálysértést vagy egyenesen csalást.

Nézzük a Giancarlo beszéd fontos részeit:

 • Rögtön az elején jön a családi vonal. Képtelen voltak a feleségével rábeszélni a gyerekeiket a pénzügyek, befektetések iránti érdeklődésre (00:33:03). Aztán történt valami, elkezdték kérdezgetni őket a Bitcoinról, ráadásul egy idősebb unokatestvér mesélt erről az egészről a gyerekeknek, akik iszonyatosan lelkesek lettek.
 • Aztán mond egy ilyet, amitől az embernek ebben az idióta világban szinte könny szalad a szemébe: Tartozunk az új generációnak azzal, hogy tiszteljük a lelkesedésüket a kriptopénzek iránt és nem letörjük azt. Átgondolt és kiegyensúlyozott válaszra van szükség [a döntéshozók részéről], nem pedig elutasítóra. De le kell sújtanunk azokra, akik csalási vagy manipulációs szándékkal ki akarják e lelkesedést használni.
 • A helyes szabályozás több részből áll: tanulnia kell a szabályozóknak is arról, hogy egyáltalán mi a szar ez az egész. Piaci szereplőkkel együtt kell működni
 • Oktatni kell a közt a témáról (könyvtárak bevonása, podcastok, webináriumok, állami oktató weboldal) – wow
 • A BTC market capje eltörpül pl. az aranyhoz képest
 • Egyik ügynökségüknek sincs hatásköre tiltani vagy külföldi tőzsdéket szabályozni
 • Van viszont hatáskörük derivatívákat szabályozni (lsd. plus500, etoro, egyéb CFD-k vagy ETF-ek, Határidős ügyletek, stb) és csalást felderíteni, keményen büntetni, tiltatni
 • Nemzetközi piacokról van szó, együtt kell működni a többi ország hatóságaival, máshogy nem lehet

0207 christopher giancarlo usa szabályozás kriptopénz vásárlás bitcoin lufi pánik litecoin ethereum eos ripple neo vásárlás cryptoguru 2

A beszéd zárásaként – Nézd azt a büszke arcot! – Chris Giancarlo a következőket mondta: “Remélem hallgatnak a gyerekeim”. Barátom, biztos lehetsz benne, hogy hallgattak, sőt rajtuk kívül hallgattunk azóta sokmillióan.

A beszéd után jöttek a kérdések, ezek közül néhány kiemelendő:

 • sok befektető azt hiszi a nagy hype során, hogy ez a piac a tőzsdéhez hasonlóan szabályozott, pedig nagyon nem
 • szóba került a BTC és kriptók értéke, amire válaszul elhangzott a bányászat költsége, mint “padló” (tehát szerintük sem valószínű, hogy 0 lesz)
 • jelenleg létszámstop van a két Felügyeletnél, egyszerűen nincs elég emberük
 • van a Felügyeletnek saját Innovációs Központja, bevonzzák az innovatív cégeket és tanulnak tőlük (Hello, Magyarország, hogy állunk?)
 • 01:07:10 környékén konkrétan kimondja, hogy HODL, beszarás
 • beszélnek arról, hogy milyen kevés elég az árak manipulációjához (koordinált eladások, kamu emailek, hírek)
 • 01:31:00 nem elválasztható a blockchain tech és a kriptopénzek száguldása, a felszólaló szenátor szerint egy forradalmi technológiáról van szó. Akkora robbanás következhet a kriptopénzek piacán, ami már rendszerszintű változásokat hozhat
 • ICO-kat tiltani kell, mert azok részvénykibocsátások valójában és jelenleg nem felelnek meg a szabályoknak
 • 01:38:00 Bitcoin nélkül nem lenne blockchain, amelynek elképesztő hatásai lesznek a világra (!) ráadásul használata nagyban könnyítené a hatóságok munkáját
 • Figyelik a piacok scam ICO-k, coin projektek után

Instant hatás és amit ebből én leszűrök

A hatás egyértelmű: MÉM LETT CHRIS GIANCARLO, a redditen közzétett felhívás után 5000 környékéről mostanra 25000-re emelkedett a követőinek száma twitteren, szerintem sokan máris megválasztanák Elnöknek.

0207 christopher giancarlo usa szabályozás kriptopénz vásárlás bitcoin lufi pánik litecoin ethereum eos ripple neo vásárlás cryptoguru 48
benjozik és ’73-as Buick kabriója van

Emellett a legkritikusabb pontban kitört a Bitcoin a zuhanórepülésből és elképzelhető, hogy a következő napokban-hetekben megtörténik a trendváltás és elindulnak az árfolyamok felfelé.

Maga a meghallgatás leginkább a befektetők védelme és az ICO-k részvények-e vonalon mozogtak, azonban a nagyon fontos az egészben az, amivel kezdték: nem akarják lefojtani a kriptopénzeket, mert annak gátló hatása lehetne egy óriási jelentőségű innováció fejlődésére nézve.

Több cikkben láttam utalást az internethez való hasonlításra, és hogy most vagyunk a boom elején. Erre nem hallottam utalást, az urak – habár egyikük megjegyezte, hogy lenyűgözi ez a világ – nem igazán foglalkoztak azzal, hogy hová fog menni a piac néhány év múlva.

A mostani növekedési ütem okozta potenciális rendszerszintű változások kérdését, számomra meglepő módon, elterelték. “Beszéltünk róla, és van rá munkacsoport”, majd visszatértek az ICO-k kérdésére. Pedig ez lenne az egészben ez az egyik legfontosabb kérdés.

Összességében óriási pozitív fordulatként értelmezem az elhangzottakat. Talán a legjobb hír az utóbbi egy évből. Az amerikai álláspont az egész világ, de legalább a Nyugat számára útmutatásul szolgálhat, ezért ha az a “hagyjuk élni” hozzáállás érvényesül kriptónál, mint 20 éve az internet esetében, mindannyian nagyon örülhetünk.

Fordult a piac? Most kell venni?

0207 christopher giancarlo usa szabályozás kriptopénz vásárlás bitcoin lufi pánik litecoin ethereum eos ripple neo vásárlás cryptoguru
BTC napos grafikon a Bitstamp adatai alapján (tradingview.com)

Tény, hogy a grafikon nagy jól mutat. Amilyen rossz hír volt a 200 napos mozgóátlag alá törés, olyan jó hír ez a meredek visszapattanás 6000-ről. DE! Amilyen gyorsan változott most siralomházból örömujjongássá a piaci hangulat, ugyanolyan gyorsan pattanhatunk le arról a 9000-es szintről.

A technikai elemzés szabályai szerint akkor beszélhetünk trendfordulóról, ha a napos grafikonon a korábbi csúcs fölé zár az árfolyam és ott is marad. Ez 9500$ környéke, ezért az én véleményem az, hogy nagyjából csak a 9000-9500 közötti szinten maradva vagy azt áttörve nyugodhatunk meg, hogy vége a mészárlásnak.

Igen tudom, ott már nem lesz minden “akciós”, ráadásul, ahogy láttuk, január 7-én, a felülzárás még nem garancia semmire. Ezek a technikai elemzés alapján “biztonságosnak” gondolt szintek. Ha hosszútvon is hiszel egyes projektekben, akkor pár héttel ezelőtthöz képest persze február 7-én még minden harmad-féláron van.

Változatlanul mondom, csak annyi kriptopénzt vegyél, hogy egy 99%-os esés se hasson meg túlzottan. Ez egy kiforratlan, csapkodó piac, ami iszonyatos fejfájást fog okozni folyamatosan, ha nem vagy rá felkészülve. 

Most pedig örüljünk, szép a jövő 🙂

via GIPHY

Ha van ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal! 


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, legfontosabb a biztonság. A Kriptopénz tárolás bejegyzésben hasznos infókat találsz.

Brave vásárlására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről is.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees