bitcoin-vasarlas-arfolyam

Bitcoin: túl késő már beszállnom?

Bitcoin témában háromféle ember létezik.

A legtöbben azok vannak, akik még a büdös életben nem hallották a bitcoin szót. Azok többsége viszont, akik már igen, általában megrekednek azon a szinten, hogy “Mi ez a baromság?” és/vagy “Miért egyre drágább ez a baromság?”. Te pedig vagy a harmadik csoport, aki hallott is róla és szeretne is értelmes információhoz jutni arról, hogy van-e értelme foglalkoznia a témával. Én már több, mint egy éve követem és emésztem a kripto világ történéseit, igyekszem minden kérdésedre választ adni:

A világ 7.5 mrd emberéből 2017. október végén összesen 25 millió* rendelkezik nullától különböző mennyiségű bitcoinnal (BTC). A világ jelenlegi BTC tulajdonosainak felső 30%-ába már 0.153 BTC birtoklásával bekerülhetünk. A gazdagabbik feléhez pedig már 0.037-del (= 60 000 Ft október végi árfolyamon) bekerülünk.

Ez azért nagy szám, mert a bitcoinok száma – még ha oszthatóak is – véges, így az eddigi trendnek megfelelően az árfolyam esélyes, hogy emelkedik a következő években is. Ebből pedig az következik, hogy egyre problémásabb lesz akár csak 0.01 beszerzése is.

Ha még így annyira kínai, hogy bővebben olvasnál a bitcoin technológiájáról, alapjairól és értékének okairól, olvasd el, min múlik a Bitcoin értéke. Ha pedig jobban érdekel az eloszlás témája, itt egy remek, 2017. szeptember eleji angol cikk a bitcoin vagyon jelenlegi eloszlásáról, amit forrásként használtam a fentiekhez.

*a Coinbase (amerikai bitcoin, ethereum, litecoin vásárló-eladó platform) a cikk írásakor több, mint 11 millió userrel rendelkezik, de őket ebbe nem számoljuk bele, amíg az oldalon tárolják a kriptóikat. *2018-ra a Coinbase vásárlóinak száma 15+ millió.

Bitcoin: túl késő már beszállnom?

Röviden és velősen: Nem, egyáltalán nem túl késő

és habár ez nem befektetési tanácsadás, véleményem szerint van néhány olyan fejlemény, ami miatt valószínűleg nagyobb biztonságban van a pénzed most, mint ha 1-2 évvel korábban kezdted volna:

  • az utóbbi egy év eddigi 3 4 nagy zuhanása nem, hogy nem roppantotta meg a bitcoint, de utánuk 1-2 hét alatt mindig új csúcsot ért el az ár
  • néhány évvel ezelőtt sok fontos kiegészítő technológia még nem volt olyan kiforrott, mint ma  (hardver a tároláshoz, pénztárca appok, oldalak tájékozódáshoz)
  • robbanásszerűen nőtt a kriptókat használók száma, így sokkal több infó (negatívumok, átverések, saját történetek, amikből tanulhatsz) áll rendelkezésedre
  • mára egyszerűbb és biztonságosabb a kriptopénz vásárlás, sokan értéktárolási céllal fektetnek bitcoinba és megjelentek az intézményi befektetők is.
  • a világ még csak most kezd ráeszmélni a kriptopénzek előnyeire, így nincs okunk feltételezni, hogy 2018. nem lesz hasonlóan fantasztikus év, mint az idei volt
bitcoin-pizza
A 2010-ben óriási dolog volt a 10 000 bitcoinért vett két pizza – 2017. október 28-ai árfolyamon 15 milliárd (!) forintba kerültek.

A bitcoin vásárlás első törvénye: csak annyit tegyél kriptopénzbe, amit szívfájdalom nélkül el tudsz veszíteni

Semmi nem garantálja, hogy jövő héten a BTC árfolyama nem csökken 80%-kal. Mielőtt bitcoint vagy más kriptopénzt veszel, kérdezd meg magadtól, hogy kibírod-e hogy ne pánikolj, ha ez megtörténik. Ugyanígy gondold át azt is, hogy melyik kriptopénzekre pörögsz rá. 2017 végén már naponta jönnek az újabb és újabb coin-ok, amiknek 95%-a néhány éven belül garantáltan a földbe áll.

Gombamód szaporodnak a kripto befektetésnek álcázott átverések is, melyek miatt nagyon óvatosnak kell lenned.  A dotcom lufis analógia ezekben az esetekben szerintem teljesen jogos és ha robban a bomba, hiába értéktároló a bitcoin, hiába már 15 000 USD addigra, a rossz társaság miatt szinte garantált, hogy óriásit fog zuhanni.

Én 2016 végén (és azóta), mikor a mostani kevéske kriptómat összevásároltam, azért vágtam bele, mert olyan kevés befektetnivalóm volt, hogy ha el is bukom mindet, nem volt vele mit vesztenem. Neked is javaslom ezt a hozzáállást, ha csak hozamok miatt foglalkoznál ezzel az egésszel: ne pánikolj, ha zuhan és ne ujjongj nagyon, ha száguld felfelé. Szokd meg: minden nagy emelkedés után garantáltan nagy (30-40%) zuhanás következik. 

FRISSÍTÉS: 2017. december 17-én a bitcoin árfolyama 20 000 dollár közelébe ért, majd meredek zuhanásba kezdett. Február elejéig a legnagyobb visszahúzódás 70%-os volt. Benne volt a pakliban, megtörtént, azonban a kriptopiac él, virul és erősebb, mint valaha.

Jelölj ki egy céldátumot vagy célhozamot, amit el akarsz érni, addig pedig hagyd békén, akár felejtsd is el. Ez a legjobb stratégia, amit kezdőként követhetsz. Közben pedig szép lassan képezd ki magad ebből az iszonyat izgalmas technológiából!

Meddig emelkedhet az árfolyam?

bitcoin árfolyam cryptoguru 1

Ezzel a szemlélettel a 2015.november 1-jén 84 000 Forintért vett 1 db bitcoinod 2017. október végére 1.6 milliót ért volna. Hogy mi lesz két év múlva? Ha a bitcoin értéktároló szerepe továbbra is nő, fokozatosan átveheti az arany szerepét. A bitcoinba vetett hit pedig a jó minőségű kriptopénzek árának (akár sokkal nagyobb ütemű) növekedését is ösztönzi. Ez a növekedés az befektetési alapok beugrásával és az átlag kisbefektető megjelenésével akár fel is gyorsulhat.

Olvastam olyan elemzést, ami 5 év alatt 1.000.000 USD-re vár 1 db bitcoint, de olyat is, ami éveken belül nullára. Ez a két szélsőérték, ezek között nyilván  bármi előfordulhat. A bizonytalanságot meg kell szoknod, ha kriptopénzekkel foglalkozol. A “nagyok” 2018-as várakozásairól például a David Drake interjúban írtam. Ő 25-szöröződést vár egy év alatt.

Vásárlás, kereskedés, bányászat

A bitcoin és általában a kriptovaluták vásárlási lehetőségeiről írtam egy átfogó kalauzt a saját tapasztalataim alapján, előnyökkel, hátrányokkal, költségekkel együtt. FONTOS! Olvass a témáról minél többet és tájékozódj több forrásból, mielőtt kriptósítanád a megtakarításaid egy részét!

Egyes felületeken lehetőséged van kriptopénzek egymásra való váltására, így egész portfóliót építhetsz fel belőlük, és árfolyam-változásokból is profitálhatsz.

Bitcoint nem csak venni lehet, “bányászattal” is hozzá lehet jutni. A hálózati tranzakciók (BTC küldés) erőgép számítógépekkel történő ellenőrzéséért bitcoin töredékek formájában jutalom jár. Túl bonyolult és drága azonban a bányászat megkezdése és fenntartása ahhoz, hogy legtöbbünknek megérje belefogni. Alternatívát jelenthetnek a cloud mining megoldások, ahol a hardver gondját ugyan leveszik a vállunkról, azonban a megtérülés még így is kérdéses.

Veszélyek

Bitcoinnal foglalkozó oldalakon kevés szót ejtenek a kérdésről, pedig veszélyek nagyon is vannak.

Annál nagyobb veszély nyilván nincs, mint hogy elveszted az összes pénzed, amit kriptopénzbe fektettél. Csakhogy nagyobb eséllyel fogod azért elveszteni a pénzed, mert rossz címre küldtél valamit, vagy mert elhagytad a hozzáférést a kripto “pénztárcádhoz”, mint hogy 0-ra zuhannak az árfolyamok. Ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyél a vásárlás, küldés és tárolás alapjaival.

A bitcoint ugyan csak akkor lehet megállítani, ha leáll az internet a világon, ennek ellenére elképzelhető, hogy a központi bankrendszer fenyegetettsége miatt egyes országokban – akár Magyarországon is – betiltják a vásárlását.

via GIPHY


Ez nem befektetési vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A saját döntéseidért csak te vagy felelős!

Ezeket is olvasd el, hogy tisztában legyél az alapokkal:
Bitcoin és kriptovaluta alapok
Bitcoin és egyéb kriptók vásárlása
Bitcoin biztonságos tárolása, küldése 

Kriptopénzek egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi kriptopénz blog és hírek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees