coinbase bukó bitcoin vásárlás cryptoguru

1000 Eurós Coinbase bukó – Olvasói tapasztalatok

Egy kedves ismerősöm az amerikai Coinbase-t választotta az első kriptóvásárlásai felületének. Ez eddig normális, hiszen 2 millió új vásárló tett ugyanígy, csak novemberben. Csakhogy a 3D Secure bankkártya hiányában megindított nemzetközi átutalás elakadt a rendszerben. Egy 1000 eurós Coinbase bukó története következik.

Miért a Coinbase

A Coinbase, 2018-ra több, mint 15 millió vásárlója jelent egyfajta biztonságot a szolgáltatás színvonalát és a platform tartósságát tekintve. Nem kell tehát attól tartani, hogy egyik napról a másikra eltűnnek, náluk a megvásárolt kriptóink viszonylagos biztonságban vannak, amíg el nem küldjük őket a saját e-tárcáinkba.

1201 coinbase buko bitcoin vásárlás
Pár nappal ezelőtt ez a számláló még 13M+ ügyfelet mutatott. Vajon miért írták át erre?

Költségeket tekintve a Coinbase az egyik legolcsóbb a kriptovásáló platformok közül. Bitcoinon kívül Ethereumot, Litecoint, ETC-t és Bitcoin Cash-t tudunk venni. A vásárlás bankkártyával – amit én is ajánlok a vásárlási segédletben – és banki átutalással lehetséges.

Miért utalás

Azért, mert, ha nincsen “3D Secure” védelmi szolgáltatásod a bankkártyádhoz, akkor nem tudsz kártyával fizetni a kriptókért. Ez nem csak a Coinbase-re igaz, sajnos az összes többi általam javasolt bankkártyás módszer így megy.

A 3D Secure annyit csinál, hogy mikor indítasz egy netes fizetést, felugrik egy popup-szerű ablak, ahová egy SMS-ben kapott plusz kódot kell beírni. Ha nem rémlik, hogy van ilyened, valószínűleg sajnos nincsen. Érdemes a bankodnál érdeklődni felőle, annyit tudok, hogy a K&H-nál van, CIB-nél, Magnetnál vsz. nincs.

Az 1000 eurós bukó

1202 bitcoin grafikon coinbase buko 2

A hónapok óta fontolgatott kriptós kezdést aztán november elejére időzítette. Pont olyan szerencsésen jött ki a lépés, hogy nagyjából a november 14-15-re, a nagy zuhanás utána emelkedésre kellett volna megérkeznie a pénznek.

Csakhogy nem érkezett meg. Ez december első napjaira több, mint 1000 EUR relatív veszteséget, rengeteg idegeskedést, kommentelést, e-mail írást, bankos ügyintézési teendőt okozott.

Az ok

Kétlem, hogy a Coinbase megbízhatatlan vagy kamu lenne, nyilván nem az. De kezdünk elérkezni a kriptopénzek mainstream szakaszának az elejére és a Coinbase a legnagyobb és legismertebb platform, ahol bitcoint tud venni a nép egyszerű fia.

Olyan ütemben érkeznek az új ügyfelek és az utalások, hogy valószínűleg nem tudják elég gyorsan skálázni a technológiai és emberi-erőforrás hátterüket. Két héttel később a pénz visszaérkezett a számlára, ismerősöm pedig egy rossz tapasztalattal és sok fejfájással lett gazdagabb.

A reakció

Érthető módon ezután a Coinbase ügyfélszolgálat kapta a mailt, hogy ez meg most mégis mi a szar volt, és hogy ki fogja a szolgáltatás akadozása miatti kárát megtéríteni. A következő választ kapta:

1202 coinbase buko customer support

Megértik a frusztrációját. Aztán, ahogy az várható is volt, jött a hideg zuhany:

“Per our User Agreement (https://www.coinbase.com/legal/user_agreement), although we will strive to provide all customers with continuous operations, we do not guarantee continuous access or that there will be no delays, failures, errors, omissions or loss of transmitted information, nor do we guarantee that any Order will be executed, accepted, recorded, or remain open. (…) Thank you for using Coinbase.”

Lényege az egésznek az, hogy nem garantálják se a 100% uptime-ot, se azt, hogy nem lesznek hibák, késések stb. Márpedig egyre több hasonló Coinbase bukó lesz, hiszen ahogy többször írtam, az utóbbi hónapokban többször megesett, hogy napi(!) 100 000-rel nőtt a vásárlóik száma.

Az (azóta bevált) alternatív megoldás

bitpanda bitcoin vásárlás cryptoguru

Mivel a bankkártyás vásárlás nem volt opció, megnéztük, hogy a másik általam ajánlott vásárlási platform “átutalós” vásárlási opciója mennyire gördülékeny és felhasználóbarát.

Én egy évvel ezelőtt a Bitpandát kezdtem használni, mert osztrákok, utánajártam a cégnek, jó a médiájuk, jók a vásárlói visszajelzéseik. Én kizárólag bankkártyával vásároltam náluk mert így sokkal gyorsabb a folyamat. Azóta azonban bevezettek egy “EURO WALLET”, euro e-tárca szolgáltatást a platformon, ahová a pénzünket tudjuk elhelyezni és a megfelelő időben vásárolni. Ezt az opciót választva nem kell aggódni amiatt, hogy mennyi idő alatt ér be a pénzünk, hiszen az mindig rendelkezésre áll. A Coinbase kínálatán kívül náluk Ripple, Dash és Pantos is kapható, a jövőben pedig folyamatosan bővítik a kínálatot.

FRISSÍTÉS: 2018. májusától a Bitpanda több, mint felével csökkentette a díjait, vásárlásnál 1.49%, eladásnál 1.29%-ot számolnak fel, amivel jelenleg kenterbe vernek minden konkurenciát.

Az ismerősöm a customer supporttal történő egyeztetés után őket választotta és mostanra teljesen elégedett a gördülékeny szolgáltatással. A regisztráció utáni verifikáció során a telefonunk kameráját használva fogjuk magunkat és a megfelelő okmányainkat megmutatni és néhány kérdésre (angolul vagy németül) válaszolni. Így ellenőrzik, hogy azok vagyunk-e, akinek mondjuk magunkat. Erre az EU-s jogszabályok miatt van szükség, melyeknek a Bitpanda teljes mértékben megfelel. (még egy pozitívum).

Ezúton is köszi a számomra is hasznos infókat! Ha ismerősöd hasznosnak találná a bejegyzést, oszd tovább a megosztás gombokkal!


Ez nem befektetési vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős.

A Bitpanda regisztrációhoz katt ide!

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt is!
Nagyobb mennyiségek vásárlása után érdemes biztonságba helyezni kriptóidat! Erről bővebben itt írtam.

Facebook és YouTube:
– napi kriptopénz blog és hírek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees