bitcoin lufi árfolyam ethereum litecoin kriptopénz cryptoguru 2

Bitcoin lufi!!!4 Miért és meddig emelkedhet még az árfolyam?

A bitcoin árfolyama az utóbbi 10 napban 40%-ot emelkedett. 1 db bitcoin ára a cikk írásakor épp 11 555 $  =  3 057 000 Ft. A tíz nap alatt a kriptopénzek teljes piacába 100 milliárd dollár tőke ömlött. A bitcoinra és általában a kriptókra teljesen jellemző módon azonban még ez alatt a 10 nap alatt is láttunk 20%-os fel-le mozgásokat. Kérem ez itt már az a bizonyos bitcoin lufi?

Korábban ebben a korábbi bejegyzésben foglaltam össze, mi az a bitcoin és mi adja az értékét. A potenciális kidurranásról alul írok.

Bitcoin lufi mindenhol

Az utóbbi egy évben minden nagy zuhanásnál a bitcoin haláláról láttam cikkeket, aztán pedig a gyors emelkedés és az új csúcs elérése után menetrendszerűen jött a “bubble” = bitcoin lufi cikkek és videók tömkelege. Gyűjtöttem néhány ezzel kapcsolatos példát az utóbbi egy évből és a napokból is:

Time.com, 2017. január 5. (épp BTC zuhanás van 1000$ környékén): A “Miért NE fektess bitcoinba?” cikkükben a nagy volatilitást hozzák fel a bitcoin ellen. A cikkben szavazni is lehetett; 13000 szavazó 44%-a szerint a 1000$ bitcoin lufi volt, míg csak 38% mondta azt, hogy rendben van az ár. Ezért nem szabad egyetlen írás vagy videó alapján döntést hozni.

2017. június eleje: “bitcoin lufi” keresések megugrása a 3000$ ár elérésekor. A twitter poszt azt sugallta, komoly korrekció jöhet a korábbi tapasztalatok alapján. Jött is, az új csúcs elérése csak két hónappal később, augusztus 5-én történt meg. Azóta közel négyszereződött az árfolyam.

1204 bitcoin lufi keresések cryptoguru

2017. augusztus 24. Telegraph (BTC 4000$ környékén):  “Marad-e az áfolyam 4000$ fölött, vagy durran a bitcoin lufi?” Az utóbbi évek balhéit és zuhanásait említve írnak pár előrejelzést az árra vonatkozóan, de nyilván egyik se volt annyira optimista, mint ami aztán december elejére történt. A tech szerkesztő szavaival zárul a cikk, miszerint mehet még a dolog egy darabig, aztán ugyanolyan látványosan földbe is állhat. Nagyon hasznos, köszi.

2017. december elejei állapot

Most rákeresve a “bitcoin bubble” szavakra a google első két oldalán néhány naposnál nem öregebb cikkeket lehet csak találni. Nézzünk néhányat:

The Guardian egy egész korrekt cikkben az emelkedés okait keresi. Hasonlítja néhány korábbi nagy lufihoz és megemlíti, hogy például a dotcom lufihoz képest még sehol sem vagyunk. Bemutatja a következő időszakben várható CME határidős kereskedés elindulását és a jövő év közepi 40 000$ várakozások ellentmondásait is.

Forbes szakértői (de nem saját) cikkjében arról írnak, hogy még ha a Bitcoin lufi is jelenleg, a kriptopénzek nem azok. Szó esik technológiáról és felhasználási lehetőségekről, pl. instabil gazdaságú országokban. Érdekes cikk, érdemes elolvasni.

CNBC írásábanben egy Lazlo Birinyi nevű koma és szervezete az utóbbi 2 év BTC emelkedése és más lufik közötti párhuzam alapán mondja, hogy most bizony nagyon az van. Az ajánlott cikkek között pedig egy 1.000.000 USD bitcoinról szóló bejegyzés… szép.

Történelmi példák

Nézzünk kettő, a bitcoin menetelésével gyakran párhuzamba állított nagy piaci lufit és hogy miben hasonlítanak vagy különböznek a mi esetünktől.

A holland tulipánmánia 1636-1637

1204 bitcoin lufi tulipánmánia cryptoguru
The Tulip Folly (1882) – Jean-Léon Gérôme, beállítottam háttérnek a gépen, ha esetleg érdekel

A piaci lufik iskolapéldája, a holland tulipán(hagyma)mánia, melynek vége felé egy-egy menőbb hagymáért egy tapasztalt mesterember éves fizetésének 10-szeresét (vagy 30 tonna vaj árát 😀 ) is kérték és adták. Egyetlen tulipánhagymáért. A hisztéria 1636. novemberében kezdődött , február elejére pedig már durrant is a lufi.

A Wikipedia szerint azonban a korábban gondoltakkal ellentétben viszonylag szűk kör vett részt a piac felfújásában, és az összeomlás gazdasági hatása még a királyságra nézve is alacsony volt, globálisan pedig nyilván elhanyagolható.

A dotcom léggömb 1997-2001

Az internet és az otthoni számítógépek eltejedése az USA-ban adták a háttérsztorit ahhoz az általános befektetői magatartáshoz, hogy nagyjából minden cégbe pénzt pumpáltak, aminek .com volt a végén (innen a név). Az emelkedést egy idő után az is elkezdte gyorsítani, hogy “lassabb” részvényekből kivonták a pénzüket a befektetők, és a száguldó dotcom cégekéibe tették, ezzel növelve a lufit.

Csak 1999-ben 2619%-kal növekedett a Qualcomm ára, 12 másik nagy kapitalizációjú cégé pedig több, mint 1000%-kal.  A végén akkora lett a hype, hogy a fent már idézett CNBC élőben közvetített a tőzsdéről, mint a fontos sporteseményekről szokás. A durranás aztán akkorát szólt, hogy az egész NASDAQ-ot magával vitte, a cégek nagy részét pedig elsöpörte.

A kriptopénzekkel ott is párhuzam vonható, hogy a tőzsdére készülő dotcom cégek – gyakran termék vagy vásárlók nélkül – IPO-k (Initial Public Offering) során gyűjtöttek óriási pénzeket, hogy aztán gyakran néhány éven belül földbe álljanak. Pont, mint most a kriptopénzek esetében az ICO-k (Initial Coin Offering), melyeket több országban be is tiltottak.

1204 dotcom lufi bitcoin lufi cryptoguru
(Az ábra egyként kezeli a NASDAQ-ot a tech szektorral, ami enyhe csalás)

Ahogy látszik, kapitalizációban még nagyon távol állunk a dotcom lufi méretéhez. Az viszont szerintem azonosság, hogy most is egy új technológia és az annak értékébe vetett vad hit viszi egyre magasabbra és magasabbra a kripto árfolyamokat.

Kevesebb szó esik róla, de a bitcoin menetelése miatt egyre többen és többen ismerkednek meg a kriptopénzek tulajdonságaival, előnyeivel és a decentralizációval. Véleményem szerint ez az egyik legpozitívabb hozománya a mostani kezdődő hisztériának.

Durran a bitcoin lufi vagy emelkedik tovább?

Akkor lehet spekulációs buborékról beszélni, ha a lemaradástól való félelem miatt egyre többen fektetnek az adott dologba, amely így a nyereségbe vetett hit miatt az egekbe szökik. A véleményem az, hogy egészen pontosan ez történik a bitcoinnal. Hagyományos értelemben tehát nevezhető lufinak. Mint, ahogy már 100$-nál és 1000-nél is annak hívták.

A bitcoin 2017. végére mozgalommá vált. A Business Insiderben megjelent elemzés szerint a bitcoint tartók mindössze 32%-a adott már el valamennyit, és átlagosan – figyelj, tetszneni fog – 196 000 $-ért válnának  meg 1 db bitcoinjuktól.

 

via GIPHY

Önbeteljesítő jóslat?

Valaki, aki jobban ért a befektetésekhez, mondja már meg nekem, hogy mi van akkor, ha a befektetők nem hajlandók eladni? Hiába esik az árfolyam két nap alatt 40%-ot, hiába mozog 4 óra alatt 3000 dollárt. Az átlag befektető vár és vár, naponta frissíti a coinmarketcapet és vár. Az elemzés szerint a nagy többség pontosan 1-6 évet tervez várni eddig a 196 000-ig.

Azt se felejtsük el, hogy a minőségibb kriptopénzek rengeteg olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek valódi értéket teremtenek a felhasználóknak.  A bitcoin értékének okairól, többek között arról, hogy pénz helyett egyre inkább aranyként tekintenek rá, itt írtam.

2017. utolsó hetei

Véleményem szerint a lufi témánál sokkal érdekesebb az, ami a következő 1 hónapban történhet.

A CME (december közepe) és a NASDAQ (2018. második negyedév) határidős befektetési termékeinek indulásával a mostani pánikszerű roham tovább erősödhet, amiből a vulkánoknál előforduló robbanásos kitörés lehet a végén, ami elviszi az egész hegyet a francba (aztán szerencsétlen krétaiak szívják meg :D).

Twitteren követek egy parabolikus trendeket elemző komát, aki szerint, ha 14-15 000 között nem következik egy komolyabb, 35-40%-os konszolidáció, függőleges emelkedés jöhet, akár 80%-os zuhanással a végén. Te fel vagy készülve erre az esetre lelkileg? Soha ne tarts több pénzt kriptopénzekben, mint amit el tudsz veszíteni szívroham nélkül!

1204 bitcoin lufi parabolikus emelkedés cryptoguru

2018. első hetei

2 héttel a bejegyzés publikálása után a Bitcoin Árfolyama a jósolt módon 20000$ környékén tetőzött, ami után egy komoly, 70%-os csökkenés következett február 6-ai, 6000$-os aljjal. 

A lufi témát a Bitcoin helyett egyre inkább általában a kriptopiacra értjük, hiszen 2018. első heteiben egyes altok 10x emelkedéseket is produkáltak, ami után szinte kötelező volt a nagy összeszakadás. Személyes véleményem az, hogy 2018-ban két út áll a piac előtt: Felértékelődik a komoly projektek szerepe és a “shitcoinok”, a felhasználás nélküli kriptók, eltűnnek a süllyesztőben, vagy a 2017-eshez hasonló hisztériát fogunk látni, csak még durvább emelkedéssel, egészen 2-4 trillió dolláros piaci kapitalizációig.

2018-as várakozásokról például a David Drake interjúban olvashatsz. Ő idénre 25-szöröződést vár a piacra, ami így februárban még melengetően valószínűtlennek tűnik. Az, hogy a blockchain és a kriptopénzek a jövőben is maradnak, a hagyományos piaci szereplők belépésével, a szabályozási környezet kialakulásával és a nemzetállami versengés elindulásával szerintem egyre nyilvánvalóbb. A kérdés csak az, hogy mely projektek azok, amelyek először érik el a valódi tömegkorszakot.

Ha ismerősöd hasznosnak találná a bejegyzést, oszd tovább a megosztás gombokkal!


Ez nem befektetési vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős.

A Bitpanda regisztrációhoz katt ide!

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt is!
Nagyobb mennyiségek vásárlása után érdemes biztonságba helyezni kriptóidat! Erről bővebben itt írtam.

Facebook és YouTube:
– napi kriptopénz blog és hírek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees