bitcoin portfólió ethereum litecoin kriptopénz vásárlás cryptoguru

A kezdők dilemmája – Az optimális kriptopénz portfólió

Oké, megvettem az első Bitcoin töredékeimet. Eltároltam őket. Aztán rájövök, hogy ezernél is több kriptopénz van, más és más tulajdonságokkal és növekedési potenciállal. Nem jártam volna jobban, ha egy robbanás előtt álló, nagyon olcsó kriptókba fektetek? Vagy Ethereumba? Ripple-be? Mi az optimális portfólió?

Én pontosan így kezdtem tavaly novemberben a kriptopénzes pályafutásomat. Azóta folyamatosan változott a tartott kriptók eloszlása, és úgy érzem mostanra meg tudom osztani a tapasztalataimat (és a bukóimat), hogy legalább neked hasznodra legyenek.

Van valami ilyen idézet, hogy az okos más kárán tanul, a hülye meg a sajátján sem. Te még lehetsz okos 😀

Kiindulási kriptopénz portfólió

Először is Bitcoin. Arról, hogy én milyen módokon vettem, itt írtam. Elkezdtem naponta nézegetni a coinmarketcapet, láttam, hogy minden megy felfelé. Mikor zuhant a bitcoin, nem is foglalkoztam vele, csak reménykedtem benne, hogy egyszer csak jó lesz. Aztán mikor újra hasított az árfolyam, elkezdtem nézegetni az altokat. Litecoin, Ethereum és a többiek.

Eszembe jutott, hogy mikor 2016. végén Dubaiban jártam, egy New York-i blockchain startupnál dolgozó faszinak 3000 Ethereumja volt a telefonján. Az, hogy akkor 21.000 dollárnyi kriptopénzt tárolt a “telefonján”, annyira lesokkolt, hogy úgy éreztem, érdemes ezzel a területtel bővebben is foglalkozni.

A Litecoinnal előszőr 10$ környékén találkoztam, olvastam róla, előkelő helyen szerepelt a listán, úgyhogy vettem 10-et. Azóta az a 10 most épp 930 dollárt érne, de én korábban megváltam nagy részüktől az egyik emelkedési hullám végén.

Csomó kisebb nagyobb kriptóba; NEO, VTC, Ripple, NEM, Ethereum Classic, BAT, Walton, OMG stb. tettem pénzt. Nagy többségüket rosszkor, egy-egy komoly emelkedés közben vagy után vettem, ami miatt rövid idő után lefelé ment az árfolyamuk. Általában mikor egy-egy új “lehetőséget” láttam, az altokat egymásra váltogatva folyamatosan faragtam le a tőkémből. Nem pont ez volt a cél… 😀

El is érkeztünk a következő fontos kérdéshez, hogy

1128 tőzsde bitcoin portfólió
Lassan már a Wall Streeten is lehet kriptopénzt venni

Mikor érdemes tehát vásárolni/váltani?

Az első bitcoinvásárlással 2016 utolsó napjaiban nyilván beletalátam. De akkori fejjel az 50 euró is soknak tűnt, a BTC meg rohadt drágának. Úgy voltam vele, majd én okosabb leszek, és jött a már fent leírt taktika úgy, hogy a BTC-vel egy darabig egyáltalán nem foglalkoztam.

Mikor érdemes tehát vásárolni? Ha hiszel a kriptopiac világmegváltásában, akkor bármikor, hiszen még évekig mindig fog magasabbra menni. DE! Csak akkor megfontolandó a kriptopénz portfólió számodra, ha nem fognak kihullani a fogaid, mikor egyszer csak 40%-ot, neadjisten 80%-ot zuhan az árfolyam.

Az optimális az lenne, ha egy hosszú csökkenő vagy stagnáló szakasz vége felé vennénk bele, hiszen innen csak felfelé megy az árfolyam. Mutatok egy példát:

1128 litecoin portfólió vásárlás
Litecoin grafikon – 1 gyertya = 1 nap

Az egy hét alatt 150%-ot emelkedő árfolyam a 100$-t megcsípve bezuhant. Lehetett tudni 90-en, hogy ez így nem fenntartható? Igen, lehetett. Azt tapasztaltam az utóbbi egy évben, hogy egy-egy ilyen brutális felfutás esetén érdemes higgadtan kimaradni, és megvárni míg a csúcsról 30-40%-kal lejjebb ér az árfolyam.

Ez persze a legjobb eshetőség, és egy régi, Top10-ben lévő és masszív közösség támogatását élvező kripto produkálta. Lehetett rá számítani, hogy egyszer újra elérjük a 100-at, és ez pont ma vagy holnap valószínűleg meg is történik.

Azonban az ezernél is több mai kriptopénz 95%-a éveken belül földbe áll. Nem, hogy nem százszorozzák meg a befektetésed, hanem egyenesen lehúzzák a budin. Na én 1-2 ilyet benyeltem az utóbbi 1 évben.

1128 digibyte portfólió cryptoguru
A Digibyte árfolyamának alakulása. Inkább nem is mondom, hol vettem bele.

A napokban láttam egy videót egy David Hay nevű komától, amiben a Top5, 1$ alatti árú kriptopénzét taglalta. Mit miért választott, mi milyen eredményt produkált. Én meg közben csak arra tudtam gondolni, hogy öreg, üdv a rossz döntések klubjában. A 40% persze a hagyományos befektetési formákhoz képest elképesztően jó, viszont kriptoföldén gyenge. A videóból vágtam ki:

1128 btc vs altcoins kezdő befektető
Bitcoin mindeközben +200% 🙁

Mit érdemes egyáltalán venni?

Kérdés, hogy van-e időd és energiád feltörekvő, új coinokról vagy fényes jövő (vagy fényes nagy zakó) előtt álló kriptopénzekről rengeteget olvasni? Mered vállalni a plusz kockázatot egy egyébként is iszonyat kockázatos piacon?

Ezekre a kérdésekre nekem már “nem igazán” a válaszom és ennek megfelelően is határozom meg a kripto portfólió elemeit. Egyszerűen lehetetlen kitalálni, hogy mikor melyik kriptopénzbe fog ömleni a pénz. Annyi biztos, ha a bitcoin zuhan, szinte minden zuhan. Ha eladói piac van, minden zuhan. Egy konzervatív kriptopénz portfólió kialakításához érdemes a Top20-30-ban maradni, hiszen ezek általában bizonyított, megalapozott értékajánlattal rendelkező projektek, melyek a következő nagy emelkedési hullámkor is talpon lesznek.

Egy minta portfólió felépítése

Az előbb felvázoltak szerint egy ilyen arányos eloszlás például a következő lehet 100 egység esetén:
BTC – 50
ETH – 20
Monero – 10
DASH/IOTA/Stellar – 10 (akár elosztva, olyan kriptót vagy kriptókat érdemes ide válogatni, amik sokszor mozognak a BTC-től függetlenül)
NEO – 5 (vagy más osztalékfizető coin)
egyéb – 5

A Top10-20 az, ahová a mainstream szakaszba lépve az újonnan érkezők a pénzük nagy részét fogják rakni Coinbase-en, Bitpandán keresztül. Ezek évek óta itt vannak, nagy eséllyel maradnak is. A BTC esztelen száguldása pedig biztosan húzza őket magával.

Azt is meg kell említenem, hogy a 10.000$-is BTC elérésével egy óriási hisztéria jöhet, ami a megszokottnál is természetellenesebb emelkedést, majd zuhanást hozhat. Ebben az esetben főleg a bitcoin emelkedhet, míg minden más stagnál vagy csökken. Legyél felkészülve erre az eshetőségre is. Arról, hogy meddig mehet a bitcoin emelkedése 2017-ben és a kövekező években, itt írtam.

Hogy spekulatív lufi-e a bitcoin? Jogos a kérdés, rengetegen kíváncsiak ugyanerre. Itt írtam róla bővebben.

Ha van kriptós ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal! 


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése.

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees