1118 bitcoin európai szabályozás cryptoguru

Európai Központi Bank szabályozza a Bitcoint?

A Reuters mai híre szerint az Európai Központi Bank döntéshozói azon tanakodnak, hogy szükséges-e a kínaihoz hasonló komoly beavatkozás bitcoin és a kriptopénzek piacába.

A kínai előzmények

Kínában szeptember elején betiltották az ICO-kat, majd bezárták az összes kriptopénz tőzsdét, így a kínai vásárlók új platformok, pl. japán és dél-koreai tőzsdék után néztek. Az ICO egy olyan elővásárlási akciót jelent, amely során 1-1 új kriptopénz kibocsátása előtt a befektetők kedvezményesen tudnak az új kriptóból vásárolni, legtöbbször BTC vagy ETH küldésével.

Nagyon sokszor előfordul, hogy 1-1 újabb ICO csak egy hangzatos blöff, de még ha valódi projektről is van szó, rendszeresen a kibocsátás után földbe áll az árfolyam és a befektetők pénzük nagy részét bebukják. A kínaiak tehát hivatalosan a polgárok védelmében léptek.

Az ICO-kon kívül azonban betiltották az összes kínai kriptopénz tőzsdét is. Csöppet olyan szaga volt a dolognak, hogy azért nyírják ki őket, hogy utána elindíthassák az állami tulajdonban és felügyelet álló saját tőzsdéiket. Egyelőre ez nem történt meg, de senkit nem fog majd meglepni, ha mégis.

A bitcoin és a kriptopénzek használatát nem tiltották be, mert esélytelen lett volna betartatni a dolgot.

Várható európai szabályozás

A Reuters cikk szerint a jó hír az, hogy a nagy emberek jelenlegi álláspontja szerint a kriptopénzek piaca túl kicsi ahhoz, hogy instabilitást okozzanak az európai pénzügyi rendszerben. Egyelőre érdemes a laissez faire elvet követni, azaz hagyni békén. A cikk által idézett koma azt is megjegyzi, hogy érdemes a befektetőket kiokosítani arról, hogy a bitcoin és a kriptók egy nagyon volatilis terület és -ahogy egyébként részvények esetében is – komoly bukó lehet a dolog vége, ha az ember nincs észnél.

Ezért írom én is mindig, hogy soha ne tegyél kriptóba több pénzt, mint amennyit komolyabb szívroham nélkül hajlandó vagy elveszteni.

Összességében ez az EU hozzáállás nagyon jó hír. Remélem itt is arról van szó, mint amit az ukránoknál feltételeztem: a döntéshozók mostanra jó nagy rakat bitcoinon ülhetnek, ami miatt saját érdekük is, hogy ne legyen lefojtva a növekedés.


Ez nem befektetési vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. 

Facebook és YouTube:
– napi kriptopénz blog és hírek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees

Ha hasznos volt a tartalom, ezeken a címeken tudsz támogatni (pandaóvodát nyitok az összegyűlt összegből):
BTC: 1Phnc88kmyiNoHNzL1GA7vVksmjShNa6M7
ETH: 0xa2F29d64b251dDDa32e4cB0131dB2988a280F593
LTC: LQh85ShVDG3cMwpdz2Sek4BwKSStPPSxko