Tether: az 1$-os kripto boríthatja a piacot?

A teljes igazság az, hogy egy-egy gyors híren vagy videón kívül a Tether jelenség sokáig az én fülem mellett is elúszott. A bejegyzéshez megkutattam a témát, úgyhogy megnézzük, mi a Tether, mik az érvek és ellenérvek a vele kapcsolatos félelmekre. Igyekszem a végén kísérletet tenni a Tether esetleges! beborulása esetén jelentkező pár lehetséges kimenetelt megjósolni – jobb félni, mint megijedni alapon.

A mai nap végére két para hír is jutott, az egyik ez, amiről beszélni fogunk, a másik pedig az, hogy a Facebook betiltja az összes kriptós hirdetést a platformon. Hirdetést, nem posztokat, hálistennek. Lehet pár napja ezt negatívan értékeltem volna, aztán láttam Berki Krisztiánt, amint az oldalán cloud-mining szerződéseket reklámoz…

A mai Tether hír

0130 tether probléma kriptopénz bitfinex bittrex binance altcoin bitcoin ethereum vásárlás ripple neo cryptoguru 2

Az amerikai U.S. Commodity Futures Trading Commission (CFTC)nevű szövetségi pénzügyi felügyeleti szerv berendelte a Bitfinex tőzsde és a Tether kriptopénzt kibocsátó Tether Inc. képviselőit “nem meghatározott okból”.

Az érintettek szerint ez teljesen rutin dolog és semmi gáz, a piac szerint meg nagyon is az, mivel a Tether körüli ellentmondások már jó ideje közszájon forognak. Ezeket mindjárt meg is nézzük, de előtte jöjjön végre, hogy mi is ez a kriptopénz.

FRISSÍTÉS: Másnap reggelre kiderült, hogy az eredeti Bloomberg cikk élesítéskor elfelejtett megemlíteni két fontos dolgot is:(1) az idézés december 6-án történt, se 01.30-án, sem nem előtte héten, mint ahogy másik cikkben még mindig írják. (2) Az amerikai hatóságoknak köze nincs a Hong-Kongban meg talán Panamán bejegyzett cégekhez.

Bloomberg szokás szerint kavarja a szart. (Ettől függetlenül mondjuk a Tether-ügy lehet gyanús)

A Tether értelme

Tőzsdéken történő kripto-kripto kereskedés kiegészítésére nagyon adja magát egy olyan, dollárhoz kapcsolt kriptopénz használata, amelybe egy-egy nagyobb esés elején és emelkedés végén “menekülni” lehet.

0130 tether probléma kriptopénz bitfinex bittrex binance altcoin bitcoin ethereum vásárlás ripple neo datadash cryptoguru 6

Ha nem lenne ilyen, és mondjuk az éppen 100%-ot emelkedett pozíciódból BTC-be mész, megkockáztatod, hogy a BTC esik két nap alatt 40%-ot, a profitod egy része pedig elúszott. Ezen a problémán segít a Tether, ráadásul úgy, hogy elméletileg a cég mindegy egyes forgalomban lévő Tether-hez 1 db USD-t tart lerakatban, fedezetként. A Bitfinex az egyetlen tőzsde, ahol USDT-USD váltásra is lehetőség van.

0130 tether probléma kriptopénz bitfinex bittrex binance altcoin bitcoin ethereum vásárlás ripple neo cryptoguru 3
Magukról állítják, hogy:  pont tethernyi dollárjuk van letétben, rendszeresen auditálják őket, 24/7-ben férsz doleszeidhez

Aztán azokban a cikkekben és videókban, amiket a témáról fogyasztottam, mindenhol kiemelik, hogy ezek közül mindegyikkel vannak problémák:

A félelmek

  1. Egyáltalán nincs a Tether piaci kapitalizációjának (most épp 2.2mrd $) megfelelő USD-jük lerakatban
  2. Egyáltalán nincsenek auditálva, a céggel kapcsolatban álló auditor céggel épp most “romlott meg” a viszony
  3. Egyáltalán nem férsz hozzá bármikor a Tetherjeidhez, főleg nem ha pl. egy 30millió $-os hack során ellopják őket

Mivel nincs független vizsgálat, nem lehet tudni, hogy van-e ennyi dollárjuk. Hogy ez miért fontos? Mert, ha összeszakad hirtelen a kriptopiac és te nem akarod visszaváltani semmi másra, csak dollárra  őket, akkor tudod megtenni, ha van rá fedezet. Egyébként a kutya nem fogja megvenni.

A cég által kibocsátott Tether mennyisége iszonyatos mértékben nő. Nézzük a számokat a már máskor is idézett DataDash videójának egy képe alapján, még novemberből:

0130 tether probléma kriptopénz bitfinex bittrex binance altcoin bitcoin ethereum vásárlás ripple neo datadash cryptoguru 4

Látható a meredek emelkedés. Na, ezóta a forgalomban lévő Tetherek mennyisége háromszorozódott!

Vegyük azt azért hozzá, hogy a USDT árfolyama 1$ kell, hogy legyen. Képzeljük el a helyzetet, amikor a BTC meredek emelkedésekor rengetegen úgy gondolták (és milyen jól :D), hogy 18000-nél ideje kiállni oldalra a nagy zsákkal, és megvárni míg lecsillapodnak a kedélyek vagy bezuhan az árfolyam.

Ha nagyon nagy a kereslet a USDT-re, az árfolyam törvényszerűen emelkedik, amit úgy lehet ellensúlyozni, ha új coinokkal árasztják el a piacot. Ezt az elárasztást ezen a Tether twitterboton tudod követni. Az utóbbi napokban napi 100.000.000 USD-nyi Tether jött ki.

Az én szerény véleményem az, hogy valamennyijük van lerakatban, de hogy ezt a csapkolódást lekövessék napi 100m USD utalásokkal a saját számlájukra.. biztos nem. Miből tudnák ilyen sebességgel?

Az összeesküvés-elméletek

Olvastam pár helyen, hogy az offshore botrányt okozó Panama iratok között volt egy olyan is, ami szerint a Bitfinex és a Tether Inc. alapítója ugyanaz a személy. Ebből indul a legjobb elmélet:

A Bitfinex a saját maga által levegőből kibocsátott, 0 értékű Tethert használja arra, hogy a kripto befektetők értékes coinjait felvásárolja. Aztán, ha egyszer borul a bili, a befektetők a még meglévő, 0-ra csökkent Tetherjükkel megszívták.

A másik gyakori elmélet még az, hogy a Tether arra is van, hogy a piaci kapitalizációt felfújva tartsa és ne engedje a BTC és vele az egész piac árfolyamát összezuhanni. Ha az eladási nyomás miatt kötelezően (hogy 1$ maradjon az árfolyam) kibocsátott új Tetherbe menekülnek a befektetők pl. egy Coinbase kivonás helyett, akkor (pedig most próbáltam párszor végiggondolni) az elmélet sajnos igaz is lehet.

A borulás lehetséges következményei

A legjobb eshetőség szerint a Tether egy valódi, dollárfedezettel rendelkező projekt, amely valós piaci igényt old meg.

A legrosszabb lehetőség, hogy a Tetherben ülő 2.2mrd USD eltűnik a market capből és a tulajdonosaik zsebéből is. Bukó.

LTC főnök Charlie Lee tweetje szerint például

0130 tether probléma kriptopénz bitfinex bittrex binance altcoin bitcoin ethereum vásárlás ripple neo datadash cryptoguru 5

A Tether szerinte pont olyan, mint minden más alt és nyugi. Viszont, ha kiderül, hogy nincs mögötte dollár, 0-ra fog esni az árfolyama. Nem azért fog a piac zuhanni miatta, mert bármi köze lenne a többi kriptóhoz, hanem mert az emberek az eséstől való félelmükben eladnak, ami miatt eladási hullám indul.

Ha így lesz, hol lehet az alja? N em  t u d o m. Annyit tudok, hogy valahol fordulni fog végre a napos lefelé trend. Olyan érzésem van, hogy ez az év egy brutális érzelmi hullámvasút lesz, folyamatos nyomásgyakorlással. Bírni fogjuk?

via GIPHY

Szerinted borul a Tether? Ha igen, okozhat a mostaninál nagyobb zuhanást a piacon? Beszéljük meg kommentben vagy a Facebook posztnál!


Ez NEM befektetési vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős!

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül itt.

Kriptopénzek egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees

Ha hasznos volt a tartalom, ezeken a címeken tudsz támogatni (pandaóvodát nyitok az összegyűlt összegből):
ETH: 0xa2F29d64b251dDDa32e4cB0131dB2988a280F593
LTC: LQh85ShVDG3cMwpdz2Sek4BwKSStPPSxko