1210 kriptopénz pszichológia bitcoin hullámvasút ethereum litecoin cryptoguru

Kriptopénz pszichológia – Saját tapasztalatok a hullámvasútról

A bitcoin árfolyama az útóbbi 7 napban közel 60%-ot emelkedett. 10 500$-ról minimum 16 000 fölé mentünk (néhány tőzsdén 19 000 is volt). A csúcsról aztán ma reggelre, néhány óra alatt 20%-ot húzódott vissza az árfolyam, ma éjfélkor pedig indulnak a határidős ügyletek az USA-ban. Megpróbálom kicsit megnyugtatni magunkat: kriptopénz pszichológia és néhány hasznos segédanyag következik.

Miért foglalkozunk a Bitcoinnal és más kriptopénzekkel

Itt az oldalon több helyen is (például a Főoldal alján) van visszajelzésre lehetősége az olvasóknak, és nagy örömömre sokan éltek is a lehetőséggel. Ezekből a visszajelzésekből, ismerőseimmel és fórumokon ismeretlenekkel folytatott beszélgetésekből teljesen egyértelmű, hogy az emberek brutális árfolyamemelkedésre számítanak a következő 1-2 évben.

A nullás vagy mínuszos kamatok és a húszmilliónál kezdődő lakások korában a kriptopénzek elképesztő lehetőséget jelentenek, de nem valók mindenkinek.

Én személy szerint, ahogy már korábban többször leírtam, 2016 őszén fedeztem fel újra a blokklánc technológiát és az ethereum/bitcoin kriptopénzeket. Aztán a hazatérésem utáni második lelkesedés során kezdtem el videókat nézni és elemzéseket olvasni a blockchain, a Bitcoin és általában a kriptopénzek potenciális hatásairól a bankrendszerre, a közigazgatásra, általában a jövőre nézve. Imádom és végtelenül izgalmasnak találom a témát!

Lehet, hogy a világ a feje tetejére áll miatta, de az is, hogy jövő ilyenkorra az utolsó fillérig elúszik a pénzünk valamilyen technológiai hiba, betiltás vagy más okán. Mindenesetre addig is, én úgy foglalkozom vele és annyira komolyan veszem, mintha ez lenne a világ legnagyobb lehetősége.

Mostanra rájöttem, alapvető fontosságú, hogy tisztában legyél a technológiával, ha megtakarításaid egy részét kriptóba tervezed fektetni, vagy akár már meg is tetted. 

1210 blokklánc blockchain bitcoin pszichológia

A technológia ismerete

Ezt azért mondom, mert azok, akik csak spekulációs céllal foglalkoznak ezzel az egésszel, de nem értik és nem érdekli őket maga a technológia, azok sokkal nehezebben tolerálják a kriptopénzek piacán lejátszódó 20-30-40%-os NAPI lefelé mozgásokat. A legalaposabb olvasnivalót a témában (angolul) Andreas Antonopoulos munkái, a Mastering Bitcoin és a The Internet of Money jelentik.

Aki nem hiszi el, hogy a blokklánc a jövő, az előbb utóbb elhiszi a bitcoin lufiról szóló, mellesleg minden új csúcson felröppenő híreket, és kiszáll. A be-és kiszállás összesen min. 10% költséggel jár, így még az is lehet, hogy valaki zuhanás és pánik során vastag mínuszban hagyja el a porondot.

Hosszú távon azonban ez történik (legalábbis eddig):

1210 bitcoin lufi árfolyam ethereum litecoin cryptoguru
“A Bitcoin egyszerre lehet lufi és alulértékelt. Az idősíkon múlik. Emlékezzünk a “szerencsétlenre”, aki 2011-ben 31$ dollárért vett bitcoint, a lufi durranása előtt”

Nyilván, ha valaki csak pártíz százalékot akar kihúzni, aztán vissza sem néz, lelke rajta, valószínűleg működik.

Bitcoin pszichológia alapok

Minden egyes nap találkozok a következő három rövidítéssel, melyeket neked is érdemes ismerned:

FUD → Fear, Uncertainty, Doubt → Félelem, Bizonytalanság, Kételkedés → A magatartás, mikor valaki a saját frusztrációja vagy félelmei miatt másokat is beparáltat nyilvános felületeken vagy szóban. Azért van általában, mert emberünk retteg amiatt, hogy elveszti az eddigi profitját, vagy őrültségnek tartja a kriptopénzeket és ezért nem mert korábban befektetni.

FOMOFear Of Missing Out → A lemaradástól való félelem → A lelkiállapot, mikor nem bírod ki, hogy ne vegyél egy altcoint 100% emelkedés  után. Aztán az árfolyam általában bezuhan, te pedig ott ülsz 40% mínuszban egy darabig.

HODL Hold On to Dear Life → A “hold”=tartás szó elírásával született. A Bitcoin közösségben mantraként funkcionáló HODL azt jelenti, emelkedjen vagy zuhanjon az árfolyam, mi csak tartjuk és tartjuk a kriptóinkat, reménykedve a jövőbeli 10-100-1000-szereződésben, aztán a végén abban, hogy vissza sem kell váltani őket. Ebben az esetben a pszichológia része annyi, hogy tojsz rá, mi történik, mert HODL 😀

Írtam már korábban, hogy egy felmérés szerint a bitcoint hosszú távra tartók átlag 193 000 dollár környékén terveznek megválni egyetlen bitcoinjukról. Nyilván ahogy megy felfelé az árfolyam a beszállási ponthoz képest, annál nehezebb lesz ezt a valóságban is kibírni. 100 ezer dollárnál egy 20-30%-os mozgást már ember legyen a talpán aki para nélkül végigül.

Ha meghatározol magadnak egy elérni kívánt nyereséget vagy céldátumot, tudod magad ahhoz tartani, bármi is történjen pillanatnyilag a piacon.

via GIPHY

Elvonatkoztatás az ártól

A 2017-eshez hasonló folyamatos bitcoin száguldás utoljára 2013. októbere és decembere között zajlott, ami után egy éven keresztül csökkent az árfolyam, összesen 80%-kal. Fel vagy készülve arra, hogy akkor is tartsd a kriptóidat, ha ennyit csökken az árfolyam? Először gyorsan, aztán fel-le, aztán lassan csorogva? Nem mondom, hogy ez fog történni, de elképzelhető, hogy megtörténik.

Ha képes vagy elvonatkoztatni az ártól, és kezdetektől úgy számolni a kriptóiddal, mintha azonnal csak az ötödüket érnék, nem fognak meglepetések érni. Ha ettől nem ájulsz el, vágj bele. Egyelőre ez egy rettentő nagy kockázatú terület, nem lehet tudni mi fog történni holnap.

1210 bitcoin lufi pszichológia árfolyam ethereum litecoin cryptoguru
November előtt 2017-ben végig 35-40%-os korrekciókat láttunk. November óta egyre kisebbek a visszahúzódások, ha ma éjjel felfelé indulunk el, a legutóbbi korrekció is csak 24%-os volt.

Ha el tudod engedni a folyamatos aggódást, és hiszel a technológiában, rögtön sokkal, de sokkal egyszerűbb lesz az életed. A következő év egyúttal személységteszt is lesz a kriptókat tartóknak.

Néhány forrás, ami átsegíthet a nehéz napokon

Kelleni fog 🙂

  1. Nemrég találtam rá @parabolictrav korábbi pénzügyi tanácsadó és befektető twitterjére. Minden alkalommal, mikor halálra parálod magad az ár miatt, menj a twitterére és olvass. Tervei szerint 100 000$ és a csillagos ég közöttig fog HODL tanácsokat és elemzéseket adni.
  2. Technológia a már említett Andreas Antonopoulostól videók formájában.
  3. John McAfee a vírusírtóról híres, aztán megbolondult, lövöldözött, szigetet vett, és mindenben benne volt. Mostanra az egyik legismertebb bitcoinos arc és rohadt szórakoztatóakat ír. 
  4. Hírfolyam a kriptós történésekről (persze minden angolul) itt. Ebből is csemegézek a Facebookra.

+Kövesd a Na hogy is van ez, Tibi-t Facebookon, és írj rám üzenetet, ha valamiben nem vagy biztos, vagy nem érted mi miért történik. Igyekszem mindenre gyorsan válaszolni.

via GIPHY


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. Fogalmam sincs, hogy milyen árfolyam lesz holnap vagy az év végén. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról árakkal, összehasonlítással itt írtam, olvasd el azt is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése.

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– FACEBOOK napi fontos infókkal, hírekkel és atom mémekkel: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees