0105 facebook kriptopénzek mark zuckerberg kriptovaluták wechat nem cryptoguru 2

Facebook kriptopénzekkel? – Zuckerberg újévi kihívása

A Facebook vezérigazgatója újévi posztjában a decentralizáció fontosságáról és a kriptográfia/kriptopénzek platformon való felhasználhatóságáról írt. Óriási jelentőségű hír, amely felveti a 2 milliárd Facebook user kriptopénz használóvá válásának lehetőségét. Ha meglesz a funkció, garantálom, hogy használni is fogjuk!

Vártam a bejegyzéssel, hogy lássam mások hogyan értékelik a hírt, de csak bejelentésről láttam cikkeket. Menjünk egy kicsit mélyebbre és spekuláljunk, azt tudom, hogy Ti is szeretitek.

Mark Zuckerberg újévi Facebook posztja

0105 facebook kriptopénzek mark zuckerberg kriptovaluták wechat nem cryptoguru 4

Érdemes elolvasni az eredeti posztot, amelyben fejtegeti a korábbi évek kihívásait és az idei év problémáit, mint a megosztottság, a gyűlölet terjedése. Az évben az lesz a fő célkitűzése, hogy ezen változtassanak.

Aztán rátér a lényegre, a centralizáció vs decentralizáció témájára. Azért kezdett ő és sokan mások is, technológiával foglalkozni, mert az a hatalmat az emberek kezébe adhatja a kormányok helyett. Sokak szerint azonban ez nem valósul meg, sőt, a tech valójában mindennél jobban központosítja a hatalmat.

Azt írja Zuckerberg, hogy pont ezen trend ellen tesz (a titkosítás és) a kriptopénzek térnyerése. Az év során mélységekbe menően fog foglalkozni a pozitívumaikkal és negatívumaikkal, és azzal, hogyan tudnák legjobban használni őket a szolgáltatásaikban (!!!). Megmondom én, hogyan:

A nagy vetélytárs: WeChat

0105 facebook kriptopénzek mark zuckerberg kriptovaluták wechat nem cryptoguru 3
Elindult a WeChat NEM integrációja

Úgy, ahogy a WeChat.

1 millárd napi felhasználója van, mégis lehet, hogy még a büdös életben nem hallottál róla. A megoldás kulcsa Kína. Kínában máshogy mennek a dolgok. Minden népszerű nyugati internetes megoldásra megvan a saját megoldásuk.

YouTube helyett YouKu, Gmail helyett QQ, Amazon helyett TaoBao (Alibaba), Facebook vagy inkább Messenger helyett pedig WeChat. Ezek nem alternatívák, Kínában ezeket használják és kampó. A YouTube blokkolva van, Facebook, Messenger szintén rommá van blokkolva.

2014-ben éltem fél évet Kínában, és láttam azt az irdatlan erőt, amivel ezek a cégek rendelkeznek, és azt az irdatlan vásárlóerőt, amivel a kínai középosztály rendelkezik. Minden egyes nap rendelt valamelyik munkatársam valami szir-szart TaoBaoról, egyrészt mert pofátlanul olcsó, másrészt mert ott a telefon a kezében és három másodpercébe telt.

0105 facebook kriptopénzek mark zuckerberg kriptovaluták wechat nem cryptoguru 5
Nanjing, Kína, a nememlékszem milyen High Tech Zone.

És bizony már 2014-ben WeChaten küldözgettek egymásnak pénzt. Akkor még nem kriptót, csak simán az állami pénzt, az RMB-t.

Decemberi hír volt, hogy elindul a WeChat NEM integrációja, aminek hatására azóta nagyjából duplájára emelkedett a kriptopénz árfolyama. WeChat kooperációval kapcsolatban olvastam pletykákat Wabi-ról is. A WeChat nem csak csevegőprogram. Ismerkedésre, vásárlásra (Chatbotok minden mennyiségben) is használják. És mindre fogják tudni használni a kriptóikat is.

A Facebook lépéskényszere

Miután kicsit végiggondoltam Zuckerberg kiírását, arra jutottam, hogy rájöhettek az utóbbi évben arra, hogy elszaladt mellettük a világ, legalábbis ezen a területen. A WeChat már fele annyi felhasználóval rendelkezik, mint ők, terjeszkednek az egész világon, és már most képesek “pénzügyi” szolgáltatást nyújtani Afrika vagy Ázsia elmaradottabb részein azok számára, akik pl. a bankoknak kockázatot jelentenek.

0105 facebook wechat nem bitcoin litecoin ripple mark zuckerberg cryptoguru 2
Facebook Aquila drón. Ilyennel fogja (vagy már szórja?) a cég az internetet Afrikában. Felzárkózó országokban sokaknak a közösségi hálózat maga az internet.

Ebből látható, hogy itt sokkal többre megy a játék, mint arra, hogy lehet-e kriptoban fizetni egy Facebook játékban. Azzal, hogy a Facebook lépéskényszerbe került, valójában az Amazon és talán a Google is így járt:

Potenciális hatások az életünkre

Ha a Facebook rohamtempóban elkezd kriptopénzt (vagy többet) tesztelni a felületein, több meglévő funkciót is tud optimalizálni vele. A gondolatkísérlet kedvéért itt eltekintek az adózási problémáktól, ami vsz. az egésznek a legnagyobb akadálya lesz eleinte.

A céges reklámokért való fizetés, felhasználók egymás közötti pénzküldése és a játékokban való fizetés adják magukat.

De el tudom képzelni, hogy akár közvetlenül a Facebookon (!) lehessen fizetni termékekért a reklámokra vagy Marketplace termékekre kattintva (hello Amazon), hogy tartalomgyártók mikrodonációkat tudjanak fogadni vagy az általuk generált forgalom okán automatikus jóváírásban részesüljenek (hello YouTube és hello Steemit, hello online újságok).

Innen már csak egy lépés, hogy közvetlenül a Messengerben lehessen a WeChathez hasonlóan MINDENT megvenni.

0105 facebook wechat nem bitcoin litecoin ripple mark zuckerberg cryptoguru 1
Háttérben a Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg, az 1984 című filmből

Nem veszem be a dumát, ez nem decentralizáció, ez brutális centralizáció.

Emiatt gondolom, hogy hamarosan nagy box lesz a nagyfiúk között, akik talán a kormányok torkán is lenyomják a kriptopénz forradalmat. Időről-időre beleszaladok ilyen sarkos mondatokba (bocs), de lehet, hogy így kezdődik a pénz felügyeletének elvétele a nemzetállami jegybankoktól? :O

Hatás az árfolyamokra

Ha a Facebook 2018-ban egy már meglévő kriptopénzt választ fizetési megoldásul, az egyértelműen a legbrutálisabb emelkedést fogja produkálni, amit eddig láttunk. Ha választanak, olyat kell választaniuk, ami kellően nagy kapitalizációval rendelkezik ahhoz, hogy a nagy roham után beálljon (egy nagyon magas) szintre.

Még azt is el tudnám képzeni, hogy a Bitcoin legyen az, ha megoldódtak (Lightning Network vagy más megoldással) a problémák a sebességgel és a tranzakciós költségekkel. 2 milliárd felhasználó esetében máris nem elrugaszkodott a százazer vagy egymillió dolláros darabonkénti ár.

És ha saját kriptopénzt csinálnak?

Ha lesz egy FacebookCoin ICO, arra még az öreganyám is be fog fizetni. Ha lesz az oldalnak olyan, kriptopénzre támaszkodó funkciója, mellyel egyszerűsödik az élet, az emberek minden nap használni fogják. Ezzel a Facebook a semmiből teremtheti meg a világ legnagyobb bizniszét magának. 

Ez akkora dolog lehet, mint a USA Dollárja. És nem egy ország állítja ki, hanem egy innovatív gigavállalat.

via GIPHY

Ha van ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal! 


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, legfontosabb a biztonság. A Kriptopénz tárolás bejegyzésben hasznos infókat találsz.

Brave vásárlására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről is.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees