bitcoin vásárlás bittrex ethereum litecoin kriptopénz kriptovaluta cryptoguru

Itt a kriptók tömegkorszaka? Coinbase, Bittrex problémái

Az utóbbi egy hétben több, mint 50%-kal emelkedett a kriptopénzek piacának kapitalizációja. Ma reggelre 24 óra alatt 60 milliárd USD új tőke ömlött a piacra, ami több, mint 10%-os ugrás egyetlen nap alatt. A bejegyzés második felében átnézzük a Coinbase, Bittrex és társaik problémáinak okát és találgatunk egy keveset a jövőre nézve.

A tömegek és a “Wall Street” színre lépnek

A nagyhalak

1217 cme futures bittrex litecoin bitcoin ethereum vásárlás kriptopénz kriptovaluta cryptoguru2

A december 10-ei és december 18-ai határidős termékek indulásával a chicagói tőzsdéken a kriptopénzek beléptek a pénzügyi mainstreambe. Olyan befektetők, akik eddig túl kockázatosnak vagy szabályozatlannak találták a Bitcoint, tudnak a számukra ismerős felületeken és szabályok szerint foglalkozni vele.

Sokan számítottak arra, hogy a CBOE Bitcoin Futures indulásakor dec. 11-ére a BTC árfolyama be fog zuhanni,  mert a “Wall Street ki akarja nyírni a Bitcoint”. A valóság aztán az lett, hogy a kerekeskedés első napján 2000 doleszt emelkedett az árfolyam és azok, akik a BTC zuhanására fogadtak, nagyon csúnyán megégették magukat.

Közvetlen hatásuk az árra

Az általam olvasott cikkek és az alapján, amit magamnak leszűrtem az utóbbi napok eseményeből, azt látom, hogy a befektetői bizalmat és nyugit hozott a nagyfiúk szabályozott formában történő megjelenése. Azt mutatja százezreknek és millióknak, hogy ez egy hosszútávú dolog. Egy olyan volumenű forradalom indulhatott útjára, mint anno az internet volt.

Félreértés azért ne essék, biztos vagyok benne, hogy az újonnan érkezők nagy része csak az emelkedés és a nagy számok miatt van itt, rohadtul nem érdekli őket a tech. Ezzel annyi a para, hogy egy zuhanás esetén pánikolni fognak és megpróbálnak kilépni, ami az utóbbi hetek tapasztalatai alapján nem biztos hogy sikerülni fog:

Coinbase, Bittrex és társaik problémái

Az elmúlt egy hónap magasan a legbrutálisabb, amit az utóbbi egy évben láttam. Az újabb és újabb Bitcoin csúcsoknak – a mi szempontunkból legalábbis – az az előnye, hogy a lufi miatti nagy rimánkodás közepette azért a világ minden fontos médiája beszámol az “őrületről”. Aztán ez ahelyett, hogy eltántorítaná a tömegeket, inkább felkelti az érdeklődésüket.

Amiből az lesz, hogy az amerikai Coinbase  felületén december közepére napi (!) százezer új felhasználó regisztrál. És küld pénzt. És ír a supportnak.  A Coinbase az utóbbi hónapban minden egyes alkalommal elérhetetlenné vált, mikor a BTC komolyabb emelkedésbe kezdett.

Aztán a gondolom a rengeteg panaszra válaszul egy hete a következő levelet küldték szét a usereknek:

1212 coinbase bittrex litecoin bitcoin ethereum vásárlás kriptopénz kriptovaluta cryptoguru
Több, mint hatszorozták Vevőszolgálat állományát, elindították a telefonos supportot, mára pedig 40x annyi tranzakciót tudnak kezelni adott idő alatt, mint szeptemberben.

Nagyon szimpatikus, hogy kommunikálnak és próbálkoznak, de a levél utáni napokban ugyanúgy megdöglött az oldal, mint az előtte lévő hetekben 😀 Nem tudnak olyan ütemben bővülni, amilyenben az új felhasználók érkeznek.

A Bittrex megoldása

A Bittrex nem szarozott, konkrétan letiltotta az új felhasználók regisztrációs lehetőségét. A Bittrex egy kriptotőzsde, itt pl. BTC-ből vagy Ethereumból lehet kisebb coinokat váltani és onnan kiküldeni őket a saját címeinkre. Ez tehát már eggyel későbbi fázis, mint a Coinbase, de még így sem bírják az újak felhasználók nyomását.

Aki már benn van, megnyugodhat, a többiek meg egy darabig így jártak.

Ha tőzsdét keresel, a Bittrexen kívül én még a Binance-t használom, velük soha semmilyen problémám nem volt eddig. Ahogy tapasztaltam még valamivel jobb is a megítélésük, mint a Bittrexnek. A Binance használatárol az altcoinok vásárlásával kapcsolatban írtam korábban egy bejegyzést.

2018-as várakozásaim és a Bitcoin lufi témája

Az utóbbi hónapok robbanása felveti annak lehetőségét, hogy 2018. során is hasonló emelkedés jöhet, mint amit 2017-ben láttunk. A mai 600 mrd dollár piaci kapitalizáció ezzel legalább 6 billió (trillion) lenne, amely még így is kevesebb, mint ami napjainkban aranyban csücsül. Arra azért fel kell készülnünk, hogy még ha így is történik, néhány brutál nagy zuhanás fogja izgalmasabbá tenni ezt az utat.

Ahogy válik egyre inkább a mindennapok részévé a Bitcoin és a kriptovaluták, úgy találkozunk egyre több helyen velük és úgy fog egyre több ember “megvilágosodni” a témában.

trump bittrex coinbase mainstream cnbc
Bitcoin árfolyam az amerikai CNBC élő adásában. Bónusz: Trump feje

Az ominózus Bitcoin Lufi

Egyre inkább kezdek hajlani arra a nézetre, hogy valójában nem hasonlíthatjuk a kriptók menetelését a hagyományos tőzsdei termékek vagy valuták áremelkedéséhez, mert itt egy technológiáról van szó. A spekuláció persze nagyon fontos, mert így ébrednek rá a tömegek, hogy léteznek kriptopénzek. Mint ahogy a híres dotcom lufinál is láttuk, az internet, mint technológia elterjedésére nem különösebben volt hatással az internetcégek részvényeivel való spekuláció.

Ha egy nap egymilliárd ember tárolja megtakarításainak egy részét Bitcoinban, pusztán annak tulajdonságai miatt, akkor miféle lufiról beszélhetünk? Semmilyenről. Ha egy nap félmilliárd ember használja a Litecoint, hogy bankok nélkül, azonnal küldjön kisebb-nagyobb összegeket az ismerőseinek, akkor milyen lufiról beszélünk?

Az új technológiák elterjedését S görbével szokás jellemezni:

S görbe bitcoin kriptopénzek kriptovaluták technológia cryptoguru 1

Ez alapján teljesen mindegy, hogy az árfolyam hol áll éppen, a kérdés az, hogy a görbén hol tartunk. Szerény véleményem az, hogy amíg nem tudom a fizum legalább egy részét kriptóban kérni, nem tudok minden cimborámnak LTC-t átdobni, és nem tudok normális, fekete-fehér szabályok alapján kriptóban adózni, addig közelben sincs a görbe platója.

2018. ebből a szempontból is kritikus év lesz. A Bitcoin 2019-ben lesz még csak 10 éves. Napjainkban a közösségi hálózatoknak köszönhetően villámgyorsan terjed az információ, így ha elindul a lejtőn a hógolyó, nagyon nehéz lesz megállítani.

Példa egyes technológiák adopciójára az USA-ban

technológiai adopciós görbe bitcoin ethereum litecoin kriptopénz kriptovaluta cryptoguru
Nézd pl. a színes tv vagy a mikrohullámű sütő meredek (10év) emelkedését, egy olyan korban, mikor nem volt még Közösségi Média

Ha van kriptós ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal! 


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése.

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees