1118 bitcoin európai szabályozás cryptoguru

Európai Központi Bank szabályozza a Bitcoint?

A Reuters mai híre szerint az Európai Központi Bank döntéshozói azon tanakodnak, hogy szükséges-e a kínaihoz hasonló komoly beavatkozás bitcoin és a kriptopénzek piacába.

A kínai előzmények

Kínában szeptember elején betiltották az ICO-kat, majd bezárták az összes kriptopénz tőzsdét, így a kínai vásárlók új platformok, pl. japán és dél-koreai tőzsdék után néztek. Az ICO egy olyan elővásárlási akciót jelent, amely során 1-1 új kriptopénz kibocsátása előtt a befektetők kedvezményesen tudnak az új kriptóból vásárolni, legtöbbször BTC vagy ETH küldésével.

Nagyon sokszor előfordul, hogy 1-1 újabb ICO csak egy hangzatos blöff, de még ha valódi projektről is van szó, rendszeresen a kibocsátás után földbe áll az árfolyam és a befektetők pénzük nagy részét bebukják. A kínaiak tehát hivatalosan a polgárok védelmében léptek.

Az ICO-kon kívül azonban betiltották az összes kínai kriptopénz tőzsdét is. Csöppet olyan szaga volt a dolognak, hogy azért nyírják ki őket, hogy utána elindíthassák az állami tulajdonban és felügyelet álló saját tőzsdéiket. Egyelőre ez nem történt meg, de senkit nem fog majd meglepni, ha mégis.

A bitcoin és a kriptopénzek használatát nem tiltották be, mert esélytelen lett volna betartatni a dolgot.

Várható európai szabályozás

A Reuters cikk szerint a jó hír az, hogy a nagy emberek jelenlegi álláspontja szerint a kriptopénzek piaca túl kicsi ahhoz, hogy instabilitást okozzanak az európai pénzügyi rendszerben. Egyelőre érdemes a laissez faire elvet követni, azaz hagyni békén. A cikk által idézett koma azt is megjegyzi, hogy érdemes a befektetőket kiokosítani arról, hogy a bitcoin és a kriptók egy nagyon volatilis terület és -ahogy egyébként részvények esetében is – komoly bukó lehet a dolog vége, ha az ember nincs észnél.

Ezért írom én is mindig, hogy soha ne tegyél kriptóba több pénzt, mint amennyit komolyabb szívroham nélkül hajlandó vagy elveszteni.

Összességében ez az EU hozzáállás nagyon jó hír. Remélem itt is arról van szó, mint amit az ukránoknál feltételeztem: a döntéshozók mostanra jó nagy rakat bitcoinon ülhetnek, ami miatt saját érdekük is, hogy ne legyen lefojtva a növekedés.

Ha van kriptós ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal! 


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése.

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees