Bitcoin tárolás Útmutató, Kriptopénz küldés, Biztonság

Bitcoin és kriptopénz tapasztalatok harmadik rész következik. Eddig írtam arról, hogy (1) Lekéstél-e már a nagy bitcoin lehetőségről? (2) Hogyan tudsz háromféleképp is kriptopénzt vásárolni bankkártyával. Most pedig jöjjön a bitcoin tárolás témaköre: a küldés folyamata és az általam javasolt tárolási opciók.

Bitcoin tárolás – “Első a biztonság!”

A kriptopénzek tárolása azért nagyon fontos téma, mert a tranzakciók nem visszafordíthatók. Ha a tárolási felülettel történik valami, a kriptóidnak annyi. Ha a weboldalt ahol vásároltál, meghekkelik vagy csak simán valamiért leállítják a működést, nem fogod tudni visszaszerezni őket.

2014. elején a világ akkori legnagyobb bitcoin tőzsédéjről, a Mt. Goxról kiderült, éveken keresztül több százezer (!) bitcoint loptak tőlük, melynek nagy része az ügyfeleiké volt.

Ezért írtam a vásárlási útmutatóban is, hogy ha egy mód van rá, helyezd őket valódi biztonságba. Nyilván függ a kriptóban tárolt pénzed mennyiségétől, de érdemes több helyen tárolni a portfóliódat a fentiek miatt. A Google Drive korában kicsit furcsa, de a legnagyobb biztonságot a privát kulcsaid hardveres, akár papír alapú tárolása jelenti “cold storage”-ban, azaz fizikailag elzárva a külvilágtól. A bitcoin alapjairól, publikus és privát kulcsokról itt olvashatsz.

A vásárlás utáni első küldés

A példa kedvéért azt fogom feltételezni, hogy a Coinbase felületén vetted meg az első bitcoinjaidat. (Tudom, hogy nem vettél többet, sőt vsz. egyet sem, de iszonyat körülményes folyamatosan bitcoin töredéket vagy kriptopénzt írni). A Bitpanda felületén is hasonló a kiküldés menete. A különöző típusú kriptopénzeid külön Accounton (felhasználói fiókon) vagy Wallet-ban (tárcában) vannak.

A megfelelő Accountra kattintva a Send (küldés) gombra kattintva tudod indítani a biztonságba helyezési folyamatot:

coinbase felhasználó bitcoin küldés
Küldés a saját Coinbase litecoin fiókomból

A Recipient (fogadó) a saját tárca címünk, ahová küldeni fogunk. Amount (összeg): érdemes a jobb oldali mező használatával a küldeni kívánt mennyiséget beállítani. A Network Fee (hálózati díj) a tranzakciós költség, amit nem tudsz megúszni. Continue (folytatás) után már csak jóvá kell hagynod a tranzakciót.

Legjobban arra kell figyelnünk, hogy milyen Recipient (fogadó) címre küldünk. A címet pedig a biztonságos tárolásra használt eszköz fogja nekünk megadni. ↓

A Bitcoin tárolás szentháromsága

Számítógépes kriptopénz tárca, telefonos tárca app és a hardveres Ledger Nano

Platformonként egy tárcát javaslok. Rajtam kívül többszázezer embernek beváltak, neked is be fognak! Kezdésként bőven elég, ha ezek közül egyet vagy többet használsz.

Exodus.io

exodus bitcoin tárolás

A számítógépünkre telepíthető Exodust az általam követett néhány YouTuber videóiban láttam működés közben. Az, hogy olyanok használják rendszeresen, akik nálam tapasztaltabbak a területen és nagyságrendekkel nagyobb vagyont tárolnak, mindenképp pozitív. Itt tudsz megnézni egy videót, amiben a faszi 51 bitcoint (=mai áron vagy 100millió Ft) tárol az Exodusán.

Az első kriptóimat jelen cikk kedvéért küldtem Exodusra és eddig nagyon elégedett vagyok. A design kifejezetten jó, elsőre átlátható, miből mennyid van. Semmi túlbonyolítás, minden funkció adja magát. A settings menüben rövid leírást is találsz a támogatott kriptókról és itt tudod ki-be kapcsolni, hogy megjelenjenek-e a portfólióban.

1101 biztonság bitcoin tárolás exodus
az Exodus kezdőképernyője

A Wallet (tárca) részen tudsz bitcoint küldeni (SEND) és fogadni (RECEIVE).

Az EXODUSON a RECEIVE gombra kattintva kapjuk meg azt a címet (Your bitcoin address – A Te Bitcoin címed), amit a Coinbase felületére másolva biztosan a megfelelő helyre fog érkezni a bitcoinunk. A másolás CTRL+C-vel, vagy a másolás gombbal történjen. Beillesztés után ellenőrizzük, hogy stimmel-e a karakterlánc, és az elejéről-végéről sem hagytunk-e le semmit.

Arra is figyelj, hogy mikor bitcoint akarsz küldeni, biztosan egy Bitcoin (BTC) tárca címét másold ki! Többször jártam már úgy, hogy ellenőrzéskor jöttem rá, rossz címet másoltam át. Mindig ellenőrizz!

Az első összeg megérkezésekor meg kell csinálnunk a biztonsági beállításokat, így az Exoduson valóban biztonságban lesznek a kriptóink. Hogy ne nyúljon ez az útmutató brutál hosszúra, mindhárom bemutatott opció beállításairól egy-egy külön leírást csinálok. Az Exodus wallet beállításairól, küldés-fogadásról és a nagyon fontos biztonsági beállításokról az Exodus útmutatóban tudhatsz meg többet.

Jaxx Blockchain Wallet – iOS és Android telefonokra

Android Jaxx verzió
Androidos Jaxx verzió

A Jaxx egyike a millió, okostelefonra letölthető kriptopénz tárcáknak. Mikor 2016. őszén elkezdtem tárca appokat használni, igyekeztem mindnek komolyan utánakeresni, fórumot, appstore vagy playstore reviewkat, felhasználói visszajelzéseket olvasni. Az a helyzet azonban, hogy minden tárcánál láttam problémás kommenteket és hozzászólásokat.

Az a klasszikus kérdés került elő, mint oly sokszor kripto témában: hogyan tudom eldönteni, mi az optimális megoldás? Aztán a véletlennek köszönhetően sikerült viszonylag hamar megválaszolni a dolgot.

2016. novemberében egy innovációs rendezvényen beszélgettem egy John Lilic nevű taggal, aki, mint kiderült, a Consensys, egy blokklánc technológia üzleti megoldásaival foglalkozó New York-i cég embere.

John Jaxx-et használt. John tárcájában ~3000 darab, akkor 7$ árú Ethereumot láttam. Ma az ETH árfolyama 300$ darabonként.

Ha neki elég jó, nekem is jó lesz.

jaxx bitcoin tárolás
A Jaxx kezelőfelülete a Litecoin tárcámban

A Jaxx egy nagyon pofás alkalmazás, teljesen egyértelmű a kezelése, ha az ember már egy kicsit is képben van kripto témában és tud angolul. Fogadás (Receive) és küldés (Send) mellett látható a fogadó QR kód és egy kis rókafej ikon is. Ez a Shapeshift: lehetőségünk van közvetlenül az appban kriptopénzt kriptopénzre váltani (például bitcoint ethereumra).

Itt a “Your current Litecoin/Bitcoin address” az a címed, amit a Coinbase “recipient” mezőjébe kell másolnod. A Jaxx 2019-ben Jaxx Liberty néven fut az alkalmazás boltokban.

Lehet bármilyen jó egy asztali megoldás vagy egy tárca alkalmazás, internethez kapcsolódnak. Ami pedig az internethez kapcsolódik, meg is hekkelhető – mondják az okosok, akik értenek is hozzá. A bitcoin tárolás legbiztonságosabb módja, a hardveres tárolás következik:

Ledger Nano S – a hardveres tárca

ledger nano bitcoin tárolás 1

A Ledger Nano a legnépszerűbb hardver tárca több okból is. Kicsi, könnyű használni, a fém tok plusz védelmet nyújt a kijelzőnek. Két gomb van rajta, ezekkel minden funkció elérhető. Nincs az eszközön wifi vagy bluetooth, USB kábellel kötjük össze a géppel, ahol egy Chrome app adja a kezelőfelületet. Tárolása a méretéből adódóan nem jelent problémát, csak el ne felejtsük hová tettük, mert lesz balhé 😀

A Ledger Nano nem olcsó, 2019 nyarán 20.000 forint az ára a hivatalos oldalon. Meg sem lep, hogy nagyjából a Bitcoin árának emelkedésével párhuzamosan emelték az áraikat. Ha hosszú időre és/vagy nagyobb összegre játszol, ez a legbiztonságosabb megoldás.

Kezeléséről, funkciókról és biztonsági beállításokról a külön Ledger Nano útmutatóban olvashatsz.

ledger nano kriptopénz tárca cryptoguru
Ledger Nano S, a biztos megoldás

Biztonságba helyeztem őket, na és most mi van?

Na most az van, hogy ha Exodust használsz, naponta megnézheted (és meg is fogod :D) a portfóliód értékének és arányainak változását. Ha Jaxx-et, kriptónként tudod nyomon követni a helyzetet. Ha pedig a Ledger-t válaszottad, érdemes jól elrejteni és csak akkor hozzányúlni, ha muszáj, vagy ha elérted a célszámaidat.

Ha szeretnéd kivenni a pénzed, a vásárlási metódust a Coinbase vagy a Bitpanda felületein visszafelé újra le tudod zongorázni, és jópár munkanappal később az eredeti számládon lesz a pénz. Az adózásról egyelőre nincsen hivatalos állásfoglalása a NAV-nak. Összegyűjtöttem a témában talált infókat a Bitcoin adózás 2018 bejegyzésbe, ahol hasznos linkeket is találsz.

Az utóbbi egy év tanulsága számomra az volt, hogy apránként, de folyamatosan lett volna érdemes építeni a portfóliót, míg egy előre meghatározott célszámot el nem értem. Javaslom neked is, hogy ne egyszerre vedd meg az összes kriptód! Nem lehet tudni ugyanis, hogy a mai 7500$ bitcoin ár nem lesz-e holnapután 5000.  Hosszú távon valószínűleg jobban jársz, ha átlagolsz.

Ha van ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal! 

Ezeket is olvasd el, ha tisztában szeretnél lenni az alapokkal!
Túl késő már bitcoinba fektetnem?
Bitcoin és kriptovaluta alapok 
Bitcoin és egyéb kritptopénzek vásárlása, saját tapasztalatok 

Kriptopénzek egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Ez nem befektetési vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért te vagy a felelős!

Facebook és YouTube:
– napi kriptopénz blog és hírek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees