bitcoin alapok vásárlás cryptoguru

Mi az a bitcoin? Mi adja az értékét? Bitcoin alapok

A bitcoin sokak számára egy misztikus, érthetetlen dolog, hisz a magyar médiában legtöbbször csak egy-egy botrány, vagy komolyabb áremelkedés esetén hallani róla. A bitcoin és a kriptopénzek azonban nagyon is komolyak és valóságosak. Amellett, hogy a legtöbbünk befektetésként tekint rájuk, a világot alapjaiban megrengetni képes  technológiai és pénzügyi forradalmat is hozhatnak.

A bitcoin

A világ legismertebb és az egyik első (2009) kriptopénze.

Eredetileg egy digitális fizetőeszköz, amelyet elektronikusan hoznak létre és elektronikusan tárolnak.

Mára egyre inkább értéktároló, amelyet sokan választanak az arany mellett vagy helyett.

Decentralizált, kibocsátása nincs kormányhoz, bankhoz vagy központi szerver(ekhez) kötve.

A világon összesen 21 millió darab bitcoin (BTC) fog létezni. 1 bitcoin azonban 100millió részre osztható → 1 satoshi = 0.00000001 BTC

Előállítása csak “bányászattal”,  lehetséges. A bejegyzés írásáig 16.67 millió darab bitcoint bányásztak már ki.

A bányászat nem más, mint a hálózat tranzakcióinak validációja erre alkalmas, erőgép számítógépekkel.

A bányászattal foglalkozók számítási kapacitást, időt és áramfogyasztást “adnak”.

Cserébe a bitcoin szabályrendszere (protokoll) szerint meghatározott mennyiségű bitcoint kapnak a hozzájárulásukért. Te is csatlakozhatsz, ha akarsz.

Minél többen foglalkoznak bányászattal, annál “nehezebbé”, időigényesebbé válik, tehát az egységnyi idő alatt begyűjthető jutalom csökken.

bitcoin érteke bányászat cryptoguru 2
Ipari méretű bitcoin “bánya” Észak-Amerikában

A bitcoin értéke

A bitcoin értéke több dolog függvénye, de számomra az utóbbi 1+ évben kiderült, a bitcoint tulajdonló és azzal kereskedő emberek hite az, ami folyamatosan újabb magasságokba repíti az árfolyamot. 2017. november elejére a bitcoinnál rengeteg jobb és olcsóbb kriptovaluta van fizetésre vagy gyors értéktranszferre, mégis a bitcoin, a “digitális arany” az, amelyik az összes többit húzza maga után.

Biztonságos

Rendesen eltárolt bitcoinjaidat senki nem tudja ellopni vagy meghekkelni. Nem tudja a bank visszatartani a felvételét vagy pénzt szedni azért, hogy hozzájuk férj. Csak Te vagy és a technológia.

Értéktároló

Online beszerezhető, offline tárolható. A hagyományos pénzzel ellentétben nem inflálódik. A véges készlet miatt folyamatos áremelkedésre számíthatunk. Egyes befektetők, pl. Mark Cuban már megtakarításaink 10-15%-ának bitcoinban való tárolását javasolják. Azért csak ennyit, mert szerintük ez a legrizikósabb befektetések egyike.

Könnyen mozgatható

Az e-tárcádból egy másik címre néhány másodperc alatt el tudod indítani a tranzakciót. Nincs az az országhatár vagy hatóság, ami megállítja a küldést, ha egyszer megnyomtad a gombot.

Visszafordíthatatlan

Ha elküldted, nincs visszaút. Ha rossz helyre küldted, a pénzednek annyi. Ha elhagyod a tárolódat (e-tárcád, Ledger-ed) és nem mentetted le a helyreállító szóláncot, a pénzednek annyi.

Névtelen, mégis átlátható

A bitcoin alapja blokklánc, az órási főkönyv, ami minden tranzakciót lineárisan tárol. A publikus címed (és a hozzá tartozó bitcoin mennyiség) tehát ugyan látható lehet, de ebből még nem tudja senki, hogy kihez tartozik az adott cím.

Decentralizált 

Nincsen felügyeleti szerv, nincsen központi szerver, amit meghekkelhető vagy leállítható lenne. A hálózatot a bányászattal foglalkozó számítógépek alkotják és működtetik, jutalomért cserébe. A bitcoint teljesen megállítani már csak a világot működtető internet leállításával lehetne.

A korán kapcsolóknak brutálisan jövedelmező lehet

Ha elhisszük, hogy az intézményi befektetők megjelenésével, a popkulturális utalásokkal és a média egyre gyakoribb bitcoin híreivel mainstream szakaszba lépnek a kriptopénzek, akkor a 2017-es menetelés valószínű, hogy csak a kezdet volt. Itt írtam arról, hogy szerintem lekéstél-e már róla.

bitcoin értéke árfolyam cryptoguru
2017 első felének legjobb befektetései

A személyes véleményem az, hogy 2017 végén a bitcoin azért ennyire vonzó a “nagyoknak” is, mert – ahogy a fenti kép is mutatja – írtózatos pénzeket lehet rajta keresni, főleg, ha valaki mer folyamatosan venni-eladni. (Én nem merek.)

Napon belül 5-10% sem ritka bitcoinban, november 29-én a két szélsőérték között például 3000 USD volt. Bálnának azokat a befektetőket vagy csoportokat hívják, akik komolyabb mennyiségű bitcoinon ülnek, akár annyin, hogy eladásaikkal vagy vásárlásaikkal megmozgassák a teljes piacot. És mozgatják is.

A többi kriptovaluta (altcoin) értéke és értéknövekedése

Megint egy saját véleményt írok le: néhány nagyon szakosodott kriptopénz kivételével a legtöbbet azért vásároljuk, mert %-osan nagyobb megtérülésre számítunk, mint a bitcoin esetében. Mivel az altcoinok 95-99%-a néhány éven belül 0-t fog érni, a legtöbben rövid ideig tartunk egy-egy altcoint, hogy egy nagyobb emelkedés után jobb helyet keressünk nekik.

Vannak olyan “nagyok”, mint az Ethereum, Litecoin és Dash, amik már olyan régen vannak a piacon, hogy megbízható hosszú távú befektetésnek számíthatnak. Pont ez a “hátrányuk” is. Olyan sok pénz van már bennük, hogy ahhoz, hogy akár egy 100% áremelkedést elérjenek, rengeteg új vásárlóra van szükség. Egy kisebb, néhány millió dollár kapitalizációjú kriptopénz viszont többezer százalékot is erősödhet, mire a nagyok közelébe ér.

via GIPHY

Ha van ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal! 


Ez nem befektetési vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. 

Ezeket is olvasd el, ha tisztában szeretnél lenni az alapokkal!
Túl késő már bitcoinba fektetnem?
Bitcoin és egy kriptopénzek vásárlása, személyes tapasztaltok 
Bitcoin biztonságos tárolása, küldése
Altcoinok vásárlása, kereskedés

Facebook és YouTube:
– napi kriptopénz blog és hírek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees