0129 neo vásárlás ethereum litecoin bitcoin vásárlás ripple vásárlás neo smart contract okos szerződés smart economy okos gazdaság gas neon wallet cryptoguru

NEO – mit tud és lesz-e akkora, mint az Ethereum?

A “kínai Ethereumként” is emlegetett Neo 2018. elejére begyújtotta a rakétákat, elképesztő hírdömping van fejlesztésekről, új ICO-król, fejlesztői versenyekről és partnerségi kapcsolatokról. Az már csak hab a tortán, hogy az utóbbi egy hónapban 150%-kal emelkedett a coin árfolyama.

Annyi minden történik az ökoszisztémában, hogy úgy gondoltam, leveszem a válladról az előről kezdés terhét és összegyűjtöm a számomra legérdekesebb és legizgalmasabb kérdéseket egy sorozatba. Forrásokat minden rész alján találsz. Jelen bejegyzés az 1. rész.

Neo Útmutató Sorozat

ahogy készülnek az új részek, rakom be a linkeket

Kezdjük is!

Mi az a NEO?

Nagyon sokáig nekem annyi jött át, hogy egy Ethereumhoz hasonló, decentralizált appok (dApp) és ICO-k kibocsátására alkalmas platformot csinálnak, csak Kínára. Aztán kiderült, hogy ennél azért jóval árnyaltabb a helyzet.

0129 neo vásárlás ethereum litecoin bitcoin vásárlás ripple vásárlás neo smart contract okos szerződés smart economy okos gazdaság gas neon wallet cryptoguru 3

A Neo egy kínai blockchain – blokklánc projekt Shanghaiból, amely blockchain technológiát és digitális személyazonosságot használ vagyontárgyak digitalizálására, és okos szerződésekkel automatizálja azok kezelését az elosztott (decentralizált) hálózaton. Ezt nevezik ők okos gazdaságnak, amely kialakításában meghatározó szerepet akarnak játszani.

Kezd érdekes lenni, ugye? A Neo nem egyetlen kriptopénz, hanem egy egész ökoszisztéma.

Pontosan egy évvel ezelőtt egy darab coin (akkor még AntShares) 0.14$-t ért, ma pedig 160$ körül jár az árfolyam. Adja magát a kérdés, hogy van-e még innen feljebb, úgyhogy vegyük át egyenként, mit ígér a kínai Ethereum, és mi valósul már most meg belőle.

Smart Economy – okos gazdaság

Digitalizált személyazonosság és vagyontárgyak

Az új, okos gazdaságban minden fizikai tárgy digitalizált változata (leírása, tulajdonságai, tulajdonviszonyai, előélete, stb.) a blokkláncra kerül. A tulajdonunkat innentől a blokklánc megmásíthatatlansága védi és igazolja.

Az identity, mint személyazonosság azért nem stimmel itt teljesen, mint fordítás, mert az egy dolog, hogy egy idő után mindannyiunk adatai blokkláncra kerülnek, de a digitalizált dolgok adatait max. digitális identitásnak vagy digitális adatlapnak lehetne nevezni.

Megvennéd a Mona Lisa 0.00000001%-át? Mennyit érne egy tárgy, ha többmillióan akarnák birtokolni?

Lakás, kocsi, lefoglalt nyaralás, tulajdonrész egy cégben, egy raklapnyi, Vietnamból érkező rizsliszt, mind kaphat egy saját rekordot – egy adatlapot a blockchainen, amely eladható lesz, kereskedni lehet vele. Tulajdonunk a saját, privát láncunkhoz rendelődik.

Nincs több b*szakodás tonnányi aláírandóval, elkeveredő papírokkal, hivatalokkal, megbízhatatlan emberekkel. Itt lenne hát a kánaán?

0129 neo vásárlás ethereum litecoin bitcoin vásárlás ripple vásárlás neo smart contract okos szerződés smart economy okos gazdaság gas neon wallet cryptoguru 4
Utoljára a Facebook ICO-val kapcsolatban riogattam az 1984-gyel 😀

Az van, hogy a NEO ökoszisztéma mindezt a kínai szabályozásnak megfelelően (remélem inkább arra hatással…) fejleszti és van vele egy óriási para: Nagy Testvér mindent láthat, ha hagyják neki.

Okos szerződések

0129 neo vásárlás ethereum litecoin bitcoin vásárlás ripple vásárlás neo smart contract okos szerződés smart economy okos gazdaság gas neon wallet cryptoguru 2
750$ a belépő a holnap kezdődő fejlesztői konferenciájukra

Az okos gazdaság az okos szerződésekre alapul. Minden, ami digitalizálásra került, ilyen automatikus szerződéseken keresztül kezelhető, adható és vehető.

Előre meghatározott feltételek teljesülése esetén a szerződés végrehajtódik és létrejön egy tranzakció, ami által a szerződésben lévő dolog vagy dolgok adatai az előre meghatározott formában módosulnak a blockchainen.

Például: a BKK automata által eléd lökött QR kód egy okos szerződés címe. Ha leolvasod a kódot és megnyomod a Send gombot, a kriptopénz megérkezésekor azonnal teljesül a szerződés és saját blockchainedre új bérlet adatlap kerül. Ezt aztán belépéskor telefonról, csipről? automatikusan olvassa a kapu.

Biztos vagyok benne, hogy olyanok is olvassák ezt, akik sokkal jobban értenek ehhez, mint én. Nagyon szívesen fogadom a kritikát is, meg a kiegészítést is, igyekszem jobban felfogni a dolgot és javítani a bejegyzést, ha valami nem stimmel 😀

GAS, a rendszer hajtóanyaga

0129 neo vásárlás ethereum litecoin bitcoin vásárlás ripple vásárlás neo smart contract okos szerződés smart economy okos gazdaság gas staking neon wallet cryptoguru 5

A rendszert úgy tervezték, hogy a NEO valójában nem tranzakciókra, küldözgetésre van, hanem részesedést szimbolizál a “cégben”.

Ezért van az, hogy pl. a Neon Wallet-ban tárolva folyamatosan csorog ennek a részesedésnek megfelelő GAS, a hálózati műveletek összes költségének ránk eső arányában. Bővebben a sorozat következő bejegyzésében.

A GAS pedig egy magában is adható-vehető kriptopénz. Itt szokott feljönni az a kérdés, hogy az összegyűlő GAS átváltható-e NEO-ra, hogy egyre több GAS jöjjön. Át, csak nem biztos, hogy megéri. A mai helyzet szerint 1 db NEO 1 év alatt 0.1 GAS-t termel. Itt egy kalkulátor, próbálgasd a számokat!

0129 neo vásárlás ethereum litecoin bitcoin vásárlás ripple vásárlás neo smart contract okos szerződés smart economy okos gazdaság gas staking neon wallet cryptoguru 6
neotogas.com kalkulátora

Bányászható-e a NEO?

Nem.

Bitcoinban a bányászat a hálózati tranzakciók verifikációjára szolgál. A hálózat biztosításáért cserébe a bányászok jutalmat kapnak, ami mozgásban tartja az egész rendszert. 2018. elején még az Ethereum is ezt a “Proof of Work” protokolt használja, amiről fokozatosan átállnak egy hibrid, majd egy, a Neoéhoz hasonló, “Proof of Stake” – POS protokolra.

0129 neo vásárlás ethereum litecoin bitcoin vásárlás ripple vásárlás neo smart contract okos szerződés smart economy okos gazdaság gas neon wallet cryptoguru 4
A “bizánci tábornokok problémáját” (bővebben itt) oldja meg a NEO protokollja

Kínai barátaink a POS egy módosított változatát, a Delegated Byzantine Fault Tolerance protokollt használják. Meg sem kísérlem sem lefordítani, sem mélységében elmagyarázni (mert nem tudom :c). A lényeg annyi, hogy a demokráciákban lévő törvényhozáshoz hasonlóan vannak választott képviselők – bookkeeper – “könyvelő” csomópontok a hálózaton, akik a tranzakciókat validálják.

Emiatt lehet jelenleg 100-szor gyorsabb és sokkal skálázhatóbb, mint az Ethereum. Hátrányok is vannak szépen, úgyhogy erről bővebben majd a (3.) részben.

“Ethereum gyilkos”

Sokszor olvastam, hogy a NEO az “Ethereum killer”, ami majd leveri a jelenleg második, ICO platformként végletekig beágyazott kripto projektet, mint vak a poharat. Ebben egyáltalán nem vagyok biztos, főleg azért nem, mert ez nem a Hegylakó, megférnek párhuzamosan is. A kínai Alibaba nagyobb forgalmat bonyolít, mint az Amazon és az eBay együtt, mégsem temetjük az Amazont, sőt.

A Neo a kínai szabályoknak való megfelelésre és az kibontakozó, digitális gazdaság kiszolgálására megy rá. A nagy “vetélytárs” pedig marad Nyugaton a decentralizált appok, okos szerződések és kriptoprojektek egyre gyorsabbá és nagyobbá váló, folyamatosan fejlődő kibocsátó platformja.

Lehet-e akkora, mint most az Ethereum? Gond nélkül lehet 1000$ vagy több is. A NEO lavina elindult, az új ICO projektek ömlenek, kedvező kínai hangulatra és a 2017-eshez hasonló befektetői őrületre van “csupán” szükség.

Vásárlás, küldés, tárolás, osztalék

A következő részben részletekbe menően kifejtem a kérdést. Ha nagyon nem szeretsz olvasni, röviden annyit leírok, hogy vásárlásra Binance-t ajánlom Litecoin vagy Eth beküldésével, tárolásra Ledger Nano-t és/vagy Neon Walletet. A NEO-id után járó GAS-t a Neon asztali walletben tudod elkérni, akár úgy is, hogy Ledgert használsz.

(2)  Neo vásárlás, tárolás és a GAS “osztalék”

via GIPHY

Források: fő forrás, többi: 2 3 4 5 6 7 8

Ha van kriptós ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal! 


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése.

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees