0108 crash bitcoin korea coinmarketcap ripple vásárlás ota stellar binance kriptopénz tőzsde altcoin vásárlás cryptoguru 6

A Coinmarketcap hatása, Kína leállítja a BTC bányákat

Az kriptopiac kapitalizációjának utóbbi egy hétben látott 35%-os emelkedése után ma a még edzettebbek számára is szokatlan hevességű zuhanás kezdődött. Amellett, hogy már nagyon érett egy kis korrekció, két komolyabb hírt találtam: a Coinmarketcap szó nélkül kivette a koreai tőzsdéket a listázott átlagárakból, illetve Kína lassan elkezdi a Bitcoin bányák elüldözését az országból.

Nézzük egy kicsit bővebben, mindkét témáról érdemes beszélni.

A Coinmarketcap húzása

Ha eddig nem tudtuk volna, most kiderült, hogy a világ majd’ összes, kriptopénzekkel foglalkozó embere 0-24-ben a coinmarketcapet frissítgeti. Egy huszáros mozdulattal a platform által megjelenített átlagok (az árak) számításából kikerültek a koreai tőzsdék.

Hogy ez miért olyan nagy szám? Ezért:

Ethereum árfolyamkülönbség a nagy tőzsdéken 01.08-án este

Nem állítom, hogy a mostani, 100+ milliárd dolláros esés csak az oldal húzásának köszönhető, de a pánik elindításában biztosan óriási szerepe volt, hiszen egyik pillanatról a másikra sokaknak úgy tűnhetett, épp derekas esés van, és jobb lenne profitot realizálni. Aztán a klasszikus hógolyó effektus miatt 8 óra alatt leszaladt 2000$ például a BTC árfolyamból és néhány kivétellel minden vastag pirosba fordult.

A Ripple árfolyama pl egy ilyet produkált:

Ripple 4 órás grafikon 01.08. este (tradingview)

1.9$-os tökéletes, korábbi kitörési szinten aztán a benn lévő orderek és az új vásárlók visszalőtték az árfolyamot 2.5$ körülre.

A redditen elég nagy felzúdulás van a coinmarketcap etikátlan húzása miatt, sőt azt is pedzegetik, hogy itt bizony direkt b*sztak ki a piaccal azért, hogy alacsonyabb szinteken be tudjanak vásárolni.

A kínai bányák esete

Kínában az olcsó munkaerőre, a még olcsóbb energiára és ez eddigi viszonylagos nyugalomra települve gombamód szaporodtak az utóbbi években a kriptobányák, amelyek nem csak Bitcoint, de sokszor mindent bányásztak, ami épp jövedelmező.

Az, hogy a világ legnagyobb bányái és a Bitcoin hálózat számítási kapacitásának nagy része (80%, más forrás szerint 2/3) Kínában található, az egyik legnagyobb bizonytalansági faktorok közé tartozott a BTC jövőjével kapcsolatban. Az eloszlásról, szereplőkről és jelentőségükről itt olvashatsz egy nagyon érdekes angol nyelvű cikket. Érdemes megnézni.

0108 crash bitcoin korea coinmarketcap ripple vásárlás ota stellar binance kriptopénz tőzsde altcoin vásárlás cryptoguru 3
Bitmain bányatelep Nyugat-Kínában

A mostani hír szerint az állam fokozatos bányazárásra készül. A kikerült dokumentumot bemutató egyik cikk szerint a nyugati Xingjiang tartomány fogja fokozatosan leállítani a bányákat, de se arról nincs hír, hogy ez országos lenne, se az nem 100%, hogy egyáltalán valódi a dolog.

Sokak szerint ez a fejlemény kifejezetten jó, hiszen így megszűnhet a hálózat kínai kitettsége. A cikk szerint azonban a nagyfiúk (Bitmain és tsai) már elkezdtek pakolni és mennek Szingapúrba, Kanadába, USA-ba és Izlandra. Egyébként eddig minden ilyen pletyka igaznak bizonyult az országból:

A korábbi kínai FUD

Szeptemberben komoly pánikot okozott, hogy az állam leállítja az összes kriptotőzsdét az országban, egészen annyira, hogy 40%-ot csökkent az árfolyam két hét alatt. Aztán kiderült, hogy semmi gond, mert a kínaiak továbbra is kereskedtek: egyszerűen elkezdtek japán vagy dél-koreai tőzsdéket használni.

Folyamatos emelkedés következett két hónapon keresztül 3000$-ról 8000$ körülig.

Most mi történhet az árfolyamokkal?

Remélem ugyanaz, mint a legutóbbi Kína-para után. Egyelőre még a BTC árfolyamot veszem alapul a teljes piacról való spekulációhoz. Igyekszem ezen majd dolgozni 😀

Tehát, két eshetőséggel számolok:

0108 crash bitcoin korea coinmarketcap ripple vásárlás ota stellar binance kriptopénz tőzsde altcoin vásárlás cryptoguru 4
#1 lehetőség: A meglévő parabolikus trendből nem törtünk ki, csak visszateszteltük a sáv alját

Nem ragozom túl, sokak szerint marad a parabolikus trend felfelé az eddigi emelkedéseknek megfelelően egy-két hónapon belül 28-33ezer USD is lehet egy BTC, ha maradunk trendben.

Ha ez történik, elképzelhető, hogy a 2017-ben sokszor látottaknak megfelelően az altokból kiáramlik a pénz, hogy táplálja a BTC menetet. De hogy őszinte legyek, az utóbbi egy hónap alapján nekem már úgy tűnik, itt akár párhuzamosan mehetnek az altok is, ha ilyen iszonyatos ütemben ömlik a pénz a piacra.

0108 crash bitcoin korea coinmarketcap ripple vásárlás ota stellar binance kriptopénz tőzsde altcoin vásárlás cryptoguru 5
#2 Lenéz az árfolyam a 100 napos mozgóátlaghoz és a korábbi aljhoz 11000-re

A 100 napos mozgóátlag már 11000$ fölött található, együtt a korábbi, 43%-os csökkenés legalacsonyabb pontjával. Sokak szerint akár 8000 környékére is visszahúzódhat a BTC, szerintem meg ezt a dupla szintet még GROND sem töri át. (kopp kopp)

Ha ez a verzió valósul meg, az altcoinok se hiszem, hogy menni fognak, esetleg néhány közülük – mint ma az Ethereum – tartani fogja magát. Az, hogy nem együtt mozog minden, véleményem szerint egy nagyon egészséges fejlődési fázis elérését jelenti a piacon.

Ha van ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal! 


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, legfontosabb a biztonság. A Kriptopénz tárolás bejegyzésben hasznos infókat találsz.

Brave vásárlására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről is.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees