pánik bitcoin ethereum neo ripple kriptopénz vásárlás bear market panic altcoin árfolyam cryptoguru

Kripto vérfürdő 2018. Mikor jön a pánik vége?

A Top100-ban mínusz 20-30%-ok, piaci kapitalizáció a három héttel ezelőtti felén. Óriási nyomás kormányzati, banki és média oldalról. A Bitcoin árfolyama 60% mínuszban a csúcshoz képest. PÁNIK !!!4 Mikor lesz már vége?  A bejegyzésben felvázolom a lehetőségeinket és egyúttal igyekszem megnyugtatni magam.

Javaslom az olvasás megkezdése előtt a play gomb megnyomását (ha nem mobilon vagy). Hasonló parapéntekeken, mint ez a mai, mikor biztos vagyok benne, hogy vége a világnak, valahogy mindig eszembe jut 😀

Így állunk most

0202 pánik bitcoin grafikon ethereum neo ripple kriptopénz vásárlás 4
Napos Bitcoin grafikon a Coinbase számai alapján. grafikon: tradingview

A lila vonal az utóbbi kétszáz nap záróárfolyamainak átlagát mutatja az adott pontban. Ezt a vonalat legutóbb 2014 elején törte le az árfolyam tartósan, ami után egy két éves bear (eladói, lefelé trendben lévő) piac következett.

Ha most tartósan alatta marad az árfolyam, nem jelent túl sok jót a közeljövő kilátásaira nézve. 2014-ben 80%-os csökkenés volt a maximum. Most a piac már -50%-nál, a Bitcoin -60%-nál jár. Mikor elkezdtem ezzel az egésszel foglalkozni, tisztában voltam azzal, hogy eljöhet a -60-80% (ezért is írtam bele rengeteg bejegyzésbe figyelemfelhívásként), így legalább nem remegek az idegességtől, amikor a maihoz hasonló napokat látok.

DE. Bármelyik pillanatban fordulhat a dolog, egyszerűen nem lehet megmondani. Nézzük az okokat:

Óriás FUD

Meló előtt nem akarok túl mélyre menni, ezért most linkek nem lesznek, de a teljesség igénye nélkül néhány pánikkeltő sztori csak az utóbbi 1-2 hétből – zárójelben az azóta kiderült infók:

– Kína kirúgja a bányászokat (fokozatosan vagy egyáltalán nem)
– Dél-Korea betiltja a kriptopénzeket és a tőzsdéket (nem)
– Binance blokkolja a kínai IP-ket (ez para, viszont VPN talán még van Kínában)
– India betiltja a kriptopénzeket, illegális birtokolni (nem, szabályozás lesz az illegál használat visszaszorítására)
– VISA/MasterCard összehangolt támadása, kriptós bankkártyák szolgáltatói visszalépnek (igaz)
– Coinbase fee-k ugrásszerű megugrása, mint kiderült szintén a fizetési szolgáltatók (VISA, MasterCard) miatt (szintén igaz)
– 500m $ NEM hack – kriptopénzek iszonyatos veszélyei bullshit (nyilván, ha a tőzsdén tárolod és nem magadnak)
– Facebook betiltja a kriptós hirdetéseket (nyilván, mivel 90%-uk óriás kamu vagy rögtön átverés volt)
– USA kormányügynökség lenyilatkozza, hogy a BCH az igazi Bitcoin (igaz és nem is értem mi ez :D)
– YouTube hirdetésekben lévő Google reklám scripttel kriptót bányásztak a látogatók gépein (talán itt a Google a ludas, nem?)
– Márciusi G20-on jön a szabályozás, a tiltás, nem maradhat így!!!!4 (nem tudjuk mi jön, 20 állam egységes állásponton lesz? nyilván nem)

Pszichológia

A fentiekből az látszik, hogy a Bitcoin vagy a kriptopénzek technológiájában, igéretében az égvilágon semmilyen változás nem állt be. Vannak átverés ICO-k? Eddig is voltak. Vannak hackek? Könyörgöm hát 2014 óta a Mt. Gox ügyét hallgatjuk.

Mi történik tehát?

0202 pánik bitcoin ethereum neo ripple kriptopénz vásárlás 2

Az, hogy emberek vagyunk, félünk a befektetésünk vagy a profitunk elvesztésétől és ezért egy részét vagy az egészet, nem bírjuk ki és eladjuk. Na, rajtunk kívül ugyanígy gondolkodik többmillió vagy tízmillió ember, plusz az óriások is, akiknek érdeke, hogy pánik legyen és lemenjenek az árfolyamok, hogy aztán újrakezdődhessen a ciklus.

A rengeteg negatív hír, és az, hogy lassan már öreganyám is azzal hív fel, hogy drogos migránsok (köszi m1) használják a Bitcoint, az emberekben félelmet kelt. Teljesen normális reakció, én is fosok. Ha nem lenne tömegeladás a pánik miatt, az árfolyam sem tudna zuhanni.

De azt látni kell, hogy a Bitcoin és a kriptopénzek veszélyt jelentenek a mostani rendszerekre, jegybankokra és kereskedelmi bankokra.  Aki azt gondolta, hogy gond nélkül betrallázunk 2022-ben az 1m dolláros bitcoinunkkal a Szép Új világ főterére, az nem olvasta a korábbi bejegyzéseket 😀

Sajnos ez egy nagyon komoly menet lesz a következő pár évben. Aminek a végén szerintem igenis lesz komoly helye a Bitcoinnak és egyéb kripto projekteknek a világban. Hogy a BTC 1m lesz, 20k vagy 200$, senki meg nem mondja innen.

Pánik a Bitcoin grafikonon

0202 pánik bitcoin grafikon ethereum neo ripple kriptopénz vásárlás 3

BTC grafikonon személeltek, mert az ilyen esések során a BTC az egész piac analógiájának tekinthető.

Iszonyatosan alacsony a forgalom az év kezdete óta a Coinbase, a világ legnagyobb kripto vásárló oldalának forgalma alapján. Mivel kevés a vásárló, kevés eladó is lefelé mozgatja az árfolyamokat. Azért kevés a vásárló, mert szépen kondicionáltuk magunkat a HODL-ra, viszont a vétellel a tömegek nyilván megvárnák az alját.  Az alacsony forgalom általában egy-egy elszállás (le vagy fel) előtti csendet szokta mutatni, viszont ami itt történt az utóbbi hetekben, egyáltalán nem nevezhető csendnek.

És itt még fontosnak tartom leírni, hogy szerintem semmi nem garantálja, hogy azok a coinok, amiket tartunk, visszamennek még oda, ahol voltak korábban. A BTC más tészta, mert 10 éve bizonyít. De mondjuk ETH, NEO és még pár nagyon beton projekten kívül te most – hogy kicsit kijózanodtunk ebben a vérfürdőben – belevennél a többibe ott, ahol mondjuk egy hónapja tetted?

Csak akkor van értelme a HODL-nak, ha bízol a projektben és a technológiájában, abban, hogy hosszútávon sikeres lesz. Erről bővebben a kriptopénz pszichológia bejegyzésben írtam. Ha még nem tetted, olvasd el!

Korábbi fordulások

2014-2015-ben a 80%-os csökkenés szépen lassan, elnyújtva történt meg, nem ilyen földbeállós stílusban, mint ami most történik. A meredek zuhanás, szerintem ad némi optimizmusra okot. 2017. során a nagy esések után mindig meredek emelkedés kezdődött.

Például:

0202 pánik bitcoin grafikon ethereum neo ripple kriptopénz vásárlás 5
annyi szépséghibája azért van a dolognak, hogy most egy gyorsuló lefelé trendnek kellene fordulnia

Mi jöhet most

A kriptopénzek (és nem csak a profit de az ideológia miatt is) iránti érdeklődés a 40- de főleg a 30- minusz korosztályban óriási, az emberek accountjai változatlanul megvannak és a nagyhalak, legyen az Wall Street, befektetési alapok vagy egész országok, változatlanul éhesek. Főleg egy olyan, többszáz milliárd dolláros piacon, mely két hónapon belül egyszer duplázódni, egyszer meg feleződni képes.

Lehetséges forgatókönyvek:

A 200-as mozgóátlag (8700$ körül) alá történő tartós zárással jöhet egy zuhanás 80% mínuszig, 150-200 mrd $-os kriptopiaci kapitalizációig. Ez borzasztóan hangzik, de ami utána jöhet, a több hónapig tartó tökölődés, az talán még rosszabb lesz, mert minden nap azon fogunk reménykedni, hogy végre indul a menet, de nem indul.

A legjobb forgatókönyv az, BTC árfolyamot példaként véve, hogy megismétlődik a 20000 USD-s csúcsnál látott fordulás, csak fordítva. Nagy piros, vagy kanócos gyertya a végére, mondjuk mára. Aztán pár nap konszolidáció után meredek emelkedés rövid idő alatt, először 14000 környékére, majd le 10000 környékére, és a háromszögből való felfelé kitörés után új Hype ciklus meredek szakaszához érünk, ami brutál árfolyamokban nyilvánulhat meg.

Zárásként egy kis megnyugtatás twiterről:

0202 pánik bitcoin grafikon ethereum neo ripple kriptopénz vásárlás 6
kommentár nélkül (parabolictrav, twitter)

FRISSÍTÉS: 5 órával a cikk publikálása után épp nagyon erős visszapattanás zajlik, óriási forgalom mellett. A BTC árfolyam a fent mutatott 200-as mozgóátlag környkére ért vissza. RSI indikátor óráson elére a 30-at, altok között akkár 30% (NEO 90$->120$ egy óra alatt) pattanások is voltak az utóbbi 2 órában. Azért ennyire nem lesz egyszerű a trendfordítás, még ne kezdjünk ujjongani. Mindenesetre ez a V alakú pattanás kezdetnek nagyon jó jel.

Bárhogy is dönts a következő napokban, kitartást és nyugalmat hozzá! Ez vagyok én most, tarts velem, ha gondolod:

via GIPHY

Ha van ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal! 


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, legfontosabb a biztonság. A Kriptopénz tárolás bejegyzésben hasznos infókat találsz.

Brave vásárlására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről is.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees