Tether: az 1$-os kripto boríthatja a piacot?

A teljes igazság az, hogy egy-egy gyors híren vagy videón kívül a Tether jelenség sokáig az én fülem mellett is elúszott. A bejegyzéshez megkutattam a témát, úgyhogy megnézzük, mi a Tether, mik az érvek és ellenérvek a vele kapcsolatos félelmekre. Igyekszem a végén kísérletet tenni a Tether esetleges! beborulása esetén jelentkező pár lehetséges kimenetelt megjósolni – jobb félni, mint megijedni alapon.

A mai nap végére két para hír is jutott, az egyik ez, amiről beszélni fogunk, a másik pedig az, hogy a Facebook betiltja az összes kriptós hirdetést a platformon. Hirdetést, nem posztokat, hálistennek. Lehet pár napja ezt negatívan értékeltem volna, aztán láttam Berki Krisztiánt, amint az oldalán cloud-mining szerződéseket reklámoz…

A mai Tether hír

0130 tether probléma kriptopénz bitfinex bittrex binance altcoin bitcoin ethereum vásárlás ripple neo cryptoguru 2

Az amerikai U.S. Commodity Futures Trading Commission (CFTC)nevű szövetségi pénzügyi felügyeleti szerv berendelte a Bitfinex tőzsde és a Tether kriptopénzt kibocsátó Tether Inc. képviselőit “nem meghatározott okból”.

Az érintettek szerint ez teljesen rutin dolog és semmi gáz, a piac szerint meg nagyon is az, mivel a Tether körüli ellentmondások már jó ideje közszájon forognak. Ezeket mindjárt meg is nézzük, de előtte jöjjön végre, hogy mi is ez a kriptopénz.

FRISSÍTÉS: Másnap reggelre kiderült, hogy az eredeti Bloomberg cikk élesítéskor elfelejtett megemlíteni két fontos dolgot is:(1) az idézés december 6-án történt, se 01.30-án, sem nem előtte héten, mint ahogy másik cikkben még mindig írják. (2) Az amerikai hatóságoknak köze nincs a Hong-Kongban meg talán Panamán bejegyzett cégekhez.

Bloomberg szokás szerint kavarja a szart. (Ettől függetlenül mondjuk a Tether-ügy lehet gyanús)

A Tether értelme

Tőzsdéken történő kripto-kripto kereskedés kiegészítésére nagyon adja magát egy olyan, dollárhoz kapcsolt kriptopénz használata, amelybe egy-egy nagyobb esés elején és emelkedés végén “menekülni” lehet.

0130 tether probléma kriptopénz bitfinex bittrex binance altcoin bitcoin ethereum vásárlás ripple neo datadash cryptoguru 6

Ha nem lenne ilyen, és mondjuk az éppen 100%-ot emelkedett pozíciódból BTC-be mész, megkockáztatod, hogy a BTC esik két nap alatt 40%-ot, a profitod egy része pedig elúszott. Ezen a problémán segít a Tether, ráadásul úgy, hogy elméletileg a cég mindegy egyes forgalomban lévő Tether-hez 1 db USD-t tart lerakatban, fedezetként. A Bitfinex az egyetlen tőzsde, ahol USDT-USD váltásra is lehetőség van.

0130 tether probléma kriptopénz bitfinex bittrex binance altcoin bitcoin ethereum vásárlás ripple neo cryptoguru 3
Magukról állítják, hogy:  pont tethernyi dollárjuk van letétben, rendszeresen auditálják őket, 24/7-ben férsz doleszeidhez

Aztán azokban a cikkekben és videókban, amiket a témáról fogyasztottam, mindenhol kiemelik, hogy ezek közül mindegyikkel vannak problémák:

A félelmek

  1. Egyáltalán nincs a Tether piaci kapitalizációjának (most épp 2.2mrd $) megfelelő USD-jük lerakatban
  2. Egyáltalán nincsenek auditálva, a céggel kapcsolatban álló auditor céggel épp most “romlott meg” a viszony
  3. Egyáltalán nem férsz hozzá bármikor a Tetherjeidhez, főleg nem ha pl. egy 30millió $-os hack során ellopják őket

Mivel nincs független vizsgálat, nem lehet tudni, hogy van-e ennyi dollárjuk. Hogy ez miért fontos? Mert, ha összeszakad hirtelen a kriptopiac és te nem akarod visszaváltani semmi másra, csak dollárra  őket, akkor tudod megtenni, ha van rá fedezet. Egyébként a kutya nem fogja megvenni.

A cég által kibocsátott Tether mennyisége iszonyatos mértékben nő. Nézzük a számokat a már máskor is idézett DataDash videójának egy képe alapján, még novemberből:

0130 tether probléma kriptopénz bitfinex bittrex binance altcoin bitcoin ethereum vásárlás ripple neo datadash cryptoguru 4

Látható a meredek emelkedés. Na, ezóta a forgalomban lévő Tetherek mennyisége háromszorozódott!

Vegyük azt azért hozzá, hogy a USDT árfolyama 1$ kell, hogy legyen. Képzeljük el a helyzetet, amikor a BTC meredek emelkedésekor rengetegen úgy gondolták (és milyen jól :D), hogy 18000-nél ideje kiállni oldalra a nagy zsákkal, és megvárni míg lecsillapodnak a kedélyek vagy bezuhan az árfolyam.

Ha nagyon nagy a kereslet a USDT-re, az árfolyam törvényszerűen emelkedik, amit úgy lehet ellensúlyozni, ha új coinokkal árasztják el a piacot. Ezt az elárasztást ezen a Tether twitterboton tudod követni. Az utóbbi napokban napi 100.000.000 USD-nyi Tether jött ki.

Az én szerény véleményem az, hogy valamennyijük van lerakatban, de hogy ezt a csapkolódást lekövessék napi 100m USD utalásokkal a saját számlájukra..

Az összeesküvés-elméletek

Olvastam pár helyen, hogy az offshore botrányt okozó Panama iratok között volt egy olyan is, ami szerint a Bitfinex és a Tether Inc. alapítója ugyanaz a személy. Ebből indul a legjobb elmélet:

A Bitfinex a saját maga által levegőből kibocsátott, 0 értékű Tethert használja arra, hogy a kripto befektetők értékes coinjait felvásárolja. Aztán, ha egyszer borul a bili, a befektetők a még meglévő, 0-ra csökkent Tetherjükkel megszívták.

A másik gyakori elmélet még az, hogy a Tether arra is van, hogy a piaci kapitalizációt felfújva tartsa és ne engedje a BTC és vele az egész piac árfolyamát összezuhanni. Ha az eladási nyomás miatt kötelezően (hogy 1$ maradjon az árfolyam) kibocsátott új Tetherbe menekülnek a befektetők pl. egy Coinbase kivonás helyett, akkor (pedig most próbáltam párszor végiggondolni) az elmélet sajnos igaz is lehet.

A borulás lehetséges következményei

A legjobb eshetőség szerint a Tether egy valódi, dollárfedezettel rendelkező projekt, amely valós piaci igényt old meg.

A legrosszabb lehetőség, hogy a Tetherben ülő 2.2mrd USD eltűnik a market capből és a tulajdonosaik zsebéből is. Bukó.

LTC főnök Charlie Lee tweetje szerint például

0130 tether probléma kriptopénz bitfinex bittrex binance altcoin bitcoin ethereum vásárlás ripple neo datadash cryptoguru 5

A Tether szerinte pont olyan, mint minden más alt és nyugi. Viszont, ha kiderül, hogy nincs mögötte dollár, 0-ra fog esni az árfolyama. Nem azért fog a piac zuhanni miatta, mert bármi köze lenne a többi kriptóhoz, hanem mert az emberek az eséstől való félelmükben eladnak, ami miatt eladási hullám indul.

Ha így lesz, hol lehet az alja? N em  t u d o m. Annyit tudok, hogy valahol fordulni fog végre a napos lefelé trend. Olyan érzésem van, hogy ez az év egy brutális érzelmi hullámvasút lesz, folyamatos nyomásgyakorlással. Bírni fogjuk?

via GIPHY

Ha van kriptós ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal! 


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése.

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees